Патријарх Иринеј послао снажну поруку из САД

Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је Србе и свештенство Српске православне цркве у Америци да се помоле за српски народ у Црној Гори који брани светиње, као и за очување српских светиња на Косову и Метохији, те им поручио да не забораве да су дио истог, српског народа.

Србија 01.03.2020 | 11:36
Патријарх Иринеј послао снажну поруку из САД

Српски патријарх обратио се народу и свештенству Српске православне цркве након Свете архијерејске литургије у Храму Светог великомученика Георгија у Клирвотеру на Флориди.

Он је напоменуо да је некада живио и радио у Црној Гори, у времену када цркве нису биле само празне већ су биле претворене у штале за овце, козе и друге животиње, али да је данас другачије.

– Та вјера, која је била потиснута у њиховом животу, сада се разбудила и распалила у души црногорског народа – истакао је српски патријарх.

Он је окупљенима поручио да не забораве ни Косово и Метохију, српску свету земљу, која је за Србе српска Палестина и српски Јерусалим, објављено је на сајту Српске православне цркве.

– Све што је велико и вредно тамо је поникло. Данас моћници и моћне силе овог свијета желе да то отму од нас. И оно што је најтрагичније, траже да им сами то поклонимо. Који паметан човјек то може да учини? Да поклонимо себе, да будемо робови других? – упитао је српски патријарх.

Он је додао да се нада у Светог краља Стефана Дечанског, који почива у свом манастиру у Дечанима, “у многе саркофаге патријараха и архиепископа српских у Пећкој патријаршији и више од хиљаду светиња које су остале и поред многих рушења, паљења и страдања њихових” да ће Косово бити сачувано.

Говорећи о томе шта се дешава у отаџбини и у свијету, патријарх је рекао да је, нажалост, дошло вријеме да су многи устали против Христове истине и чине оно што “није ни Богу ни нама мило”.

– Данас многи проповједају неке своје истине, али то су истине људске, а не Божије. Будимо вјерни својој Цркви и вери, иако често и страдамо у овоме животу ради те истине, Господ ће наградити за тај труд што смо остали вјерни Његовој истини и цркви – навео је патријарх Иринеј.

Он је позвао Србе да у животу слиједе дивне примјере великих личности из српске историје, те поновио молбу Србима у Америци да чувају вјеру православну и насљеђе, добијено кроз ту вјеру, као и да оправдају своје хришћанско име и буду вјерни Христовој цркви и јединству у тој цркви.

Патријарх је напоменуо да Срби, као мали народ да би опстао у овом свијету који “у злу лежи”, морају бити “у добру” и “у истини” коју је Бог открио, те да зато буду поносни и радосни што су чланови једне Христове цркве.

– Никада не заборавите да сте дио тога народа. Ма гдје живјели ми смо у јединству духовном. Чувајте своје дивне обичаје, чувајте крсну славу, чиме се разликујемо од других православних хришћана. Ми вас очекујемо у Србији и српским земљама. Очекујемо да се вратите тамо одакле сте дошли. То је молба цијелог српског народа и народа српских земаља – истакао је српски патријарх.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

А да

01.03.2020 11:14

Није лова и кеш у питању....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арминиус

01.03.2020 11:28

Има нешто и у тозла...зар Исус не рече да сиротињи припада краљевство небеско? Овај сав у злату.

Name

Дијаспора

01.03.2020 12:37

Цијеним,Цркву ХРИСТОВУ,Али кад Патријарх се дружи са лоповом,Додиком,иде на промоцију СНСД,то је дно, убиства у РС,никад није осудио, чисти лоповлук

Name

Ау

01.03.2020 13:28

И тамоо! Је ли понио бисаге??? Тајкуни и попови у спрези са политицарима!!а све за добробит!!!а цију ?????? Народ нема вајдевод њих!!!То је оцигледно!ницдрзаве ни закона а они изнад закона!дно дна

Name

Гаги

01.03.2020 22:19

Он послао сназну поруку...ахаха

Name

Ре

01.03.2020 12:35

И он је у Америци кад и Вучић!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

02.03.2020 05:52

Тројица владика у УСА регистровали нову цркву, клепили лову и хоће да праве своју цркву...да ли их овај подржава или не видићемо ускоро?!

Name

Мерц

01.03.2020 12:48

ТЕ ПОРУКЕ СУ НАМ ПОЗНАТЕ...СТА НАМ НОВО ИМАТЕ РЕЦИ. ЗАСТО СТЕ У АМЕРИЦИ...СТА СЕ ТАМО ДЕСАВА СА СПЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Догодине у Призрену!

01.03.2020 13:40

Браво на посјети. Треба се патријарх приближити народу и генерално свештенство да се према народу отвори! У многим очима (полу)вјерника свештенство представља мафијашку задругу, која је цркви притекла из материјалних, ане душевних разлога. Треба нам патријарх као што је садашњи Папа Фрањо у Риму, да народу врати вјеру у цркви и да народ, не само у Црној Гори, схвати да је црква народ, а народ црква и да сви имамо право, а и одговорност да у њој судјелујемо. Црква мора опет постати заштитник народа и заступати интересе најсиромашнијих, а никад локалних моћника. Народна црква, а не свијетска! Само слога Србина спашава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Измакни се ти

01.03.2020 15:20

Тамо, и остани ниси достојан ових верника.

Name

Дрекавац

01.03.2020 15:09

Кад већ помиње Пећку патријаршију, зашто из угођаја Београда не пресели сједиште Патријаршије тамо?! Сви се боре за КиМ са сигурне даљине, из Београда, почевши од политичара, па до СПЦ. Не иде то тако, господо, пардон..., другарице и другови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

01.03.2020 17:40

Господине Иринеј, маните се Вучића и Додика ( политике) и радите у интересу српског народа и цркве , ови не раде у интересу срба.

ОДГОВОРИТЕ