"Blagovremeno uvedene mjere, mogu biti i oštrije"

"Pripremamo se za najkritičnije situacije, ali sve je to džaba ukoliko nemamo kadra. Ti ljekari i medicinsko osoblje se ne vraćaju iz inostranstva ni u ovim teškim danima", upozorio je u emisiji "Izazovi" dr Miodrag Femić iz Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Republika Srpska 20.03.2020 | 23:08
"Blagovremeno uvedene mjere, mogu biti i oštrije"

On tvrdi da je sada ključno se građani pridržavaju svih mjera zaštite, inače ćemo biti u veoma velikom problemu.

Zdravstveni radnici su na prvoj liniji fronta sa korona virusom. Mjere su blagovremeno uvedene, ali moguće je da će mjere biti još oštrije, tvrde bijeljinski ljekari.

"Jako je teško predvidjeti šta se može desiti. Mi trenutno imamo karantin sa 30 kreveta, do ponedjeljka ćemo imati proširenje još jednog objekta sa 50 kreveta koji će imati sastavni dio intenzivne njege. Nadam se da nam neće biti potreban toliki broj kreveta, ali mi moramo biti u pripravnosti i spremni za sve moguće scenarije koji mogu da se dese", rekla je  dr Aleksandra Radojčić, infektolog iz bijeljinske bolnice "Sveti Vračevi".

Strukovni sindikat doktora medicine godinama upozorava na odlazak ljekara i medicinskog osoblja iz zdravstvenog sistema Republike Srpske i to se sada vidi na terenu, kaže predsjednik ovog sidnikata dr Miodrag Femić. 

"Pripremamo se za najkritičnije situacije, ali sve je to džaba ukoliko nemamo kadra. Mi možemo da imamo ne znam šta, ali ako nemamo kadra to je sve uzalud. Ti ljekari i medicinsko osoblje se ne vraća iz inostranstva ni u ovim teškim danima. Ono što je najbitnije, ako se građani ne budu pridržavali  preporuka koje su im date, mi ćemo biti u veoma velikom problemu", upozorava dr Femić.

Sve maske iz zaliha su prodate, a potražnja je velika, tako da dolazi i do veoma neprijatnih situacija,  tvrde u Farmaceutskoj komori Republike Srpske.

"Svaki drugi pacijent dolazi i pita da li imamo maski, imamo li dezinfekcionih sredstava. Nažalost, naš odgovor je da nemamo, ali oni kada vide da mi te maske nosimo, onda nas verbalno napadaju da smo mi sakrili zalihe maski", objašnjava Želimir Janjić iz Farmaceutske komore Republike Srpske i apeluje na građane da imaju razumijevanja i da su okolnosti takve da nema dovoljno maski.

Neuropsihijatri tvrde da je ovo tek početak, da nas je opasnost homogenizovala, da se više okrećemo jedni prema drugima, ali da treba da ostanemo pribrani i narednih dana, kada se mogu očekivati i teže situacije.

"Kada krenu informacije o pojavi smrtnih slučajeva, mislim da će tek tad da nastane panika. Mi se sada tek adaptiramo na ovu situaciju. Zato apeluje i mladim i starim da se uozbilje i da se trezveno ponaša. Potrebno je da preduzimaju sve zaštitne mjere kako bi lakše savladali ovu epidemiju", poručuje neuropsihijatar dr Vasika Drašković.

Velike štete bilježi i privreda. Iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske ukazuju da su u prvom talasu najviše stradali turistički radnici i ugostitelji.

"Bukvalno su ti prihodi pali na nulu u posljednjih deset dana. Takođe, samostalni preduzetnici nemaju akumulaciju tako da sada trpe veliku štetu od koje se teško mogu oporaviti. Tako njima treba prioritetno pomoći", rekao je Saša Aćić, direktor Unije udurženja poslodavaca Republike Srpske.

On ukazuje da su potrebne hitne mjere ne samo iz budžeta Srpske, iz Centralne banke, već da je potrebno tražiti pomoć i od Evropske unije.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

prijedor

20.03.2020 22:49

Čuj doktori se ne vračaju ni m.sestre ???Pa neče da rade za milju maruna a nepismeni parlamentarci uzimaju po 5_6 milja Neka vas oni liječe......

ODGOVORITE
Name

Kriza

20.03.2020 23:45

Mnogi koji su otisli su se grdno pokajali. Ovdje nije sjajno ali kriza je pokazala koliko ih tudje zemlje dozivljavaju. Jeste dace im prokletu paru ali dok su na nogama i dok mogu vuci po 20 sati dnevno cim se razbole sutnuce ih ko vrecu, ovdje barem nece preskakati preko tebe kad padnes a kad padnes dzaba ti sve te pare. A savjet ovim u studiu da smanje malo dozivljaj. Pa da za svaku bolest ovako iscrpno obavjestavate sta se desava u tijelu i koliko je kojeg dana umrlo narod bi davno odlijepio. U redu savjet da se cuvamo ali batalite te kataklizmicne prognoze i ne panicite barem vi.

Name

Skeptik

21.03.2020 06:29

Ićemo kod Klošarca, mora da je jako sposoban kad ima tih 5,6 milja platu...

Name

BL

21.03.2020 02:03

Sram ih bilo...cuj ne vracaju se...pa meni se cini da su i otisli zbog "teskih dana".Kako ne shvatate da oni nisu na privremenom radu,nego su prekrizili BiH!

ODGOVORITE
Name

Zakuska

21.03.2020 07:49

Neka nas prekriže i sada u jeku zaraze, neka ostanu tamo gdje jesu i neka se čuvaju u svojim domovima,a ne da ih sad šutaju nama jer su bez zdravstvenog osiguranja, ionako i bez njih imamo velikih problema.

Name

Re zakuska

21.03.2020 08:15

Pogrešno ste informisani, da li gako mora da vas utješe da mislite da je vama dobro... U Njemačkoj su uvjek bili cijenjeni med radnici, a sada ih plaćaju suvim zlatom!!! Satnica je skoro uduplana ako se radi sa zaraženim, a što se tiče zaštitnih sredstava i opremljenosti...smrtni broj slučajeva govori sve. Ima svega i viška, čak se i donira. Nadam se da će u BiH zdravstvo biti bar treći dio onoga ovdje. A što se tiče medicinskih radnika u inostranstvu, ne brinite za nas, brinite se zbog tih frizera i limara koji će u BiH liječiti

Name

Janos

21.03.2020 06:06

Corone nema samo u afričkim zemljama, što znači da su možda Afrikanci imuni?

ODGOVORITE
Name

IQ

21.03.2020 07:24

Samo priglup politicar moze donijeti u ovakvoj situacija mjere koje dopustaju nesavjesnim gradjanima da svojim krsenjem propisanih mjera ugroze zdravlje i zivote velikog broja drugih gradjana. Takvi politicari i njihove pogresne ocjene mogu ovakvo stanje uciniti jos tezim i ugroziti jos zivota savjesnih gradjana. Stoga Vas molim, nemojte se igrati nasim zivotima i uradite sve da budee sigurni da ce se ovo stanje rijesiti sto je brze moguce na pravi nacin, Kakav je to pravi nacin pokazuju podaci iz VUhana u kome nema vise novih registrovanih zarazenih. Hvala sto postujete gradjane.

ODGOVORITE