Рукавице повећавају ризик од инфекције и шире клице?

Иако је у продавницама, на пијацама, али и у свакодневном животу све више оних који носе рукавице за једнократну употребу како би се заштитили од коронавируса оне, како се наводи, заправо веома кратко пужају заштиту, па чак и шире клице и повећавају ризик од инфекције.

Здравље 11.04.2020 | 13:23
Рукавице повећавају ризик од инфекције и шире клице?

До заразе коронавирусом долази капљичном инфекцијом, на пример кашљањем или кијањем, али и директним контактом - ако додирнете неки предмет, патогени доспевају до ваше шаке, а ако потом додирнете лице, очи, нос или уста, вируси ће ући у ваш организам.

Рукавице за једнократну употребу користе се у хирургији или амбулантама, али оне штите руке само од крупних нечистоћа, крви или других телесних течности.

Заштититу од контаминације бактеријама и вирусима пружају - само на кратко, свега око 20 минута. 

Заправо је материјал рукавица за једнократну употребу порозан а што их дуже носите, патогени лакше продиру у наводни заштитни омотач. То је један од разлога зашто медицинско особље након употребе медицинских рукавица пажљиво пере и дезинфикује руке. Но, ова хигијенска правила, и то се изричито каже, у медицини ипак не могу заменити рукавице за једнократну употребу.

Заваравајућа заштита

Рукавице за једнократну употребу, направљене од винила, латекса или нитрила, дају осећај стерилности, али тај осећај заварава. Иако многи пазе да са рукавицама за једнократну употребу не додирну лице, то се догађа нехотично и прилично често. Чак и када на рукама имају једнократне рукавице док користе своје телефоне или стављају руке у џеп, они патогене шире а да то ни не примећују.

У складу с тим, лекари не само што хитно упозоравају на варљиви осећај сигурности, већ истичу да рукавице за једнократну употребу могу чак повећати ризик од инфекције. Јер, у таквим рукавицама кожа врло брзо почиње да се зноји - а топла, влажна клима идеално је окружење за бактерије и вирусе свих врста.

''Престаните да носите медицинске рукавице у јавности. То је хигијенски свињарија великих размера!", поручио је путем Твитера доктор опште праксе Марк Ханефелд.

"Најкасније после скидања медицинских рукавица, уколико се одмах не дезинфикујете, на рукама имате исто оно што бисте имали да сте голу руку ставили у канализацију. Честитам!", упозорава овај немачки лекар и додаје: "Рукавице не штите ни лекара ни пацијента. Пре и после употребе неопходна је хигијенска дезинфекција руку. Рекао бих би да најмање 50 одсто медицинског особља то ради погрешно, а непрофесионалци вероватно 99 одсто."

Исто мисли и пулмолог и интерниста др. Јенс Мејуз. Не само што не нуде заштиту, већ су и контрапродуктивне. У врло кратком времену рукавица за једнократну употребу сакупи много више бактерија и вируса на руци од свеже опране руке, каже Џенс Метјуз.

Годинама је проф. Ојан Асадиан, председник Аустријског друштва за болничку хигијену (ÖГКХ) упозоравао на злоупотребе рукавица за једнократну употребу.

"Људима без медицинске обуке не бих ни препоручио да носе заштитне рукавице у свакодневном животу. Потребна је одређена стручност и пракса да се скину такве рукавице на начин да микроорганизми не остану на њима или да се не размажу по рукама, ручном зглобу или лакту", објаснио је овај хигијеничар и инфектолог у једном интервјуу.

Исправно ношење и бацање

Ако ипак и даље користите такве рукавице, немојте их носити дуже од 20 минута. Пре него што их користите - добро оперите и осушите руке. После употребе морате их правилно бацати, а не - као што се то у овом тренутку нажалост често догађа - у колицима у супермаркету. Као и употребљене маске за дисање, рукавице баците у затвореној кеси с остатком отпада, препорука је која долази од Института Роберт Кох.

(Курир/Б92)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Скептик

11.04.2020 11:50

Секта мисли другачије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.04.2020 13:25

Секта не мисли него преписује од “паметнијих”!!!

Name

РАСПУЦХИН

11.04.2020 11:54

А како објаснити искомплексираним режимлијама штетност оваквог кориштења рукавица? Дочепали се власти па господаре животом и смрћу. До недавно није било рукавица и маски. Након неколико контигената "хуманитарне помоћи" продавнице су пуне истих. И шта се додатно дешава? Долази наредба , под пријетњом новчане казне , да се обавезно МОРАЈУ носити маске и рукавице. И ко даје наредбу? Министар са "крампом". И до када ће трајати та "обавеза"? Па док се не распродају нагомилане залихе по продавницама које су то набавиле од људи блислких режиму. Све је ту јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навигатор

11.04.2020 11:59

У скандинавским земљама уопсте не бендају те рукавице нити маске за лице. Зато пред сваким продавницама имате прибор и воду за дезинфекцију,увијек неко стоји и пребрисе пред вама колица и дезинфикује...кад изадјете из продавнице такодје оперете руке и предате колица која аутоматски опет чисте. У Холандији и Њемацкој исти систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хи

11.04.2020 13:09

Скандинавске земље су рај за зивот,дефинитивно.

Name

Др

11.04.2020 13:26

И у БЛ , мој маркет све исто раде.

Name

11.04.2020 13:35

Ајде у скандинавију