Какве су посљедице короне на трговину, угоститељство?

Вирус корона затворио је скоро све угоститељске, трговачке, занатске и услужне дјелатности у Републици Српској и БиХ. Представници радника из ових дјелатности кажу да ће се посљедице сагледати тек након што епидемија прође и када почну са радом. До тада, помоћ државе је неопходна.

Република Српска 02.04.2020 | 16:17
Какве су посљедице короне на трговину, угоститељство?

Криза изазвана вирусом корона од половине марта држи закључаним све угоститељске, трговачке и занатске објекте у Републици Српској.

Око 20 хиљада радника ових дјелатности послато је на принудне годишње одморе и на чекање. Губици и посљедице због престанка рада нису познати.

Министар финансија РС Зора Видовић казала је да је за раднике који нису радили у марту у РС, међу којима су и наведене дјелатности, издвојено 40 милиона марака за бруто плате, плус 16,5 милиона за доприносе које послодавци нису у могућности да исплате.

Исти износ биће обезбијеђен и у априлу. За представнике синдиката, помоћ државе је на неки начин утјеха.

„Видимо да мјере Владе које су изнесене и које су речене да ће бити плаћене плате у овом мјесецу марту, већ дају позитивна размишљања. А чињеница је да ће се исплатити нето плате радницима у априлу мјесецу, а обавеза послодавца ће бити да домири најнижу плату уколико буде у могућности је исто тако позитивна. Значи неће нико остати незбринут и биће социјално збринут“, каже предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, Горан Савановић.

Међутим, упркос одлукама државе, радници, највише у угоститељству и трговини, ипак остају без посла. Једни због чињенице да послодавац не види никакву добит уколико остану, а други због истека уговора о раду на одређено вријеме, а којима послодавац не жели продужити радни однос. То нам је потврђено и из Удружења радника у угоститељству и туризму Републике Српске.

„Велики број људи у задња два три дана није продужио уговоре са послодавцима, а нажалост било је послодаваца који нису савјесни, па отпуштају људе у овом садашњем времену, а при томе Влада РС је рекла да ће бити све плаћено за април, па ћемо видјети шта ће бити у мају. Ја се плашим ако ово потраје и у мају, а не бих волио да сам у праву, имаћемо великих социјалних проблема“, поручује предсједник Удружења радника у угоститељству и туризму РС, Жељко Татић.

Уговори на одређено вријеме не дозвољавају синдикату да реагује, без обзира што смо тражили да не буде отпуштања, појашњава Горан Савановић. То нема смисла, одговарају из Удружења радника у угоститељству и трговини РС.

„Међутим, има и случајева гдје су поједини послодавци покушали да дају отказе, да људе упуте на неплаћено, да потпишу споразумне уговоре са радницима како би на тај начин заштитили себе и нису водили никакве бриге о њима“, наглашава предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, Горан Савановић.

„Нисам сигуран колико госпођа Ранка Мишић може било шта да уради и колико је она квалитетна особа на том мјесту да може да заштити раднике“, додаје предсједник Удружења радника у угоститељству и туризму РС, Жељко Татић

И из Министарства трговине и туризма РС кажу да су немоћни да спријече отпуштање радника у ситуацији када им је истекао Уговор о раду на одређено вријеме. У наведеним случајевима, али и у било ком другом облику престанка радног односа током овакве ситауције, министарство очекује више разумијевања од стране послодаваца.

„Привредници и послодавци који буду отпуштали, не могу рећи безразложно, али који приступе отпуштању радника који су запослени на неодређено вријеме, не могу да очекују помоћ Републике Српске у неком већем обиму. Јер је наглашено да сви који буду учинили све што могу да задрже своје раднике на неодређено вријеме могу да очекују помоћ Владе“, каже министар трговине и туризма РС Сузана Гашић.

Док се представници радника боре за то да не буде отпуштања, и док држава покушава пронаћи адекватне моделе помоћи, постоје и послодавци који су свјесни ситуације у којој се радници налазе. Неколико њих одлучило се да подигне кредит, да обезбиједе својим радницима плате док траје криза. 

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мини

02.04.2020 14:33

Јој бизнисмена само да им се даје лова. Никакве способности, никаквог плана само да се њему да а раднику минималац

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.04.2020 14:56

Дајте робовласницима, нека имају сто висе. Јадни они.

Name

Корлеоне.

02.04.2020 15:31

Каква је ово социјална правда, кад режимски умоболници размишљају, да неком ко је стално радио и имао плату надокнаде плату за вријеме Привремене обуставе рада, максимално 3 мјесеца. Ко ће надокнадит плату људима који су на бироу и без плате преко 20 год? Ко је угроженији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

02.04.2020 15:49

Треба помоци угоститељи ма, али онима који закупљују локале а ови сто имају своје објекте дузе вријеме е од њих треба узети морају и они бити солидарни бар сами да плате све обавезе и ако могу да мало дају у фонд солидарности... Да несто лијепо Татицу и ви направите а не само да дзигеру вадите....

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

02.04.2020 16:53

Само трзите да вам неко несто да који просјаци.

Name

Боки

02.04.2020 15:53

Газде кафана у Б.Луци су бијесни на градске руководиоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

02.04.2020 16:03

Је ФИС Бања Лука затворено? Зашто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

02.04.2020 16:34

15 дана се не ради и потоп. Нек газдурине продају своје коције од 100к марака и погурају раднике .Маса њих је скоро добила паре за фол туризам од града ..ста је са тим.

ОДГОВОРИТЕ