Kakve su posljedice korone na trgovinu, ugostiteljstvo?

Virus korona zatvorio je skoro sve ugostiteljske, trgovačke, zanatske i uslužne djelatnosti u Republici Srpskoj i BiH. Predstavnici radnika iz ovih djelatnosti kažu da će se posljedice sagledati tek nakon što epidemija prođe i kada počnu sa radom. Do tada, pomoć države je neophodna.

Republika Srpska 02.04.2020 | 16:17
Kakve su posljedice korone na trgovinu, ugostiteljstvo?

Kriza izazvana virusom korona od polovine marta drži zaključanim sve ugostiteljske, trgovačke i zanatske objekte u Republici Srpskoj.

Oko 20 hiljada radnika ovih djelatnosti poslato je na prinudne godišnje odmore i na čekanje. Gubici i posljedice zbog prestanka rada nisu poznati.

Ministar finansija RS Zora Vidović kazala je da je za radnike koji nisu radili u martu u RS, među kojima su i navedene djelatnosti, izdvojeno 40 miliona maraka za bruto plate, plus 16,5 miliona za doprinose koje poslodavci nisu u mogućnosti da isplate.

Isti iznos biće obezbijeđen i u aprilu. Za predstavnike sindikata, pomoć države je na neki način utjeha.

„Vidimo da mjere Vlade koje su iznesene i koje su rečene da će biti plaćene plate u ovom mjesecu martu, već daju pozitivna razmišljanja. A činjenica je da će se isplatiti neto plate radnicima u aprilu mjesecu, a obaveza poslodavca će biti da domiri najnižu platu ukoliko bude u mogućnosti je isto tako pozitivna. Znači neće niko ostati nezbrinut i biće socijalno zbrinut“, kaže predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, Goran Savanović.

Međutim, uprkos odlukama države, radnici, najviše u ugostiteljstvu i trgovini, ipak ostaju bez posla. Jedni zbog činjenice da poslodavac ne vidi nikakvu dobit ukoliko ostanu, a drugi zbog isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, a kojima poslodavac ne želi produžiti radni odnos. To nam je potvrđeno i iz Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu Republike Srpske.

„Veliki broj ljudi u zadnja dva tri dana nije produžio ugovore sa poslodavcima, a nažalost bilo je poslodavaca koji nisu savjesni, pa otpuštaju ljude u ovom sadašnjem vremenu, a pri tome Vlada RS je rekla da će biti sve plaćeno za april, pa ćemo vidjeti šta će biti u maju. Ja se plašim ako ovo potraje i u maju, a ne bih volio da sam u pravu, imaćemo velikih socijalnih problema“, poručuje predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS, Željko Tatić.

Ugovori na određeno vrijeme ne dozvoljavaju sindikatu da reaguje, bez obzira što smo tražili da ne bude otpuštanja, pojašnjava Goran Savanović. To nema smisla, odgovaraju iz Udruženja radnika u ugostiteljstvu i trgovini RS.

„Međutim, ima i slučajeva gdje su pojedini poslodavci pokušali da daju otkaze, da ljude upute na neplaćeno, da potpišu sporazumne ugovore sa radnicima kako bi na taj način zaštitili sebe i nisu vodili nikakve brige o njima“, naglašava predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, Goran Savanović.

„Nisam siguran koliko gospođa Ranka Mišić može bilo šta da uradi i koliko je ona kvalitetna osoba na tom mjestu da može da zaštiti radnike“, dodaje predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS, Željko Tatić

I iz Ministarstva trgovine i turizma RS kažu da su nemoćni da spriječe otpuštanje radnika u situaciji kada im je istekao Ugovor o radu na određeno vrijeme. U navedenim slučajevima, ali i u bilo kom drugom obliku prestanka radnog odnosa tokom ovakve sitaucije, ministarstvo očekuje više razumijevanja od strane poslodavaca.

„Privrednici i poslodavci koji budu otpuštali, ne mogu reći bezrazložno, ali koji pristupe otpuštanju radnika koji su zaposleni na neodređeno vrijeme, ne mogu da očekuju pomoć Republike Srpske u nekom većem obimu. Jer je naglašeno da svi koji budu učinili sve što mogu da zadrže svoje radnike na neodređeno vrijeme mogu da očekuju pomoć Vlade“, kaže ministar trgovine i turizma RS Suzana Gašić.

Dok se predstavnici radnika bore za to da ne bude otpuštanja, i dok država pokušava pronaći adekvatne modele pomoći, postoje i poslodavci koji su svjesni situacije u kojoj se radnici nalaze. Nekoliko njih odlučilo se da podigne kredit, da obezbijede svojim radnicima plate dok traje kriza. 

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mini

02.04.2020 14:33

Joj biznismena samo da im se daje lova. Nikakve sposobnosti, nikakvog plana samo da se njemu da a radniku minimalac

ODGOVORITE
Name

re

02.04.2020 14:56

Dajte robovlasnicima, neka imaju sto vise. Jadni oni.

Name

Korleone.

02.04.2020 15:31

Kakva je ovo socijalna pravda, kad režimski umobolnici razmišljaju, da nekom ko je stalno radio i imao platu nadoknade platu za vrijeme Privremene obustave rada, maksimalno 3 mjeseca. Ko će nadoknadit platu ljudima koji su na birou i bez plate preko 20 god? Ko je ugroženiji?

ODGOVORITE
Name

Posteno

02.04.2020 15:49

Treba pomoci ugostitelji ma, ali onima koji zakupljuju lokale a ovi sto imaju svoje objekte duze vrijeme e od njih treba uzeti moraju i oni biti solidarni bar sami da plate sve obaveze i ako mogu da malo daju u fond solidarnosti... Da nesto lijepo Taticu i vi napravite a ne samo da dzigeru vadite....

ODGOVORITE
Name

neznam

02.04.2020 16:53

Samo trzite da vam neko nesto da koji prosjaci.

Name

Boki

02.04.2020 15:53

Gazde kafana u B.Luci su bijesni na gradske rukovodioce.

ODGOVORITE
Name

Petar

02.04.2020 16:03

Je FIS Banja Luka zatvoreno? Zašto?

ODGOVORITE
Name

Maki

02.04.2020 16:34

15 dana se ne radi i potop. Nek gazdurine prodaju svoje kocije od 100k maraka i poguraju radnike .Masa njih je skoro dobila pare za fol turizam od grada ..sta je sa tim.

ODGOVORITE