Patrijarh Irinej poslao snažnu poruku iz SAD

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Americi da se pomole za srpski narod u Crnoj Gori koji brani svetinje, kao i za očuvanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, te im poručio da ne zaborave da su dio istog, srpskog naroda.

Srbija 01.03.2020 | 11:36
Patrijarh Irinej poslao snažnu poruku iz SAD

Srpski patrijarh obratio se narodu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Klirvoteru na Floridi.

On je napomenuo da je nekada živio i radio u Crnoj Gori, u vremenu kada crkve nisu bile samo prazne već su bile pretvorene u štale za ovce, koze i druge životinje, ali da je danas drugačije.

– Ta vjera, koja je bila potisnuta u njihovom životu, sada se razbudila i raspalila u duši crnogorskog naroda – istakao je srpski patrijarh.

On je okupljenima poručio da ne zaborave ni Kosovo i Metohiju, srpsku svetu zemlju, koja je za Srbe srpska Palestina i srpski Jerusalim, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

– Sve što je veliko i vredno tamo je poniklo. Danas moćnici i moćne sile ovog svijeta žele da to otmu od nas. I ono što je najtragičnije, traže da im sami to poklonimo. Koji pametan čovjek to može da učini? Da poklonimo sebe, da budemo robovi drugih? – upitao je srpski patrijarh.

On je dodao da se nada u Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji počiva u svom manastiru u Dečanima, “u mnoge sarkofage patrijaraha i arhiepiskopa srpskih u Pećkoj patrijaršiji i više od hiljadu svetinja koje su ostale i pored mnogih rušenja, paljenja i stradanja njihovih” da će Kosovo biti sačuvano.

Govoreći o tome šta se dešava u otadžbini i u svijetu, patrijarh je rekao da je, nažalost, došlo vrijeme da su mnogi ustali protiv Hristove istine i čine ono što “nije ni Bogu ni nama milo”.

– Danas mnogi propovjedaju neke svoje istine, ali to su istine ljudske, a ne Božije. Budimo vjerni svojoj Crkvi i veri, iako često i stradamo u ovome životu radi te istine, Gospod će nagraditi za taj trud što smo ostali vjerni Njegovoj istini i crkvi – naveo je patrijarh Irinej.

On je pozvao Srbe da u životu slijede divne primjere velikih ličnosti iz srpske istorije, te ponovio molbu Srbima u Americi da čuvaju vjeru pravoslavnu i nasljeđe, dobijeno kroz tu vjeru, kao i da opravdaju svoje hrišćansko ime i budu vjerni Hristovoj crkvi i jedinstvu u toj crkvi.

Patrijarh je napomenuo da Srbi, kao mali narod da bi opstao u ovom svijetu koji “u zlu leži”, moraju biti “u dobru” i “u istini” koju je Bog otkrio, te da zato budu ponosni i radosni što su članovi jedne Hristove crkve.

– Nikada ne zaboravite da ste dio toga naroda. Ma gdje živjeli mi smo u jedinstvu duhovnom. Čuvajte svoje divne običaje, čuvajte krsnu slavu, čime se razlikujemo od drugih pravoslavnih hrišćana. Mi vas očekujemo u Srbiji i srpskim zemljama. Očekujemo da se vratite tamo odakle ste došli. To je molba cijelog srpskog naroda i naroda srpskih zemalja – istakao je srpski patrijarh.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

A da

01.03.2020 11:14

Nije lova i keš u pitanju....

ODGOVORITE
Name

Arminius

01.03.2020 11:28

Ima nešto i u tozla...zar Isus ne reče da sirotinji pripada kraljevstvo nebesko? Ovaj sav u zlatu.

Name

Dijaspora

01.03.2020 12:37

Cijenim,Crkvu HRISTOVU,Ali kad Patrijarh se druži sa lopovom,Dodikom,ide na promociju SNSD,to je dno, ubistva u RS,nikad nije osudio, čisti lopovluk

Name

Au

01.03.2020 13:28

I tamoo! Je li ponio bisage??? Tajkuni i popovi u sprezi sa politicarima!!a sve za dobrobit!!!a ciju ?????? Narod nema vajdevod njih!!!To je ocigledno!nicdrzave ni zakona a oni iznad zakona!dno dna

Name

Gagi

01.03.2020 22:19

On poslao snaznu poruku...ahaha

Name

Re

01.03.2020 12:35

I on je u Americi kad i Vučić!?

ODGOVORITE
Name

Jaffa

02.03.2020 05:52

Trojica vladika u USA registrovali novu crkvu, klepili lovu i hoće da prave svoju crkvu...da li ih ovaj podržava ili ne vidićemo uskoro?!

Name

Merc

01.03.2020 12:48

TE PORUKE SU NAM POZNATE...STA NAM NOVO IMATE RECI. ZASTO STE U AMERICI...STA SE TAMO DESAVA SA SPC

ODGOVORITE
Name

Догодине у Призрену!

01.03.2020 13:40

Браво на посјети. Треба се патријарх приближити народу и генерално свештенство да се према народу отвори! У многим очима (полу)вјерника свештенство представља мафијашку задругу, која је цркви притекла из материјалних, ане душевних разлога. Треба нам патријарх као што је садашњи Папа Фрањо у Риму, да народу врати вјеру у цркви и да народ, не само у Црној Гори, схвати да је црква народ, а народ црква и да сви имамо право, а и одговорност да у њој судјелујемо. Црква мора опет постати заштитник народа и заступати интересе најсиромашнијих, а никад локалних моћника. Народна црква, а не свијетска! Само слога Србина спашава!

ODGOVORITE
Name

Измакни се ти

01.03.2020 15:20

Тамо, и остани ниси достојан ових верника.

Name

Дрекавац

01.03.2020 15:09

Кад већ помиње Пећку патријаршију, зашто из угођаја Београда не пресели сједиште Патријаршије тамо?! Сви се боре за КиМ са сигурне даљине, из Београда, почевши од политичара, па до СПЦ. Не иде то тако, господо, пардон..., другарице и другови!

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

01.03.2020 17:40

Gospodine Irinej, manite se Vučića i Dodika ( politike) i radite u interesu srpskog naroda i crkve , ovi ne rade u interesu srba.

ODGOVORITE