Rukavice povećavaju rizik od infekcije i šire klice?

Iako je u prodavnicama, na pijacama, ali i u svakodnevnom životu sve više onih koji nose rukavice za jednokratnu upotrebu kako bi se zaštitili od koronavirusa one, kako se navodi, zapravo veoma kratko pužaju zaštitu, pa čak i šire klice i povećavaju rizik od infekcije.

Zdravlje 11.04.2020 | 13:23
Rukavice povećavaju rizik od infekcije i šire klice?

Do zaraze koronavirusom dolazi kapljičnom infekcijom, na primer kašljanjem ili kijanjem, ali i direktnim kontaktom - ako dodirnete neki predmet, patogeni dospevaju do vaše šake, a ako potom dodirnete lice, oči, nos ili usta, virusi će ući u vaš organizam.

Rukavice za jednokratnu upotrebu koriste se u hirurgiji ili ambulantama, ali one štite ruke samo od krupnih nečistoća, krvi ili drugih telesnih tečnosti.

Zaštititu od kontaminacije bakterijama i virusima pružaju - samo na kratko, svega oko 20 minuta. 

Zapravo je materijal rukavica za jednokratnu upotrebu porozan a što ih duže nosite, patogeni lakše prodiru u navodni zaštitni omotač. To je jedan od razloga zašto medicinsko osoblje nakon upotrebe medicinskih rukavica pažljivo pere i dezinfikuje ruke. No, ova higijenska pravila, i to se izričito kaže, u medicini ipak ne mogu zameniti rukavice za jednokratnu upotrebu.

Zavaravajuća zaštita

Rukavice za jednokratnu upotrebu, napravljene od vinila, lateksa ili nitrila, daju osećaj sterilnosti, ali taj osećaj zavarava. Iako mnogi paze da sa rukavicama za jednokratnu upotrebu ne dodirnu lice, to se događa nehotično i prilično često. Čak i kada na rukama imaju jednokratne rukavice dok koriste svoje telefone ili stavljaju ruke u džep, oni patogene šire a da to ni ne primećuju.

U skladu s tim, lekari ne samo što hitno upozoravaju na varljivi osećaj sigurnosti, već ističu da rukavice za jednokratnu upotrebu mogu čak povećati rizik od infekcije. Jer, u takvim rukavicama koža vrlo brzo počinje da se znoji - a topla, vlažna klima idealno je okruženje za bakterije i viruse svih vrsta.

''Prestanite da nosite medicinske rukavice u javnosti. To je higijenski svinjarija velikih razmera!", poručio je putem Tvitera doktor opšte prakse Mark Hanefeld.

"Najkasnije posle skidanja medicinskih rukavica, ukoliko se odmah ne dezinfikujete, na rukama imate isto ono što biste imali da ste golu ruku stavili u kanalizaciju. Čestitam!", upozorava ovaj nemački lekar i dodaje: "Rukavice ne štite ni lekara ni pacijenta. Pre i posle upotrebe neophodna je higijenska dezinfekcija ruku. Rekao bih bi da najmanje 50 odsto medicinskog osoblja to radi pogrešno, a neprofesionalci verovatno 99 odsto."

Isto misli i pulmolog i internista dr. Jens Mejuz. Ne samo što ne nude zaštitu, već su i kontraproduktivne. U vrlo kratkom vremenu rukavica za jednokratnu upotrebu sakupi mnogo više bakterija i virusa na ruci od sveže oprane ruke, kaže Džens Metjuz.

Godinama je prof. Ojan Asadian, predsednik Austrijskog društva za bolničku higijenu (ÖGKH) upozoravao na zloupotrebe rukavica za jednokratnu upotrebu.

"Ljudima bez medicinske obuke ne bih ni preporučio da nose zaštitne rukavice u svakodnevnom životu. Potrebna je određena stručnost i praksa da se skinu takve rukavice na način da mikroorganizmi ne ostanu na njima ili da se ne razmažu po rukama, ručnom zglobu ili laktu", objasnio je ovaj higijeničar i infektolog u jednom intervjuu.

Ispravno nošenje i bacanje

Ako ipak i dalje koristite takve rukavice, nemojte ih nositi duže od 20 minuta. Pre nego što ih koristite - dobro operite i osušite ruke. Posle upotrebe morate ih pravilno bacati, a ne - kao što se to u ovom trenutku nažalost često događa - u kolicima u supermarketu. Kao i upotrebljene maske za disanje, rukavice bacite u zatvorenoj kesi s ostatkom otpada, preporuka je koja dolazi od Instituta Robert Koh.

(Kurir/B92)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Skeptik

11.04.2020 13:50

Sekta misli drugačije.

ODGOVORITE
Name

Ja

11.04.2020 15:25

Sekta ne misli nego prepisuje od “pametnijih”!!!

Name

RASPUCHIN

11.04.2020 13:54

А како објаснити искомплексираним режимлијама штетност оваквог кориштења рукавица? Дочепали се власти па господаре животом и смрћу. До недавно није било рукавица и маски. Након неколико контигената "хуманитарне помоћи" продавнице су пуне истих. И шта се додатно дешава? Долази наредба , под пријетњом новчане казне , да се обавезно МОРАЈУ носити маске и рукавице. И ко даје наредбу? Министар са "крампом". И до када ће трајати та "обавеза"? Па док се не распродају нагомилане залихе по продавницама које су то набавиле од људи блислких режиму. Све је ту јасно.

ODGOVORITE
Name

Navigator

11.04.2020 13:59

U skandinavskim zemljama uopste ne bendaju te rukavice niti maske za lice. Zato pred svakim prodavnicama imate pribor i vodu za dezinfekciju,uvijek neko stoji i prebrise pred vama kolica i dezinfikuje...kad izadjete iz prodavnice takodje operete ruke i predate kolica koja automatski opet čiste. U Holandiji i Njemackoj isti sistem.

ODGOVORITE
Name

Hi

11.04.2020 15:09

Skandinavske zemlje su raj za zivot,definitivno.

Name

Dr

11.04.2020 15:26

I u BL , moj market sve isto rade.

Name

Yo

11.04.2020 15:35

Ajde u skandinaviju