OVE namirnice podstiču proizvodnju kolagena i brišu bore!

Količina kolagena u koži je odgovorna za mladoliki izgled, a on sa godinama nestaje. Nakon 40. godine drastično počne da opada, a spoljašnji faktori i naše ophođenje prema telu dodatno ubrzavaju taj proces. Da li znate šta sve podstiče ubrzanu razgranju kolagena?

Zdravlje 09.03.2020 | 08:41
OVE namirnice podstiču proizvodnju kolagena i brišu bore!

Da li znate šta sve podstiče ubrzanu razgranju kolagena?

- Stres
- Dijete i manjak kilograma
- Sunce

Sve su ovo štetne stvari koje je potrebno izbegavati u što većoj meri. Dobra vest je da postoji način da se on povrati i podstakne njegova proizvodnja, tvrdi dermatolog Marija Firman.

Do pozitivnih rezultata se dolazi uz pomoć: 

- Vitamin C

- Jedno od najboljih jedinjenja koje podstiče proizvodnju kolagena. Bez njegovog učešća, sinteza ovog proteina je generalno nemoguća. Trudite se da koristite kreme koje ga sadrže ili konzumirate u obliku vitamina.

Amino kiseline 

- Prolin, lizin, glicin su temelji za izgradnju kolagena u telu. U ovim namirnicama ih možete pronaći:

- Supa od kostiju

Ona zapravo ne podstiče proizvodnju kolagena nego sadrži bioaktivni oblik kolagena koji vaše telo može odmah da iskoristi. Supa od pilećih i ćurećih kostiju sadrži kolagen tipa II koji podržava zdravlje zglobova, a supa od goveđih kostiju sadrži kolegen tipa I koji održava zdravlje kože.

Losos 

Prepun je minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Takođe sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.

Jaja

Slično kao supa od kostiju, jaja takođe sadrže kolagen, u žumancima. U jajima ima i puno sumpora koji je važan za detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tela.

Bobičasto voće

Brusnice, kupine, jagode i maline sadrže elagičnu kiselinu koja pomaže u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV-zračenjem, izdravu količinu vitamina C.

Dovoljno sati sna

Upravo problemi sa spavanjem tokom godina postaju jedan od glavnih uzroka ubrzanog starenja kože i tela u celini. Ukoliko ne spavate dovoljno sati, koža gubi sposobnost da se obnavlja i ponovo pokrene taj sistem. 

(Still)

Komentari / 0

Ostavite komentar