Нови посао пред СМ: Буџет на поправном

Предсједништво БиХ затражило је од Савјета министара да поново размотри Нацрт закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2020. годину и да га прилагоди ситуацији проузрокованој пандемијом вируса корона тако што ће бити предвиђене уштеде на расходовној страни.

Босна и Херцеговина 08.04.2020 | 07:29
Нови посао пред СМ: Буџет на поправном

Нови нацрт буџета, поручено је послије 10. редовне сједнице Предсједништва БиХ, треба да омогући несметано функционисање институција на државном нивоу и реализацију њихових уставних и законских обавеза узимајући у обзир ванредне околности које су наступиле након првобитне израде нацрта буџета за 2020. годину.

- Савјет министара би, поштујући оквир који је договорен на сједници Фискалног савјета 27. децембра 2019. године, нови нацрт буџета Предсједништву требало да достави најкасније до 31. маја. По могућности, уштедама обезбијеђена средства треба да буду предложена у посебну ставку којом би се помогло у отклањању економске штете настале усљед пандемије - саопштено је из Предсједништва БиХ.

Посланици у Парламенту БиХ нису јуче жељели да говоре о буџету за текућу годину уз образложење да они нису ни видјели нацрт буџета.

Посланик СНСД-а Драган Богданић каже да СНСД подржава одлуку Предсједништва БиХ, истичући да је потребно оставити простор Министарству финансија и трезора БиХ да припреми нови нацрт.

- Сачекаћемо да они којима је то посао, дакле Министарство финансија представи нови нацрт закона о буџету БиХ за 2020. годину, па ћемо онда изнијети своје мишљење, али сигурно се могу направити одређене уштеде у правцу онога што је рекао предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија када је образложио зашто он и српски министри нису гласали за усвајање предложеног нацрта - поручио је Богданић.

Шеф посланика СДП-а БиХ у Парламенту БиХ Саша Магазиновић каже да нацрт закона о буџету БиХ за 2020. годину није ни био пред посланицима.

- Према процедури, Савјет министара БиХ креира буџет, а потом упућује Предсједништву које га као формални предлагач шаље Парламенту. Док нацрт буџета не дође у Парламент, било би непримјерено да га коментаришем - каже Магазиновић.

Посланик ПДП-а Мира Пекић каже да буџет БиХ за 2020. годину треба да одговори ситуацији у којој се БиХ нашла и да расходи морају бити сведени на минимум.

- Потребна је промјена структуре буџета и смањење укупних расхода. Уштеде су могуће на расходима за путне трошкове, издацима за телефонске услуге, трошковима материјала, уговореним услугама и, наравно, на капиталним издацима у оквиру којих нема мјеста за било какве куповине путничких возила, намјештаја итд - каже Пекићева.

Што се тиче приједлога који се односе на смањење плата, како државних службеника, тако и министара и посланика, она каже да подржава сваки приједлог за умањење високих плата.

Приоритети

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и српски министри Војин Митровић и Сташа Кошарац нису подржали Нацрт буџета БиХ за 2020. годину који је Савјет министара усвојио 24. марта.

- Овај нацрт буџета припреман је у нормалним околностима, а ситуација се усљед пандемије вируса корона знатно промијенила у односу на ону када је креиран. Предвиђен је раст издвајања за плате од 30 милиона КМ, а ја нисам имао храбрости да у оваквој ситуацији грађанима предложим буџет у коме се планирају набавке аутомобила, зграда, намјештаја, јер сматрам да би у временима кризе приоритети требало да буду другачије посложени - поручио је Тегелтија.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар