"Жене у РС и БиХ трпе најгрубље облике дискриминције"

Жене у РС и БиХ су често жртве мобинга, трпе разне облике узнемиравања и злостављања, а за свој рад најчешће су мање плаћене од мушкараца. Постојећи законски оквир је добар, али се законска рјешења у пракси ријетко примјењују – сматра невладин сектор, док са друге стране такав став не дијеле представници власти. 

Република Српска 06.03.2020 | 16:32
"Жене у РС и БиХ трпе најгрубље облике дискриминције"

Резултати истраживања о родно заснованој дискриминацији у области рада и запошљавања  су обесхрабрујући. Жене у РС и БИХ, трпе најгрубље облике дискриминације. Имају ниже плате, њихово напредовање на послу је упитно, а често су подложне и  мобингу.

Из Хелсиншког парламента грађана Бањалука наводе да се откривени проблеми у поменутом истраживању могу ријешити низом мјера које би требало да предузме како законодавна, тако и извршна власт. 

„Било би некоректно рећи да неки помаци нису направљени, међутим оно што је поражавајуће јесте што ми већ годинама понављамо исту ствар. Жене су и даље мање заступљене у законодавној и извршној власти, жене у БиХ и даље мање зарађују од мушких колега, и даље су изложене насиљу у породици и другим облицима насиља.

Помака неких видљивијих нема. Ми законски оквир имамо јако добар, али примјена тих законских рјешења у пракси остаје крајње упитна“- појашњава Драгана Дардић из Хелсиншког парламента грађана Бањалука.

Да је ситуација лоша, потврђују и представници Синдиката текстила, коже и обуће РС. У текстилном сектору запослено је 12. 600 радника, од чега 81% жена. Ниске плате, прековремени рад, те угроженост слободе синдикалног  организовања, непостојање колективних преговора -  само су неки од проблема жена које раде у поменој области.

„Бити у синдикату значи да можете колективно преговарати и утврђивати висину ваше наднице, плате, а то је данас у РС немогуће у приватном сектору на републичком нивоу. Као што вам је познатно, ниједно удружење послодаваца у РС које окупља раднике из приватног сектора још није потписало гранске колективне уговоре у којима се регулише висина плата, услови рада и друге ствари које је прописао закон“ -наводи предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС Данко Ружичић.

У Министарству рада и борачко - инвалидске заштите не дијеле овај став. Сматрају да су права жена кроз Закон о раду у потпуности загарантована.

„Жена радница је заштићена како на радном мјесту од тешких послова, тако и за вријеме трудноће. Забрањен је ноћни рад женама од шестог мјесеца трудноће до двије године старости дјетета, затим прековремени рад жена које су трудне или су мајке које имају дјецу старости  до три године“ -појашњава помоћник министра рада РС Мира Васић. 

Из овог министарства додају да је у припреми и  доношење посебног Закона о забрани узнемиравања и злостављања жена на раду, те да прихватају бројне иницијативе са намјером унапређења њиховог положаја.  

 

БН ТВ 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дудук

06.03.2020 15:44

додик је први који крши право свих грађана, па и жена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

06.03.2020 15:48

Највеци кривци су социални радници назалост са купљеним дипломама и без имало људскога у себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

06.03.2020 16:10

Све истинито али сте изоставили једну вазну ствар а то је да су зене исте такве ако не и горе од мускараца када додју на позицији! Понасају се бахатије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џо

06.03.2020 17:30

Жене у задње време пуно паметују са том равноправношћу. Од кад је света, знало се ко коси а ко воду носи и то је нормално а ове што желе радити мушке послове и нису неке жене....

Name

Воxпопули

06.03.2020 18:27

Управо тако, гдје је жена директор ту је највећа дискриминација и злостављање.

Name

Робин Хоод

06.03.2020 18:50

Па гдје је предсједница РС, да ли она мисли да су жене у бољем положају или је њој испод части да сједи са овим женама. Прича о оваквим темама! Ма полиција јој више треба,зар не.....

ОДГОВОРИТЕ