Крше се права на слободу мирног окупљања

Једна од најважнијих препорука у специјалном извјештају Омбудсмена БиХ о праву на слободу мирног окупљања односи се на мјесто гдје грађани желе да се окупљају.

Босна и Херцеговина 06.03.2020 | 13:30
Крше се права на слободу мирног окупљања

Надлежни органи не би требало да одређују локацију, јер врло често мјесто има симболичну везу са мотивом мирног протеста или окупљања.

"Препорука се односи надлежним органима да не би требало они да мијењају или одређују мјесто окупљања грађана.", поручује Омбудсмен БиХ Нивес Јукић.

Кроз специјални извјештај обрађено је 17 предмета која су се догодила од 2015. године.

Главни циљ је било испитати какво је стање у слободи окупљања грађана, те на који начин и колико су испоштовани међународни стандарди, поручују из Омбудсмена.

"Углавном прописи и законска регулатива која одређују поступање приликом јавног окупљања, нису у складу са међународним стандардима." каже помоћник Омбудсмена БиХ Предраг Раосављевић.

Омбудсмен БиХ је покушао да добије податке и од невладиног сектора у БиХ, али како кажу, нису задовољни, јер већина није одговорила на послати упитник.

БН ТВ 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нострадамус

06.03.2020 12:46

Па висе се неце смјети окупљати ни у властитој куци или стану.Све је постало власниство фасиста који себе називају владајуцом гарнитуром са папцима.Ја сам диго руке доле од свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.03.2020 14:41

Шта брига Турску за наше унутрашње ствари. Додик ко баба трацара.

ОДГОВОРИТЕ