Radnici ŽRS prijete tužbama, uprava obećava isplatu

Radnici “Željeznica RS” (ŽRS) traže da im uprava tog preduzeća do kraja sedmice isplati topli obrok za obračunate prekovremene sate u 2019. godini, a ako menadžment to ne uradi, sindikati ističu da će zatražiti sudskim putem da dobiju ono što im po zakonu pripada.

Republika Srpska 12.03.2020 | 07:16
Radnici ŽRS prijete tužbama, uprava obećava isplatu

- Po zakonu topli obrok treba da bude isplaćen za prekovremene radne sate. Nemaju svi radnici na to pravo, već samo oni koji su radili četiri sata i duže prekovremeno. Ako ne dobijemo potvrdan odgovor od menadžmenta, pokrenućemo tužbe i sudskim putem tražiti ono što nam po zakonu pripada - rekao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS Zlatko Marin.

On je naveo da oni koji su radili po dva, tri sata prekovremeno nemaju pravo na topli obrok za prekovremene sate.

- Pravimo spisak da vidimo koliko je tih radnika što imaju pravo na topli obrok za prekovremene sate - kazao je Marin.

Iz ŽRS-a poručuju da će isplatiti topli obrok za obračunati višak radnih sati za 2019. godinu, tako da zaposleni nemaju potrebe da pripremaju spiskove tužbe.

- Radnicima će biti isplaćen topli obrok za prekovremene sate. Obračun koji nam je dostavljen nije u skladu sa zakonom. Radimo na monitoringu tog obračuna. Odnosno na tom spisku navedeni su i oni radnici koji su radili manje od četiri sata i koji nemaju pravo na topli obrok za prekovremene sate - rekao je vršilac dužnosti direktora “Željeznica RS” Slavko Gligorić i dodao da čim se završi kontrola, oni radnici koji imaju pravo na topli obrok za prekovremene sate će i dobiti ono što im pripada.

On je naveo da je pregovarao i sa sindikatima u vezi s tim i da nema potrebe da prave spiskove radnika koji će tužiti preduzeće jer će svi dobiti ono što im po zakonu pripada.

- Mi ćemo sve ispoštovati kada su u pitanju radnici, ali moraju i oni shvatiti da postoje regulative i određene zakonske obaveze koje se moraju ispuniti - naveo je Gligorić.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Hare

12.03.2020 08:35

Rafineriji i Željeznicama definitivno nema spasa koliko god love u njih upumpali

ODGOVORITE
Name

Rale

12.03.2020 10:07

Ili niko ne zeli da spase, pare koje im daju to je za one koju mogu ukrasti

Name

Istina

12.03.2020 10:24

Željeznice su dno dna i ispod još. Dižu kredite koje narod vraća, a niko ne odgovara za nezakonit rad. Nema tu spasa. Jadni radnici .

ODGOVORITE
Name

Arizona

12.03.2020 13:56

Sacekacamo stace reci presednica I vozd mili gdje ce zavuc ruke. Za Opet jedan vise milonski kredit to ijest unas ekonomija

ODGOVORITE