Напици који помажу да се вратиш у форму пред љето

Масна јетра или цироза чини да се осећате уморним, тешким и у неким случајевима ваша кожа и очи добију жуту боју. Болесна јетра вас може убити полако и помало болно.

Здравље 10.03.2020 | 09:30
Напици који помажу да се вратиш у форму пред љето

Шта можете да учините да одржите функцију своје јетре? Откривамо неколико једноставних пића која ће вам помоћи у томе.

Сок од шаргарепе

Направите сок од шаргарепе, спанаћа и мало воде. Шаргарепе су богате витамином А који се показао изврсним у превенцији болести јетре. Такође су пуне флавоноида и бетакаротена који су антиоксиданси. Добре за сваки део вашег тела, стога уживајте у њиховом соку сваки дан.

Сок од зеленог поврћа

Као и шаргарепа, зелено лиснато поврће је заиста здраво. Ово укључује кељ, спанаћ, репу и зелену салату. Када од њих направите сок, вашем телу је лакше да дође до хранљивих састојака у њима него да их прво мора да их свари.

Направите сок од лиснатог поврћа и убаците унутра шаргарепу да појачате и врло мало засладите. Лиснато поврће стимулише жуч и помаже да своју јетру нежно очистите. Ваше тело биће вам захвално.

Зелени чај

Ако тражите неко супер пиће, не морате да тражите даље. Зелени чај је пун антиоксиданата који отклањају слободне радикале, што га чини борцем против рака. Зелени чај такође помаже вашем телу да сагори масноће, ослобађајући тако вашу јетру од додатног оптерећења.

Покушајте да не додајете заслађиваче тако да ваша јетра не мора с тим да се носи док се детоксикује.

 

Чај од куркуме

Куркума је зачин уобичајен у индијској храни. Такође је моћан зачин у заштити јетре. Чај можете да направите од млевене куркуме. Додајте кашику млевене куркуме у кључалу воду, држите десет минута. Додајте мало лимуновог сока и мало бибера.

Куркума штити јетру од оштећења и може чак да помогне у регенерацији нових ћелија. Такођер се бори и против упала.

Цитруси

Витамин Ц и антиоксиданси у цитрусима (наранџа, лимун, мандарина, грејп, лимета...) су изврсни за чишћење ваше јетре. Од овог воћа можете да направите сочан сок. Користите их свеже, не залеђене. Најпопуларнији чистач јетре је свеже исцеђен лимун с водом. Једноставно је и ефектно.

Сок од репе

Репа обично није у врху омиљене хране. То је штета, јер су репа и њен сок апсолутно невероватни у чишћењу и чувању јетре. Репа испушта велику количину кисеоника у вашу крв. Стимулише рад жучи. Пуна је влакана и витамина Ц.

Храна богата влакнима

Храна богата влакнима помаже јетри да отклони токсине повећавајући покрете црева. Многи од напитака које смо поменули су богати влакнима. Сок од јабука, па чак и карфиола једноставан је начин додавања влакана у напитке за чишћење јетре. Можете додати и банане, авокадо, овас или чија семенке за снажан "удар" влакана.

Само се сетите да пијете више воде да би ваша јетра била срећна. Помешајте различиту храну у свој дневни напитак за чишћење јетре и забавите се.

(Србија Данас)

Коментари / 0

Оставите коментар