Станић: Српски модел одбране против вируса корона је добар

"Србија је веома добро организовала систем одбране од вируса корона, када би се ја питао који модел одбране примјенити у овим ситуацијама то би био овај који се проводи у Србији", казао је Станић.

Република Српска 19.03.2020 | 21:24
Станић: Српски модел одбране против вируса корона је добар

"Седми пут вирус корона напада човјечанство", рекао је доктор Слободан Станић у емисији "Пулс" БН ТВ.

Он је подсјетио да се вирус корона у облику обољења САРС у новијој историји појавио 2002. године, те један облик 2012. године на Средњем истоку.

"Има све облике капљичне инфекције. Кихањем, кашљањем. Капљице два три сата проводе у ваздуху, па се ризичним сматра бити неком ближи од једног метра. Може се директно унијети у организам на уста, те дирањем ока или носа запрљаним рукама."

Станић наводи да је једино Кина имала право да буде изненађена вирусом.

"Кина је уредно извјестила СЗО која је прогласила здравствену пријетњу. То је већ паљење жутог аларма, а касније је проглашена пандемија. Мјере које је провела Кина може да проведе било која земља. Међутим у земљама у којима постоји политика и избори сви размишљају шта ће ко да каже."

"Када би гледали који сценарио одбране да примјенимо то би свакако био српски модел", истакао је.

"Србија је веома добро организовала систем одбране од вируса корона, када би се ја питао који модел одбране примјенити у овим ситуацијама то би био овај који се проводи у Србији", казао је Станић.

Говорећи о Републици Српској, Станић је рекао да може да одговорио на тренутни број заражених, али не и већи број са каквим се суочавају земље у региону.

"Сада је најважнија заштита грађана, али да ће се систем морати суочити са својим мањкавостиома одмах по јењавању здравствене кризе", истакао је Станић.

Република Српска би могла да се нађе у проблему због мањка респиратора, наводи Станић.

“Ми их имамо довољно за овакву ситуацију. Међутим, када би дошло до раста броја обољелих не би имали довољно респиратора. Јасно је предсједник Србије рекао да планира да промогне Српској и у респираторима и да се најтежи пацијенти могу смјестити у Србији. Нажалост, често други мисле о нама него ми сами. Сам премијер је рекао да здравство крвари, али то крварење није заустављено.”

Осим тога Станић види два основна проблема за заштиту Српске.

“Први проблем је тај што је велики број наших људи на западу остао без посла. Многи од њих су били у Италији, Аустрији и другим кризним подручијима гдје има велики број обољелих. Ту су и они који су остали да раде, а долазе нам Ускрс и Васкрс и биће импортовани. Други проблем је евентуални продор инфекције у здравствени систем јер онда неће имати ко да пружа здравствену помоћ”, појашњава он.

“Мјера карантина је оправдавајућа и требало ју је раније увести. Знамо менталитет наших људи и знамо да неко коме је прописана кућна изолација на 14 дана неће то испоштовати. Када смо видјели да првобитне мјере не пију воде, онда се прешло на ригорозније које је, да је било храбрости, требало увести раније", рекао је Станић.

Доктор Станић је упутио апел старијим особама да ипак остану у кући. 

“Обично кажу `ја сам се наживио, нека буде шта ће бити`, али када се разболе они ипак иду љекару, нико не остане код куће. Старији треба да се чувају и да не излазе, а млађи да им помогну. Такође, морају се смањити контакти. До 40 година овај вирус је мање опасан него вирус грипа", казао је Слободан Станић у емисији "Пулс" БН ТВ.  

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бањалука

19.03.2020 20:52

Молим доктора Станића да не критикује него да помогне. Министар Шеранић је одлично одговорио на изазов али то је и очекивано јер је био одличан студент са свим десеткама !Морамо бити свјесни да смо мали и као друштво економски исцрпљени! Очекивано је да ћемо имати великих проблема и на жалост смртних случајева!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.03.2020 21:14

Па ако је министар Цераниц добро одговорио на изазов сто це вам онда помоц Станица.Није он министар,а као Доктор це сигорно помоци,али ако му дозволите .

Name

Име и презиме

19.03.2020 21:38

Др. Станић се већ понудио да помогне. Добро би било да се информишете

Name

Неманија

20.03.2020 06:12

А сто смо мало и економски исцрпљени? Засто нисмо богато друство? Ко је крао и лосе(катастрофално) водио овај несретни ентитет ево вец двије деценије? Засто су брутални ПОКРАДЕНЕ РОБНЕ РЕЗЕРВЕ и ко це одговарати за то? Ста ако поцну нестасице роба, ко је одговоран за то?

Name

ре Бањалука

20.03.2020 07:03

Тацно тако, он се бави политиканством! Па ево питање за њега, колико је док.Станиц потребно да земља има респиратора на 100.000 становника у нормалним условима? Република их је имала и висе него сто је потребно било. Друга ствар, помозите ако зелите помоци,и ако мозете помоци,али немојте ни ЦРВАТИ, јер госп.Шеранић одлично ради свој посао и бар немојте кроз медије одмагати и правити панику код људи

Name

Ухх

19.03.2020 21:09

Господине Станицу. Велика је стета сто Ви нисте министар здравља. Способан и јако паметан доктор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

19.03.2020 21:15

Сада се види која је стета сто је овај господин смењен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каурин

19.03.2020 21:37

Шераниц је такодје са додиковом владом уцествовао у обмањивању јавности при појави вируса негирајуци опасности. И ста су то уцинили да спријеце ...па на УКЦ немају фластера, катетера, стентова о цему ви прицате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

19.03.2020 22:24

Коју функцију има господин?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2020 06:44

Бивси министар здравља и доктор је. Није цобан.