"Благовремено уведене мјере, могу бити и оштрије"

"Припремамо се за најкритичније ситуације, али све је то џаба уколико немамо кадра. Ти љекари и медицинско особље се не враћају из иностранства ни у овим тешким данима", упозорио је у емисији "Изазови" др Миодраг Фемић из Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

Република Српска 20.03.2020 | 23:08
"Благовремено уведене мјере, могу бити и оштрије"

Он тврди да је сада кључно се грађани придржавају свих мјера заштите, иначе ћемо бити у веома великом проблему.

Здравствени радници су на првој линији фронта са корона вирусом. Мјере су благовремено уведене, али могуће је да ће мјере бити још оштрије, тврде бијељински љекари.

"Јако је тешко предвидјети шта се може десити. Ми тренутно имамо карантин са 30 кревета, до понедјељка ћемо имати проширење још једног објекта са 50 кревета који ће имати саставни дио интензивне његе. Надам се да нам неће бити потребан толики број кревета, али ми морамо бити у приправности и спремни за све могуће сценарије који могу да се десе", рекла је  др Александра Радојчић, инфектолог из бијељинске болнице "Свети Врачеви".

Струковни синдикат доктора медицине годинама упозорава на одлазак љекара и медицинског особља из здравственог система Републике Српске и то се сада види на терену, каже предсједник овог сидниката др Миодраг Фемић. 

"Припремамо се за најкритичније ситуације, али све је то џаба уколико немамо кадра. Ми можемо да имамо не знам шта, али ако немамо кадра то је све узалуд. Ти љекари и медицинско особље се не враћа из иностранства ни у овим тешким данима. Оно што је најбитније, ако се грађани не буду придржавали  препорука које су им дате, ми ћемо бити у веома великом проблему", упозорава др Фемић.

Све маске из залиха су продате, а потражња је велика, тако да долази и до веома непријатних ситуација,  тврде у Фармацеутској комори Републике Српске.

"Сваки други пацијент долази и пита да ли имамо маски, имамо ли дезинфекционих средстава. Нажалост, наш одговор је да немамо, али они када виде да ми те маске носимо, онда нас вербално нападају да смо ми сакрили залихе маски", објашњава Желимир Јањић из Фармацеутске коморе Републике Српске и апелује на грађане да имају разумијевања и да су околности такве да нема довољно маски.

Неуропсихијатри тврде да је ово тек почетак, да нас је опасност хомогенизовала, да се више окрећемо једни према другима, али да треба да останемо прибрани и наредних дана, када се могу очекивати и теже ситуације.

"Када крену информације о појави смртних случајева, мислим да ће тек тад да настане паника. Ми се сада тек адаптирамо на ову ситуацију. Зато апелује и младим и старим да се уозбиље и да се трезвено понаша. Потребно је да предузимају све заштитне мјере како би лакше савладали ову епидемију", поручује неуропсихијатар др Васика Драшковић.

Велике штете биљежи и привреда. Из Уније удружења послодаваца Републике Српске указују да су у првом таласу највише страдали туристички радници и угоститељи.

"Буквално су ти приходи пали на нулу у посљедњих десет дана. Такође, самостални предузетници немају акумулацију тако да сада трпе велику штету од које се тешко могу опоравити. Тако њима треба приоритетно помоћи", рекао је Саша Аћић, директор Уније удуржења послодаваца Републике Српске.

Он указује да су потребне хитне мјере не само из буџета Српске, из Централне банке, већ да је потребно тражити помоћ и од Европске уније.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

приједор

20.03.2020 22:49

Чуј доктори се не врачају ни м.сестре ???Па нече да раде за миљу маруна а неписмени парламентарци узимају по 5_6 миља Нека вас они лијече......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криза

20.03.2020 23:45

Многи који су отисли су се грдно покајали. Овдје није сјајно али криза је показала колико их тудје земље дозивљавају. Јесте даце им проклету пару али док су на ногама и док могу вуци по 20 сати дневно цим се разболе сутнуце их ко врецу, овдје барем неце прескакати преко тебе кад паднес а кад паднес дзаба ти све те паре. А савјет овим у студиу да смање мало дозивљај. Па да за сваку болест овако исцрпно обавјеставате ста се десава у тијелу и колико је којег дана умрло народ би давно одлијепио. У реду савјет да се цувамо али баталите те катаклизмицне прогнозе и не паниците барем ви.

Name

Скептик

21.03.2020 06:29

Ићемо код Клошарца, мора да је јако способан кад има тих 5,6 миља плату...

Name

БЛ

21.03.2020 02:03

Срам их било...цуј не врацају се...па мени се цини да су и отисли због "теских дана".Како не схватате да они нису на привременом раду,него су прекризили БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закуска

21.03.2020 07:49

Нека нас прекриже и сада у јеку заразе, нека остану тамо гдје јесу и нека се чувају у својим домовима,а не да их сад шутају нама јер су без здравственог осигурања, ионако и без њих имамо великих проблема.

Name

Ре закуска

21.03.2020 08:15

Погрешно сте информисани, да ли гако мора да вас утјеше да мислите да је вама добро... У Њемачкој су увјек били цијењени мед радници, а сада их плаћају сувим златом!!! Сатница је скоро удуплана ако се ради са зараженим, а што се тиче заштитних средстава и опремљености...смртни број случајева говори све. Има свега и вишка, чак се и донира. Надам се да ће у БиХ здравство бити бар трећи дио онога овдје. А што се тиче медицинских радника у иностранству, не брините за нас, брините се због тих фризера и лимара који ће у БиХ лијечити

Name

Јанос

21.03.2020 06:06

Цороне нема само у афричким земљама, што значи да су можда Африканци имуни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИQ

21.03.2020 07:24

Само приглуп политицар мозе донијети у оваквој ситуација мјере које допустају несавјесним градјанима да својим крсењем прописаних мјера угрозе здравље и зивоте великог броја других градјана. Такви политицари и њихове погресне оцјене могу овакво стање уцинити јос тезим и угрозити јос зивота савјесних градјана. Стога Вас молим, немојте се играти насим зивотима и урадите све да будее сигурни да це се ово стање ријесити сто је брзе могуце на прави нацин, Какав је то прави нацин показују подаци из ВУхана у коме нема висе нових регистрованих заразених. Хвала сто постујете градјане.

ОДГОВОРИТЕ