Радници ЖРС пријете тужбама, управа обећава исплату

Радници “Жељезница РС” (ЖРС) траже да им управа тог предузећа до краја седмице исплати топли оброк за обрачунате прековремене сате у 2019. години, а ако менаџмент то не уради, синдикати истичу да ће затражити судским путем да добију оно што им по закону припада.

Република Српска 12.03.2020 | 07:16
Радници ЖРС пријете тужбама, управа обећава исплату

- По закону топли оброк треба да буде исплаћен за прековремене радне сате. Немају сви радници на то право, већ само они који су радили четири сата и дуже прековремено. Ако не добијемо потврдан одговор од менаџмента, покренућемо тужбе и судским путем тражити оно што нам по закону припада - рекао је предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности ЖРС Златко Марин.

Он је навео да они који су радили по два, три сата прековремено немају право на топли оброк за прековремене сате.

- Правимо списак да видимо колико је тих радника што имају право на топли оброк за прековремене сате - казао је Марин.

Из ЖРС-а поручују да ће исплатити топли оброк за обрачунати вишак радних сати за 2019. годину, тако да запослени немају потребе да припремају спискове тужбе.

- Радницима ће бити исплаћен топли оброк за прековремене сате. Обрачун који нам је достављен није у складу са законом. Радимо на мониторингу тог обрачуна. Односно на том списку наведени су и они радници који су радили мање од четири сата и који немају право на топли оброк за прековремене сате - рекао је вршилац дужности директора “Жељезница РС” Славко Глигорић и додао да чим се заврши контрола, они радници који имају право на топли оброк за прековремене сате ће и добити оно што им припада.

Он је навео да је преговарао и са синдикатима у вези с тим и да нема потребе да праве спискове радника који ће тужити предузеће јер ће сви добити оно што им по закону припада.

- Ми ћемо све испоштовати када су у питању радници, али морају и они схватити да постоје регулативе и одређене законске обавезе које се морају испунити - навео је Глигорић.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Харе

12.03.2020 08:35

Рафинерији и Жељезницама дефинитивно нема спаса колико год лове у њих упумпали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

12.03.2020 10:07

Или нико не зели да спасе, паре које им дају то је за оне коју могу украсти

Name

Истина

12.03.2020 10:24

Жељезнице су дно дна и испод још. Дижу кредите које народ враћа, а нико не одговара за незаконит рад. Нема ту спаса. Јадни радници .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аризона

12.03.2020 13:56

Сацекацамо стаце реци преседница И возд мили гдје це завуц руке. За Опет један висе милонски кредит то ијест унас економија

ОДГОВОРИТЕ