Власник заразио мачку корона вирусом, животиња има проблеме са дисањем!

У Белгији је пријављен први случај инфекције мачке која је корона вирус добила од свог власника који је позитиван на ову болест.

Занимљивости 27.03.2020 | 19:15
Власник заразио мачку корона вирусом, животиња има проблеме са дисањем!

Стручњаци наглашавају да се ова болест не преноси са животња на људе и да животиње ”нису вектори епидемије”.

Ветеринрски факултет у Лијежу пријавио је белгијском Кризном центру инфекцију мачке од стране власника позитивног на корона вирус.

Додаје се да је мачка добила дијареју и респираторне проблеме недељу дана након што је власник развио прве симптоме болести ЦОВИД-19.

У белгијском Кризном центру наводе да је у питању „изоловани случај“ који се може објаснити само „блиским контактом животиње и власника” и преносом вируса са човека на животињу, а не обратно.

- Мачка је овде" жртва" инфекције која се тиче човека. У принципу, ова болест се не преноси са животиња на људе. Ризик за људе је стога изузетно низак - кажу у Кризном центру.

Белгијски стручањаци напомињу да се морају успоставити правила о хигијени и удаљености која се тичу његових и његових кућних љубимаца, а да се у случају заразе ЦОВИД19 животње морају заштити од болесних власника.

- Тренутно не постоје докази да кућни љубимци, односно пси и мачке, могу да се заразе новим корона вирусом. Међутим, најбоље би било да после сваког мажења вашег љубимца, оперете руке сапуном. То вас штити од других честих бактерија попут ешерихије коли и самонеле, које могу да се пренесу са љубимаца на људе – истакао је СЗО.

Извор: Телеграф.рс/ Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар