"Ne očekujem brz dogovor EU i Turske"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će večerašnji sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Briselu biti početak nastavka dijaloga Brisela i Ankare.

Svijet 09.03.2020 | 14:52
"Ne očekujem brz dogovor EU i Turske"

- U pitanju je početak razvoja zajedničke mape puta. Razgovaraćemo o tome kako krenuti dalje pozitivnije nego što je to bio slučaj poslednjih nedelja - rekla je Lajen.

Navela je da će se na večerašnjem sastanku sa predsednikom Turske razgovarati stabilnosti u regionu i ukupnim odnosima Ankare i Brisela.

- Mora da postoji jasan konsezus u cilju smanjenje pritiska na granici Grčke i Turske. Naša je obaveza da zaštitimo granice, ali je i obaveza da se garantuju fundamentalna prava kao što je pravo na azil - poručiila je fond der Lajen.

Predsednica Komisije kaže da dogadjaji na grčko-turskoj granici jasno ukazuju na politički motivisan pritisak na spoljne granice EU.

Sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom večeras u Briselu na zajedničkom satanku razgovaraće predsednici Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komiisje Ursula fon der Lajen.

EU je prethodno pozvala Tursku da nastavi da primenjuje Sporazum o migrantima iz 2016. godine.

Poručeno je i da EU neće odgovoriti na bilo kakve ucene.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dzoo

09.03.2020 15:33

Bravo za Turke tako je kad je drzava jaka.!

ODGOVORITE