Посланици сутра разматрају укидање 'бијелог хљеба'

Девета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске требало би да буде настављена сутра у Бањој Луци разматрањем измјена и допуна Закона о штрајку.

Република Српска 24.02.2020 | 10:37
Посланици сутра разматрају укидање 'бијелог хљеба'

Међу преосталим тачкама овог засједања су нацрти закона о заштити права на суђење у разумном року, измјене закона о радним односима у државним органима и статусу функционера јединица локалне самоуправе, које је предложио посланик Милан Петковић.

Уколико буду усвојени предложени закони, у Републици Српској биће укинут такозвани “бијели хљеб” изабраним и постављеним фукционерима.

На основу тог права они су, након истека мандата, шест мјесеци имали право на плату и плаћене порезе и доприносе.

Петковић је раније рекао да је након прошлог мандата, 37 посланика, делегата у Савјету народа и министара у Влади РС користило ту привилегију, што је коштало око 600.000 КМ буџетских средстава, односно и више с порезима и доприносима.

У наставку сједнице посланици би требало да се изјасне о приједлозима стратегија развоја електронске управе те унапређења и заштите права припрадника националних мањина и борбе против сајбер криминалитета у Републици Српској до 2024.

Током првог дијела девете редовне сједнице која је прекинута прошле седмице, усвојено је пет закона, међу којима о Граду Источно Сарајево, измјене Изборног закона Републике Српске, те о посебном поступку експропријације ради изградње аутопута и гасовода дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача – по хитном поступку.

Очекује се и заказивање посебне сједнице, јер је кабинет предсједика Народне скупштине РС-а Недељка Чубриловића добио захтјев члана Предсједништва БиХ из РС-а Милорада Додика, који тражи да се парламентарци изјасне да ли је најављеним доласком предсједника Црне Горе Мила Ђукановића у БиХ, те распоређивањем страних припадника на бх. граници, угрожен витални интерес Републике Српске.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Овце за сисање

24.02.2020 09:58

Од ових сто сједе народ нема ниста осим да се пљацка и пуне властити дзепови.Задузили су народ унистили привреду а себе напунили ко брод да им не знам које кољено осигурано. Кумове и породице запослили на добро плаценим пословима из будзета ....Опис задатака је да бтране Србе од несрба и да цувају своја радна мјеста Србовањем..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крузни Ток

24.02.2020 11:21

Има неколико година да се о томе дискутује. Ко сједи у НСРС, разумни људи или лизогузци и папцине?

Name

БЛ

24.02.2020 10:24

ХИТНО УКИНУТИ БЈЕЛИ ХЉЕБ ОНИ ИОНАКО ИМАЈУ ЕНОРМНО ВЕЛИКЕ ПЛАТЕ И СВИ СУ ДОСЛИ ИЗ НЕКИ ФИРМО И ТАМО СЕ ВРАЦАЈУ ЈОС ДА ДОБ8ЈАЈУ ПАРЕ ЗА НЕРАД СЕСТ МЈЕСЕЦИ СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

24.02.2020 23:16

Често млате празну сламу. Да је среће и памети неби га никад ни уводили. Срамота. Ја њима неби да ни бајати хљеб акамо ли бијели

Name

24.02.2020 11:29

Вецина посланика су директори у дрзавним фирмама,посланици,пар одбора јос ако несто приватно дрзе. То је 4-5 плата. Бозе мало им је и хоце бели хлеб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

24.02.2020 11:29

плате у јавном сектору треба ограницит на 80% реалног сектора.. па цете видит како це радит за економију и развој..

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

24.02.2020 12:03

Није га требало ни уводити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.02.2020 13:37

Тко га је увео-СНСД????

Name

ТЕШКО НАМА

24.02.2020 16:58

Нема од тога ништа. А ко то као треба изгласати закон о укидању бијелог хљеба или закон о поријеклу имовине. Они који би били први на удару. Само причате празне приче.

ОДГОВОРИТЕ