Važno: Kovid19 donosi galopirajući ekonomski kolaps

Ceo svet – planeta Zemlja postaje dramatično neizvesno mesto za život i posebno poslovanje. COVID19 – svetska ekonomska kriza (najveća od II svetskog rata) već je doživela svoje ispoljavanje u Kini, Italiji, Španiji, SAD i ubrzano se širi svim meridijanima.

Region 25.03.2020 | 20:10
Važno: Kovid19 donosi galopirajući ekonomski kolaps

Transport roba na Pacifiku, izmedju Kine i Zapadne obale SAD  je gotovo zaustavljen. Granice unutar EU ponovo su zatvorene. Države, vodeći računa o zdravlju stanovništva i sprečavanju pandemijskih kaatastrofa ubijaju svoje ekonomije i cenu za to plaćaćemo u vremenima pred nama. I to je neminovnost, neizbežna, surova realnost.

Kako se ova kriza reflektuje na svetsku ekonomiju?

Znajući da je savremena ekonomija kompleksan mix medjusobno isprepletanih igrača:  zaposlenih (radnika), kompanija, potrošača, banaka i finansijskih institucija, finansijskih posrednika i država, u kome svaki igrač ima svoju nezamenjljivu ulogu, nameće se pitanje ko će prvi ispasti iz igre i da li će izlazak bilo kog od ključnih stejkholdera potopiti ceo sistem.

Da se to ne bi dogodilo, ili bar ne u katastrofalnoj meri sve države sveta moraju da se spreme na „veliku potrošnju", a time i veliki rast javnih i ukupno državnih dugova. Fiskalni deficiti i akumuliranje enormnih dugova u privredi i stanovništvu su potencijalne ekonomske nuklearne bombe koje treba sprečiti da eksplodiraju.

I da se odmah razumemo, sve što naše države, na ovim turbulentnim balkanskim prostorima budu u prilici da ponude, u datim okolnostima, biće nedovoljno i ne stimulativno za održavanje biznisa i zaposlenosti.

Dakle, naše države (Srbija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija) moraju promptno da kreiraju „finansijski štit" protiv bankrotstva kompanija i gubitaka radnih mesta, a time i dramatičnih posledica po životni standard i najšire gledano održivost života na našim prostorima.

Našim ograničenim i ne preterano atraktivnim ekonomskim miljeima jedini spas u nadolazećoj ekonomsko-finansijskoj kataklizmi, koja će se meriti sa nedostajućim stotinama i milijardama evra, mogu da ponude zainteresovani investicioni fondovi  sa kojima se moraju promptno otpočeti pregovori.

Došlo je vreme da se „stara srebrnina" očisti, ispolira i stavi u funkciju očuvanja proizvodnih aktivnosti, koja jedino ima potencijal da svojom aktivnosšću u budućnosti puni budžete, koji će garantovati socijalna davanja, funkcionisanje javnih sistema i nuzno podsticaje privrednim sektorima kojima preti nestajanje ( hotelsko-ugostiteljska privreda, turizam, transport, logistika...).

Problem je sta mozemo ponuditi i kome mozemo biti atraktivni. I jos vazno je, da li smo vec sada zakasnili? Kada su fondovi pokazivali interes, zbog populizma i sitnih pojedinacnih interesa smo ih satanizovali i terali.

Zato je moja poruka nasim Vladama- zovite ih,ako jos neko hoce da se javi!

Autor: dr. Slobodan Milosavljević
(ekonomski - finansijski konsultant  i bivši ministar u više Vlada Republike Srbije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Zvornik

25.03.2020 19:33

Trebaće nam pravi investitori,da upravo ono iz teksta "prljavo srebro" uglancaju i vrate mu sjaj. Nadam se da će se nešto posle ovoga napokon promjeniti!?

ODGOVORITE
Name

Dušan

25.03.2020 19:54

Svijet če se nekako izvuči a mi sa podobnim stranačkim i nesposobnim ljudima nemamo šta očekivati osim propast.Za tri mjeseca nema plata penzija socijale........

ODGOVORITE
Name

Bufalo Bily

25.03.2020 19:56

BiH ima rijetku sansu da uleti u trgovinske nise, razvije vlastiti biznis i razvije se u uzornu ekonomsku silu!

ODGOVORITE
Name

Milko

25.03.2020 20:13

Vlada RS je vec preduzela odlucne korake. Objavila je brojeve racuna na koje gradjani i privrednici mogu uplatiti novac za pomoc samom sebi. Poslije ce vlada rasporediti novac tajkunima posto sirotinji ionako nije potreban jer je predsjednik porucio da siju krompir na balkonima.

ODGOVORITE
Name

Sikter more

25.03.2020 20:19

Nama koji radimo u realnom sektoru ne može biti gore, minimalne plate bez radnog vremena. Sada se nekima i uručuju otkazi a niko iz vlasti ne reaguje, a u septembru će se praviti velike srbende i čuvari RS dok je narod na ivici gladi

ODGOVORITE
Name

Vidim

25.03.2020 20:34

Ja sa sigurnoscu znam da ce u narednim godinama Korona biti glavno opravdanje za sve pljacke,neuspjehe i nesposobnost ove vlasti,a i razlog za nove pljacke.Pred nama je,zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Lav

26.03.2020 07:15

Pa ljudi tosu privatne firme šta drugo da očekujete nisu to Titova socijalna predstečajnom

Name

Milan

25.03.2020 20:35

Podrška Dušanovom komentaru.

ODGOVORITE
Name

Niko

25.03.2020 21:15

Kakva je to privreda koja nema sansu da prezivi posle 2 mjeseca poteskoca? Unaprijed se sve trosi i sad su svi u problemima. Novac i kapital je u bankama i u par velikih korporacija. Pa nek malo vrate u sisteme i bice za osnovne potrebe

ODGOVORITE
Name

Nema druge

25.03.2020 22:41

Nego , nova preraspodjela , znači oni što su opljačkali ovaj narod i Republiku , neka sve vrate onome kome i pripada , a zna se ko su ti , sami će se prepoznati i eto spasa , ali oni izgleda ne misle tako , ili će ipak morati malo mućnuti glavom . Oni još razmišljaju o novim papcima i nekoj novoj većini , a na pomolu neviđena propast .

ODGOVORITE
Name

Tiito

26.03.2020 07:26

Naravoučenije: ko će najviše da profitira MMF. Ko stoji iza svega ovoga MMF.

ODGOVORITE