Novi posao pred SM: Budžet na popravnom

Predsjedništvo BiH zatražilo je od Savjeta ministara da ponovo razmotri Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu i da ga prilagodi situaciji prouzrokovanoj pandemijom virusa korona tako što će biti predviđene uštede na rashodovnoj strani.

Bosna i Hercegovina 08.04.2020 | 07:29
Novi posao pred SM: Budžet na popravnom

Novi nacrt budžeta, poručeno je poslije 10. redovne sjednice Predsjedništva BiH, treba da omogući nesmetano funkcionisanje institucija na državnom nivou i realizaciju njihovih ustavnih i zakonskih obaveza uzimajući u obzir vanredne okolnosti koje su nastupile nakon prvobitne izrade nacrta budžeta za 2020. godinu.

- Savjet ministara bi, poštujući okvir koji je dogovoren na sjednici Fiskalnog savjeta 27. decembra 2019. godine, novi nacrt budžeta Predsjedništvu trebalo da dostavi najkasnije do 31. maja. Po mogućnosti, uštedama obezbijeđena sredstva treba da budu predložena u posebnu stavku kojom bi se pomoglo u otklanjanju ekonomske štete nastale usljed pandemije - saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Poslanici u Parlamentu BiH nisu juče željeli da govore o budžetu za tekuću godinu uz obrazloženje da oni nisu ni vidjeli nacrt budžeta.

Poslanik SNSD-a Dragan Bogdanić kaže da SNSD podržava odluku Predsjedništva BiH, ističući da je potrebno ostaviti prostor Ministarstvu finansija i trezora BiH da pripremi novi nacrt.

- Sačekaćemo da oni kojima je to posao, dakle Ministarstvo finansija predstavi novi nacrt zakona o budžetu BiH za 2020. godinu, pa ćemo onda iznijeti svoje mišljenje, ali sigurno se mogu napraviti određene uštede u pravcu onoga što je rekao predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija kada je obrazložio zašto on i srpski ministri nisu glasali za usvajanje predloženog nacrta - poručio je Bogdanić.

Šef poslanika SDP-a BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović kaže da nacrt zakona o budžetu BiH za 2020. godinu nije ni bio pred poslanicima.

- Prema proceduri, Savjet ministara BiH kreira budžet, a potom upućuje Predsjedništvu koje ga kao formalni predlagač šalje Parlamentu. Dok nacrt budžeta ne dođe u Parlament, bilo bi neprimjereno da ga komentarišem - kaže Magazinović.

Poslanik PDP-a Mira Pekić kaže da budžet BiH za 2020. godinu treba da odgovori situaciji u kojoj se BiH našla i da rashodi moraju biti svedeni na minimum.

- Potrebna je promjena strukture budžeta i smanjenje ukupnih rashoda. Uštede su moguće na rashodima za putne troškove, izdacima za telefonske usluge, troškovima materijala, ugovorenim uslugama i, naravno, na kapitalnim izdacima u okviru kojih nema mjesta za bilo kakve kupovine putničkih vozila, namještaja itd - kaže Pekićeva.

Što se tiče prijedloga koji se odnose na smanjenje plata, kako državnih službenika, tako i ministara i poslanika, ona kaže da podržava svaki prijedlog za umanjenje visokih plata.

Prioriteti

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i srpski ministri Vojin Mitrović i Staša Košarac nisu podržali Nacrt budžeta BiH za 2020. godinu koji je Savjet ministara usvojio 24. marta.

- Ovaj nacrt budžeta pripreman je u normalnim okolnostima, a situacija se usljed pandemije virusa korona znatno promijenila u odnosu na onu kada je kreiran. Predviđen je rast izdvajanja za plate od 30 miliona KM, a ja nisam imao hrabrosti da u ovakvoj situaciji građanima predložim budžet u kome se planiraju nabavke automobila, zgrada, namještaja, jer smatram da bi u vremenima krize prioriteti trebalo da budu drugačije posloženi - poručio je Tegeltija.

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar