Важно: Ковид19 доноси галопирајући економски колапс

Цео свет – планета Земља постаје драматично неизвесно место за живот и посебно пословање. ЦОВИД19 – светска економска криза (највећа од ИИ светског рата) већ је доживела своје испољавање у Кини, Италији, Шпанији, САД и убрзано се шири свим меридијанима.

Регион 25.03.2020 | 20:10
Важно: Ковид19 доноси галопирајући економски колапс

Транспорт роба на Пацифику, измедју Кине и Западне обале САД  је готово заустављен. Границе унутар ЕУ поново су затворене. Државе, водећи рачуна о здрављу становништва и спречавању пандемијских каатастрофа убијају своје економије и цену за то плаћаћемо у временима пред нама. И то је неминовност, неизбежна, сурова реалност.

Како се ова криза рефлектује на светску економију?

Знајући да је савремена економија комплексан миx медјусобно испреплетаних играча:  запослених (радника), компанија, потрошача, банака и финансијских институција, финансијских посредника и држава, у коме сваки играч има своју незамењљиву улогу, намеће се питање ко ће први испасти из игре и да ли ће излазак било ког од кључних стејкхолдера потопити цео систем.

Да се то не би догодило, или бар не у катастрофалној мери све државе света морају да се спреме на „велику потрошњу", а тиме и велики раст јавних и укупно државних дугова. Фискални дефицити и акумулирање енормних дугова у привреди и становништву су потенцијалне економске нуклеарне бомбе које треба спречити да експлодирају.

И да се одмах разумемо, све што наше државе, на овим турбулентним балканским просторима буду у прилици да понуде, у датим околностима, биће недовољно и не стимулативно за одржавање бизниса и запослености.

Дакле, наше државе (Србија, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија) морају промптно да креирају „финансијски штит" против банкротства компанија и губитака радних места, а тиме и драматичних последица по животни стандард и најшире гледано одрживост живота на нашим просторима.

Нашим ограниченим и не претерано атрактивним економским миљеима једини спас у надолазећој економско-финансијској катаклизми, која ће се мерити са недостајућим стотинама и милијардама евра, могу да понуде заинтересовани инвестициони фондови  са којима се морају промптно отпочети преговори.

Дошло је време да се „стара сребрнина" очисти, исполира и стави у функцију очувања производних активности, која једино има потенцијал да својом активносшћу у будућности пуни буџете, који ће гарантовати социјална давања, функционисање јавних система и нузно подстицаје привредним секторима којима прети нестајање ( хотелско-угоститељска привреда, туризам, транспорт, логистика...).

Проблем је ста моземо понудити и коме моземо бити атрактивни. И јос вазно је, да ли смо вец сада закаснили? Када су фондови показивали интерес, због популизма и ситних појединацних интереса смо их сатанизовали и терали.

Зато је моја порука насим Владама- зовите их,ако јос неко хоце да се јави!

Аутор: др. Слободан Милосављевић
(економски - финансијски консултант  и бивши министар у више Влада Републике Србије)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зворник

25.03.2020 19:33

Требаће нам прави инвеститори,да управо оно из текста "прљаво сребро" угланцају и врате му сјај. Надам се да ће се нешто после овога напокон промјенити!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

25.03.2020 19:54

Свијет че се некако извучи а ми са подобним страначким и неспособним људима немамо шта очекивати осим пропаст.За три мјесеца нема плата пензија социјале........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буфало Билy

25.03.2020 19:56

БиХ има ријетку сансу да улети у трговинске нисе, развије властити бизнис и развије се у узорну економску силу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

25.03.2020 20:13

Влада РС је вец предузела одлуцне кораке. Објавила је бројеве рацуна на које градјани и привредници могу уплатити новац за помоц самом себи. Послије це влада распоредити новац тајкунима посто сиротињи ионако није потребан јер је предсједник поруцио да сију кромпир на балконима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

25.03.2020 20:19

Нама који радимо у реалном сектору не може бити горе, минималне плате без радног времена. Сада се некима и уручују откази а нико из власти не реагује, а у септембру ће се правити велике србенде и чувари РС док је народ на ивици глади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видим

25.03.2020 20:34

Ја са сигурносцу знам да це у наредним годинама Корона бити главно оправдање за све пљацке,неуспјехе и неспособност ове власти,а и разлог за нове пљацке.Пред нама је,зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

26.03.2020 07:15

Па људи тосу приватне фирме шта друго да очекујете нису то Титова социјална предстечајном

Name

Милан

25.03.2020 20:35

Подршка Душановом коментару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

25.03.2020 21:15

Каква је то привреда која нема сансу да презиви после 2 мјесеца потескоца? Унапријед се све троси и сад су сви у проблемима. Новац и капитал је у банкама и у пар великих корпорација. Па нек мало врате у системе и бице за основне потребе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема друге

25.03.2020 22:41

Него , нова прерасподјела , значи они што су опљачкали овај народ и Републику , нека све врате ономе коме и припада , а зна се ко су ти , сами ће се препознати и ето спаса , али они изгледа не мисле тако , или ће ипак морати мало мућнути главом . Они још размишљају о новим папцима и некој новој већини , а на помолу невиђена пропаст .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

26.03.2020 07:26

Наравоученије: ко ће највише да профитира ММФ. Ко стоји иза свега овога ММФ.

ОДГОВОРИТЕ