"Velike štete ne možemo izbjeći, neću lagati građane"

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da će ekonomske mjere Vlade FBiH sigurno ublažiti ekonomski pad, ali da je krizu i velike štete nemoguće izbjeći.

Bosna i Hercegovina 09.04.2020 | 12:33
"Velike štete ne možemo izbjeći, neću lagati građane"

"Niko više od mene u ovom trenutku ne bi volio da možemo reći da postoje mjere pomoću kojih možemo skroz zaobići ovu krizu i vratiti stvari na staro. Nažalost, to nije moguće. Ne želim lagati građane. Lažne nade i nepromišljene utjehe su vrlo opasne", kazao je Novalić.

Naglašava da "smo vidjeli kako su neke vlade negirale i samu opasnost korona virusa, ismijavajući ga i tvrdeći da će sve biti dobro, a onda su imale veće probleme nego da su priznale istinu od početka. Tako je i sa ekonomskom pandemijom".

"Istina je gorka i teška, ali krenuli smo od nje. Ovo je kao utakmica u kojoj nužno gubimo, ali prolaz dalje je moguć ako izbjegnemo težak poraz, ako izgubimo sa minimalnom razlikom. To je jedini način da pobijedimo u ovakvoj situaciji. Cilj nam da je ublažimo gubitak, jer zaobići ga ne možemo. Efekte ekonomskih mjera nećemo moći mjeriti prema onome što smo dosad imali (npr. broju radnih mjesta ili GDP-u), već prema onome što bismo izgubili da nismo pokrenuli ove mjere. Ili da smo pokrenuli neke druge, ishitrene i nepromišljene mjere", kazao je Novalić.

Neki predlažu, dodaje, da sve što imamo u budžetu potrošimo u iduća tri mjeseca, tako da pokrijemo i neto plate i doprinose svima.

"Najprije, Federacija uopće nema toliko novca, jer nećemo smanjivati penzije i invalidnine i preusmjeravati to privredi. Osim toga, i da imamo novca za razmetanje (a nemamo), niko sa sigurnošću ne može reći da će ovo proći za tri mjeseca. Ako pandemija i prođe dotad, ekonomska kriza sigurno neće. U naivnoj i ishitrenoj želji da odmah spasimo sve, mogli bismo vrlo brzo ostati bez ičega. Potrošiti sve odmah iz budžeta, i ostaviti i državu i privredu bez ičega, za tri mjeseca", naveo je Novalić i dodao da je sve je nemoguće spasiti, velike štete ne možemo izbjeći, ali spasit ćemo mnogo toga. 

"Bit će otpuštanja i nakon što zakon bude usvojen, ali ćemo ih smanjiti, usporit ćemo i zaustaviti koliko možemo negativne trendove. Kada pokrijemo doprinose svima, stabilizirat ćemo stanje. Stvari će biti i dalje jako teške, najteže od rata, ne želim da pričam bajke, ali uložit ćemo maksimalne napore i spasiti sve što mognemo. To garantujem", zaključio je Novalić. 

(Fena)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Milos bl

09.04.2020 12:49

Znao sam da su slabiji od RS cisti dokaz je ovo zato Mile samo naprijed u pobjede SNSD I MILE ZAUVEK I REPUBLIKA SRPSKA ZEMALJA PROSPARITETA

ODGOVORITE
Name

Re

09.04.2020 12:58

E moj miloše jadnog li ti prosperiteta

Name

Jovan

09.04.2020 13:06

Zajebavas druze aaa

Name

Pero ložač

09.04.2020 13:24

Re, Kakav si ti idiot.... Ne uzimaj duplu dozu...

Name

Re Miloš

09.04.2020 14:26

Zatvori prozor na glavi...promaja...prehladićeš sićušni mozak...

Name

Kontravezni biznismen

09.04.2020 20:19

Samo za Milorada ... To je tata igre u rijaliti BiH..

Name

DDD

09.04.2020 13:27

RE MILOS BL KOJA POPLAVA IZBACI LUDAKA .LECENJE DUGO NEMA OPORAVKA ZALIMM SLUCAJ.

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

09.04.2020 15:32

Raduje me sto na jednog ovakvog, dolazi sest razumnih ljudi, ako je cijeniti po broju komentara do sad, mogli bi poslije Korone doci ljepsi dani ako je to generalni trend...

ODGOVORITE
Name

Hej

09.04.2020 16:35

Mi smo pukli. Al sto je federacija pukla, zlo

ODGOVORITE
Name

LAKI

09.04.2020 17:03

MA PUSTITE VI OVOG MILOŠA,NIJE ON MILOŠ SAO LOŠ GLUMAC,PALI NAROD DA SE NERVIRA,A I SAM VIDI ŠTA JE O KAKO JE.OH,NESMEM DALJE ETO PRIJAVE.

ODGOVORITE