"Žene u RS i BiH trpe najgrublje oblike diskrimincije"

Žene u RS i BiH su često žrtve mobinga, trpe razne oblike uznemiravanja i zlostavljanja, a za svoj rad najčešće su manje plaćene od muškaraca. Postojeći zakonski okvir je dobar, ali se zakonska rješenja u praksi rijetko primjenjuju – smatra nevladin sektor, dok sa druge strane takav stav ne dijele predstavnici vlasti. 

Republika Srpska 06.03.2020 | 16:32
"Žene u RS i BiH trpe najgrublje oblike diskrimincije"

Rezultati istraživanja o rodno zasnovanoj diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja  su obeshrabrujući. Žene u RS i BIH, trpe najgrublje oblike diskriminacije. Imaju niže plate, njihovo napredovanje na poslu je upitno, a često su podložne i  mobingu.

Iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka navode da se otkriveni problemi u pomenutom istraživanju mogu riješiti nizom mjera koje bi trebalo da preduzme kako zakonodavna, tako i izvršna vlast. 

„Bilo bi nekorektno reći da neki pomaci nisu napravljeni, međutim ono što je poražavajuće jeste što mi već godinama ponavljamo istu stvar. Žene su i dalje manje zastupljene u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, žene u BiH i dalje manje zarađuju od muških kolega, i dalje su izložene nasilju u porodici i drugim oblicima nasilja.

Pomaka nekih vidljivijih nema. Mi zakonski okvir imamo jako dobar, ali primjena tih zakonskih rješenja u praksi ostaje krajnje upitna“- pojašnjava Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Da je situacija loša, potvrđuju i predstavnici Sindikata tekstila, kože i obuće RS. U tekstilnom sektoru zaposleno je 12. 600 radnika, od čega 81% žena. Niske plate, prekovremeni rad, te ugroženost slobode sindikalnog  organizovanja, nepostojanje kolektivnih pregovora -  samo su neki od problema žena koje rade u pomenoj oblasti.

„Biti u sindikatu znači da možete kolektivno pregovarati i utvrđivati visinu vaše nadnice, plate, a to je danas u RS nemoguće u privatnom sektoru na republičkom nivou. Kao što vam je poznatno, nijedno udruženje poslodavaca u RS koje okuplja radnike iz privatnog sektora još nije potpisalo granske kolektivne ugovore u kojima se reguliše visina plata, uslovi rada i druge stvari koje je propisao zakon“ -navodi predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS Danko Ružičić.

U Ministarstvu rada i boračko - invalidske zaštite ne dijele ovaj stav. Smatraju da su prava žena kroz Zakon o radu u potpunosti zagarantovana.

„Žena radnica je zaštićena kako na radnom mjestu od teških poslova, tako i za vrijeme trudnoće. Zabranjen je noćni rad ženama od šestog mjeseca trudnoće do dvije godine starosti djeteta, zatim prekovremeni rad žena koje su trudne ili su majke koje imaju djecu starosti  do tri godine“ -pojašnjava pomoćnik ministra rada RS Mira Vasić. 

Iz ovog ministarstva dodaju da je u pripremi i  donošenje posebnog Zakona o zabrani uznemiravanja i zlostavljanja žena na radu, te da prihvataju brojne inicijative sa namjerom unapređenja njihovog položaja.  

 

BN TV 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

duduk

06.03.2020 15:44

dodik je prvi koji krši pravo svih građana, pa i žena.

ODGOVORITE
Name

Ja

06.03.2020 15:48

Najveci krivci su socialni radnici nazalost sa kupljenim diplomama i bez imalo ljudskoga u sebi.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

06.03.2020 16:10

Sve istinito ali ste izostavili jednu vaznu stvar a to je da su zene iste takve ako ne i gore od muskaraca kada dodju na poziciji! Ponasaju se bahatije!

ODGOVORITE
Name

Džo

06.03.2020 17:30

Žene u zadnje vreme puno pametuju sa tom ravnopravnošću. Od kad je sveta, znalo se ko kosi a ko vodu nosi i to je normalno a ove što žele raditi muške poslove i nisu neke žene....

Name

Voxpopuli

06.03.2020 18:27

Upravo tako, gdje je žena direktor tu je najveća diskriminacija i zlostavljanje.

Name

Robin Hood

06.03.2020 18:50

Pa gdje je predsjednica RS, da li ona misli da su žene u boljem položaju ili je njoj ispod časti da sjedi sa ovim ženama. Priča o ovakvim temama! Ma policija joj više treba,zar ne.....

ODGOVORITE