Početak rivalstva: Kako je rođen “vječiti derbi”

Danas u 18 časova igra se 162. vječiti derbi. A prvi, u nedelju 5. januara 1947. godine, odigran je po nezapamćenoj snežnoj mećavi, jakoj košavi i temperaturi od čak minus 19, prenosi Blic.

Fudbal 01.03.2020 | 11:25
Početak rivalstva: Kako je rođen “vječiti derbi”

U tom ledenom danu, pred hrabrih 4.000 duša, u 10. kolu prvog šampionata Jugoslavije Partizan je važio za favorita, jer je imao 10 uvodnih pobjeda. Na drugom i trećem mjestu su se nalazili zagrebački Dinamo i splitski Hajduk, koji su sakupili po 18 bodova iz 12 susreta. Crvena zvezda je u tom trenutku bila četvrta sa 14 bodova i kao i Partizan imala je dvije utakmice manje.

Prvi pogodak postigao je Zvezdin Jovan Jezerkić u 12. minutu glavom, da zatim u 25. minutu sa ivice šesnaesterca udvostručio vođstvo gostiju, što je bio i rezultat poluvremena. Kod prvog gola koji je dat iz gužve, igrači Partizana su pokušavali da uvjere sudiju da lopta nije prešla gol liniju, ali dr Branko Lalić nije promijenio svoju odluku. To je i prva sporna sudijska odluka u vječitom derbiju.

Već u 54. minutu Jezerkić je posijle šuta Šećerova i odbijene lopte postigao i treći pogodak. Zatim je Predrag Đajić postigao dva gola, jedan u sopstvenu mrežu za 1:3, a zatim i u mrežu domaćina iz Humske. Igralo se još samo 13 minuta. Ali, situacija je brzo počela da se mijenja. Još jednim autogolom (Kašanin) Partizan je smanjio na 2:4, da bi Stjepan Bobek u 85. minutu postavio konačnih 3:4. Dva boda Zvezdi u posljednjim minutima odličnim intervencijama spasavao je golman Ljuba Lovrić.

U prvom derbiju postignut je prvi het-trik, koji je bio djelo Jovana Jezerkića (kasnije igrao u Partizanu u sezoni 1947/48). Takođe je postignut i prvi autogol, što je učinio Predrag Đajić, a zabiležen je i prvi crveni karton, koji je sudija Lalić pokazao Ljubiši Spajiću iz Crvene zvezde.

Te sezone je Partizan osvojio prvu titulu šampiona, uz samo jedan pretrpljeni poraz i to baš na ovom meču, a Crvena zvezda je prvenstvo završila kao trećeplasirana.

Tako je rođeno najveće rivalstvo. Danas je na programu njegovo 162. izdanje.

Partizan – Crvena zvezda 3:4 (0:2)

Beograd – Stadion: CDJA; Gledalaca: 4.000; Sudija: Branko Lalić (Beograd). Crveni karton: Spajić (C. zvezda).

Strijelci: Đajić autogol u 72, Kašanin autogol u 82. i Bobek u 85. za Partizan, a Jezerkić u 12, 25. i 54. i Đajić u 77. minutu za Crvenu zvezdu.

Partizan: Glazer, Brozović, Popesku, Z. Čajkovski, Đurđević, Simonovski, Mihajlović, Palfi, Bobek, Rupnik, Šereš. Trener: Ilješ Špic.

Crvena zvezda: Lovrić, Stanković, Petrović, Đajić, Spajić, Kašanin, Tomašević, Mitić, Jezerkić, Aranđelović, Šećerov. Trener: Svetislav Glišović.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

3:0

01.03.2020 11:32

Dok Partizan bitke bije.......

ODGOVORITE