Почетак ривалства: Како је рођен “вјечити дерби”

Данас у 18 часова игра се 162. вјечити дерби. А први, у недељу 5. јануара 1947. године, одигран је по незапамћеној снежној мећави, јакој кошави и температури од чак минус 19, преноси Блиц.

Фудбал 01.03.2020 | 11:25
Почетак ривалства: Како је рођен “вјечити дерби”

У том леденом дану, пред храбрих 4.000 душа, у 10. колу првог шампионата Југославије Партизан је важио за фаворита, јер је имао 10 уводних побједа. На другом и трећем мјесту су се налазили загребачки Динамо и сплитски Хајдук, који су сакупили по 18 бодова из 12 сусрета. Црвена звезда је у том тренутку била четврта са 14 бодова и као и Партизан имала је двије утакмице мање.

Први погодак постигао је Звездин Јован Језеркић у 12. минуту главом, да затим у 25. минуту са ивице шеснаестерца удвостручио вођство гостију, што је био и резултат полувремена. Код првог гола који је дат из гужве, играчи Партизана су покушавали да увјере судију да лопта није прешла гол линију, али др Бранко Лалић није промијенио своју одлуку. То је и прва спорна судијска одлука у вјечитом дербију.

Већ у 54. минуту Језеркић је посијле шута Шећерова и одбијене лопте постигао и трећи погодак. Затим је Предраг Ђајић постигао два гола, један у сопствену мрежу за 1:3, а затим и у мрежу домаћина из Хумске. Играло се још само 13 минута. Али, ситуација је брзо почела да се мијења. Још једним аутоголом (Кашанин) Партизан је смањио на 2:4, да би Стјепан Бобек у 85. минуту поставио коначних 3:4. Два бода Звезди у посљедњим минутима одличним интервенцијама спасавао је голман Љуба Ловрић.

У првом дербију постигнут је први хет-трик, који је био дјело Јована Језеркића (касније играо у Партизану у сезони 1947/48). Такође је постигнут и први аутогол, што је учинио Предраг Ђајић, а забилежен је и први црвени картон, који је судија Лалић показао Љубиши Спајићу из Црвене звезде.

Те сезоне је Партизан освојио прву титулу шампиона, уз само један претрпљени пораз и то баш на овом мечу, а Црвена звезда је првенство завршила као трећепласирана.

Тако је рођено највеће ривалство. Данас је на програму његово 162. издање.

Партизан – Црвена звезда 3:4 (0:2)

Београд – Стадион: ЦДЈА; Гледалаца: 4.000; Судија: Бранко Лалић (Београд). Црвени картон: Спајић (Ц. звезда).

Стријелци: Ђајић аутогол у 72, Кашанин аутогол у 82. и Бобек у 85. за Партизан, а Језеркић у 12, 25. и 54. и Ђајић у 77. минуту за Црвену звезду.

Партизан: Глазер, Брозовић, Попеску, З. Чајковски, Ђурђевић, Симоновски, Михајловић, Палфи, Бобек, Рупник, Шереш. Тренер: Иљеш Шпиц.

Црвена звезда: Ловрић, Станковић, Петровић, Ђајић, Спајић, Кашанин, Томашевић, Митић, Језеркић, Аранђеловић, Шећеров. Тренер: Светислав Глишовић.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

3:0

01.03.2020 11:32

Док Партизан битке бије.......

ОДГОВОРИТЕ