ОВЕ намирнице подстичу производњу колагена и бришу боре!

Количина колагена у кожи је одговорна за младолики изглед, а он са годинама нестаје. Након 40. године драстично почне да опада, а спољашњи фактори и наше опхођење према телу додатно убрзавају тај процес. Да ли знате шта све подстиче убрзану разгрању колагена?

Здравље 09.03.2020 | 08:41
ОВЕ намирнице подстичу производњу колагена и бришу боре!

Да ли знате шта све подстиче убрзану разгрању колагена?

- Стрес
- Дијете и мањак килограма
- Сунце

Све су ово штетне ствари које је потребно избегавати у што већој мери. Добра вест је да постоји начин да се он поврати и подстакне његова производња, тврди дерматолог Марија Фирман.

До позитивних резултата се долази уз помоћ: 

- Витамин Ц

- Једно од најбољих једињења које подстиче производњу колагена. Без његовог учешц́а, синтеза овог протеина је генерално немогућа. Трудите се да користите креме које га садрже или конзумирате у облику витамина.

Амино киселине 

- Пролин, лизин, глицин су темељи за изградњу колагена у телу. У овим намирницама их можете пронаћи:

- Супа од костију

Она заправо не подстиче производњу колагена него садржи биоактивни облик колагена који ваше тело може одмах да искористи. Супа од пилећих и ћурећих костију садржи колаген типа ИИ који подржава здравље зглобова, а супа од говеђих костију садржи колеген типа И који одржава здравље коже.

Лосос 

Препун је минерала одговорних за производњу колагена, као што је цинк. Такође садржи пуно омега-3 масних киселина које помажу у одржавању влажности коже.

Јаја

Слично као супа од костију, јаја такође садрже колаген, у жуманцима. У јајима има и пуно сумпора који је важан за детоксикацију јетре и производњу колагена. То омогућује да токсини који уништавају колаген буду уклоњени из тела.

Бобичасто воће

Бруснице, купине, јагоде и малине садрже елагичну киселину која помаже у заштити коже од оштећења изазваних УВ-зрачењем, издраву количину витамина Ц.

Довољно сати сна

Управо проблеми са спавањем током година постају један од главних узрока убрзаног старења коже и тела у целини. Уколико не спавате довољно сати, кожа губи способност да се обнавља и поново покрене тај систем. 

(Стилл)

Коментари / 0

Оставите коментар