Napici koji pomažu da se vratiš u formu pred ljeto

Masna jetra ili ciroza čini da se osećate umornim, teškim i u nekim slučajevima vaša koža i oči dobiju žutu boju. Bolesna jetra vas može ubiti polako i pomalo bolno.

Zdravlje 10.03.2020 | 09:30
Napici koji pomažu da se vratiš u formu pred ljeto

Šta možete da učinite da održite funkciju svoje jetre? Otkrivamo nekoliko jednostavnih pića koja će vam pomoći u tome.

Sok od šargarepe

Napravite sok od šargarepe, spanaća i malo vode. Šargarepe su bogate vitaminom A koji se pokazao izvrsnim u prevenciji bolesti jetre. Takođe su pune flavonoida i betakarotena koji su antioksidansi. Dobre za svaki deo vašeg tela, stoga uživajte u njihovom soku svaki dan.

Sok od zelenog povrća

Kao i šargarepa, zeleno lisnato povrće je zaista zdravo. Ovo uključuje kelj, spanać, repu i zelenu salatu. Kada od njih napravite sok, vašem telu je lakše da dođe do hranljivih sastojaka u njima nego da ih prvo mora da ih svari.

Napravite sok od lisnatog povrća i ubacite unutra šargarepu da pojačate i vrlo malo zasladite. Lisnato povrće stimuliše žuč i pomaže da svoju jetru nežno očistite. Vaše telo biće vam zahvalno.

Zeleni čaj

Ako tražite neko super piće, ne morate da tražite dalje. Zeleni čaj je pun antioksidanata koji otklanjaju slobodne radikale, što ga čini borcem protiv raka. Zeleni čaj takođe pomaže vašem telu da sagori masnoće, oslobađajući tako vašu jetru od dodatnog opterećenja.

Pokušajte da ne dodajete zaslađivače tako da vaša jetra ne mora s tim da se nosi dok se detoksikuje.

 

Čaj od kurkume

Kurkuma je začin uobičajen u indijskoj hrani. Takođe je moćan začin u zaštiti jetre. Čaj možete da napravite od mlevene kurkume. Dodajte kašiku mlevene kurkume u ključalu vodu, držite deset minuta. Dodajte malo limunovog soka i malo bibera.

Kurkuma štiti jetru od oštećenja i može čak da pomogne u regeneraciji novih ćelija. Također se bori i protiv upala.

Citrusi

Vitamin C i antioksidansi u citrusima (narandža, limun, mandarina, grejp, limeta...) su izvrsni za čišćenje vaše jetre. Od ovog voća možete da napravite sočan sok. Koristite ih sveže, ne zaleđene. Najpopularniji čistač jetre je sveže isceđen limun s vodom. Jednostavno je i efektno.

Sok od repe

Repa obično nije u vrhu omiljene hrane. To je šteta, jer su repa i njen sok apsolutno neverovatni u čišćenju i čuvanju jetre. Repa ispušta veliku količinu kiseonika u vašu krv. Stimuliše rad žuči. Puna je vlakana i vitamina C.

Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima pomaže jetri da otkloni toksine povećavajući pokrete creva. Mnogi od napitaka koje smo pomenuli su bogati vlaknima. Sok od jabuka, pa čak i karfiola jednostavan je način dodavanja vlakana u napitke za čišćenje jetre. Možete dodati i banane, avokado, ovas ili čija semenke za snažan "udar" vlakana.

Samo se setite da pijete više vode da bi vaša jetra bila srećna. Pomešajte različitu hranu u svoj dnevni napitak za čišćenje jetre i zabavite se.

(Srbija Danas)

Komentari / 0

Ostavite komentar