Vlasnik zarazio mačku korona virusom, životinja ima probleme sa disanjem!

U Belgiji je prijavljen prvi slučaj infekcije mačke koja je korona virus dobila od svog vlasnika koji je pozitivan na ovu bolest.

Zanimljivosti 27.03.2020 | 19:15
Vlasnik zarazio mačku korona virusom, životinja ima probleme sa disanjem!

Stručnjaci naglašavaju da se ova bolest ne prenosi sa životnja na ljude i da životinje ”nisu vektori epidemije”.

Veterinrski fakultet u Liježu prijavio je belgijskom Kriznom centru infekciju mačke od strane vlasnika pozitivnog na korona virus.

Dodaje se da je mačka dobila dijareju i respiratorne probleme nedelju dana nakon što je vlasnik razvio prve simptome bolesti COVID-19.

U belgijskom Kriznom centru navode da je u pitanju „izolovani slučaj“ koji se može objasniti samo „bliskim kontaktom životinje i vlasnika” i prenosom virusa sa čoveka na životinju, a ne obratno.

- Mačka je ovde" žrtva" infekcije koja se tiče čoveka. U principu, ova bolest se ne prenosi sa životinja na ljude. Rizik za ljude je stoga izuzetno nizak - kažu u Kriznom centru.

Belgijski stručanjaci napominju da se moraju uspostaviti pravila o higijeni i udaljenosti koja se tiču njegovih i njegovih kućnih ljubimaca, a da se u slučaju zaraze COVID19 životnje moraju zaštiti od bolesnih vlasnika.

- Trenutno ne postoje dokazi da kućni ljubimci, odnosno psi i mačke, mogu da se zaraze novim korona virusom. Međutim, najbolje bi bilo da posle svakog maženja vašeg ljubimca, operete ruke sapunom. To vas štiti od drugih čestih bakterija poput ešerihije koli i samonele, koje mogu da se prenesu sa ljubimaca na ljude – istakao je SZO.

Izvor: Telegraf.rs/ Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar