"Велике штете не можемо избјећи, нећу лагати грађане"

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић казао је да ће економске мјере Владе ФБиХ сигурно ублажити економски пад, али да је кризу и велике штете немогуће избјећи.

Босна и Херцеговина 09.04.2020 | 12:33
"Велике штете не можемо избјећи, нећу лагати грађане"

"Нико више од мене у овом тренутку не би волио да можемо рећи да постоје мјере помоћу којих можемо скроз заобићи ову кризу и вратити ствари на старо. Нажалост, то није могуће. Не желим лагати грађане. Лажне наде и непромишљене утјехе су врло опасне", казао је Новалић.

Наглашава да "смо видјели како су неке владе негирале и саму опасност корона вируса, исмијавајући га и тврдећи да ће све бити добро, а онда су имале веће проблеме него да су признале истину од почетка. Тако је и са економском пандемијом".

"Истина је горка и тешка, али кренули смо од ње. Ово је као утакмица у којој нужно губимо, али пролаз даље је могућ ако избјегнемо тежак пораз, ако изгубимо са минималном разликом. То је једини начин да побиједимо у оваквој ситуацији. Циљ нам да је ублажимо губитак, јер заобићи га не можемо. Ефекте економских мјера нећемо моћи мјерити према ономе што смо досад имали (нпр. броју радних мјеста или ГДП-у), већ према ономе што бисмо изгубили да нисмо покренули ове мјере. Или да смо покренули неке друге, исхитрене и непромишљене мјере", казао је Новалић.

Неки предлажу, додаје, да све што имамо у буџету потрошимо у идућа три мјесеца, тако да покријемо и нето плате и доприносе свима.

"Најприје, Федерација уопће нема толико новца, јер нећемо смањивати пензије и инвалиднине и преусмјеравати то привреди. Осим тога, и да имамо новца за разметање (а немамо), нико са сигурношћу не може рећи да ће ово проћи за три мјесеца. Ако пандемија и прође дотад, економска криза сигурно неће. У наивној и исхитреној жељи да одмах спасимо све, могли бисмо врло брзо остати без ичега. Потрошити све одмах из буџета, и оставити и државу и привреду без ичега, за три мјесеца", навео је Новалић и додао да је све је немогуће спасити, велике штете не можемо избјећи, али спасит ћемо много тога. 

"Бит ће отпуштања и након што закон буде усвојен, али ћемо их смањити, успорит ћемо и зауставити колико можемо негативне трендове. Када покријемо доприносе свима, стабилизират ћемо стање. Ствари ће бити и даље јако тешке, најтеже од рата, не желим да причам бајке, али уложит ћемо максималне напоре и спасити све што могнемо. То гарантујем", закључио је Новалић. 

(Фена)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милос бл

09.04.2020 10:49

Знао сам да су слабији од РС цисти доказ је ово зато Миле само напријед у побједе СНСД И МИЛЕ ЗАУВЕК И РЕПУБЛИКА СРПСКА ЗЕМАЉА ПРОСПАРИТЕТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2020 10:58

Е мој милоше јадног ли ти просперитета

Name

Јован

09.04.2020 11:06

Зајебавас друзе ааа

Name

Перо ложач

09.04.2020 11:24

Ре, Какав си ти идиот.... Не узимај дуплу дозу...

Name

Ре Милош

09.04.2020 12:26

Затвори прозор на глави...промаја...прехладићеш сићушни мозак...

Name

Контравезни бизнисмен

09.04.2020 18:19

Само за Милорада ... То је тата игре у ријалити БиХ..

Name

ДДД

09.04.2020 11:27

РЕ МИЛОС БЛ КОЈА ПОПЛАВА ИЗБАЦИ ЛУДАКА .ЛЕЦЕЊЕ ДУГО НЕМА ОПОРАВКА ЗАЛИММ СЛУЦАЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

09.04.2020 13:32

Радује ме сто на једног оваквог, долази сест разумних људи, ако је цијенити по броју коментара до сад, могли би послије Короне доци љепси дани ако је то генерални тренд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј

09.04.2020 14:35

Ми смо пукли. Ал сто је федерација пукла, зло

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИ

09.04.2020 15:03

МА ПУСТИТЕ ВИ ОВОГ МИЛОША,НИЈЕ ОН МИЛОШ САО ЛОШ ГЛУМАЦ,ПАЛИ НАРОД ДА СЕ НЕРВИРА,А И САМ ВИДИ ШТА ЈЕ О КАКО ЈЕ.ОХ,НЕСМЕМ ДАЉЕ ЕТО ПРИЈАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ