Krše se prava na slobodu mirnog okupljanja

Jedna od najvažnijih preporuka u specijalnom izvještaju Ombudsmena BiH o pravu na slobodu mirnog okupljanja odnosi se na mjesto gdje građani žele da se okupljaju.

Bosna i Hercegovina 06.03.2020 | 13:30
Krše se prava na slobodu mirnog okupljanja

Nadležni organi ne bi trebalo da određuju lokaciju, jer vrlo često mjesto ima simboličnu vezu sa motivom mirnog protesta ili okupljanja.

"Preporuka se odnosi nadležnim organima da ne bi trebalo oni da mijenjaju ili određuju mjesto okupljanja građana.", poručuje Ombudsmen BiH Nives Jukić.

Kroz specijalni izvještaj obrađeno je 17 predmeta koja su se dogodila od 2015. godine.

Glavni cilj je bilo ispitati kakvo je stanje u slobodi okupljanja građana, te na koji način i koliko su ispoštovani međunarodni standardi, poručuju iz Ombudsmena.

"Uglavnom propisi i zakonska regulativa koja određuju postupanje prilikom javnog okupljanja, nisu u skladu sa međunarodnim standardima." kaže pomoćnik Ombudsmena BiH Predrag Raosavljević.

Ombudsmen BiH je pokušao da dobije podatke i od nevladinog sektora u BiH, ali kako kažu, nisu zadovoljni, jer većina nije odgovorila na poslati upitnik.

BN TV 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

06.03.2020 12:46

Pa vise se nece smjeti okupljati ni u vlastitoj kuci ili stanu.Sve je postalo vlasnistvo fasista koji sebe nazivaju vladajucom garniturom sa papcima.Ja sam digo ruke dole od svega.

ODGOVORITE
Name

BL

06.03.2020 14:41

Šta briga Tursku za naše unutrašnje stvari. Dodik ko baba tracara.

ODGOVORITE