"Не очекујем брз договор ЕУ и Турске"

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да ће вечерашњи састанак са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у Бриселу бити почетак наставка дијалога Брисела и Анкаре.

Свијет 09.03.2020 | 14:52
"Не очекујем брз договор ЕУ и Турске"

- У питању је почетак развоја заједничке мапе пута. Разговараћемо о томе како кренути даље позитивније него што је то био случај последњих недеља - рекла је Лајен.

Навела је да ће се на вечерашњем састанку са председником Турске разговарати стабилности у региону и укупним односима Анкаре и Брисела.

- Мора да постоји јасан консезус у циљу смањење притиска на граници Грчке и Турске. Наша је обавеза да заштитимо границе, али је и обавеза да се гарантују фундаментална права као што је право на азил - поручиила је фонд дер Лајен.

Председница Комисије каже да догадјаји на грчко-турској граници јасно указују на политички мотивисан притисак на спољне границе ЕУ.

Са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом вечерас у Бриселу на заједничком сатанку разговараће председници Европског савета Шарл Мишел и председница Европске комиисје Урсула фон дер Лајен.

ЕУ је претходно позвала Турску да настави да примењује Споразум о мигрантима из 2016. године.

Поручено је и да ЕУ неће одговорити на било какве уцене.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дзоо

09.03.2020 15:33

Браво за Турке тако је кад је дрзава јака.!

ОДГОВОРИТЕ