Poslanici sutra razmatraju ukidanje 'bijelog hljeba'

Deveta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude nastavljena sutra u Banjoj Luci razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o štrajku.

Republika Srpska 24.02.2020 | 10:37
Poslanici sutra razmatraju ukidanje 'bijelog hljeba'

Među preostalim tačkama ovog zasjedanja su nacrti zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, koje je predložio poslanik Milan Petković.

Ukoliko budu usvojeni predloženi zakoni, u Republici Srpskoj biće ukinut takozvani “bijeli hljeb” izabranim i postavljenim fukcionerima.

Na osnovu tog prava oni su, nakon isteka mandata, šest mjeseci imali pravo na platu i plaćene poreze i doprinose.

Petković je ranije rekao da je nakon prošlog mandata, 37 poslanika, delegata u Savjetu naroda i ministara u Vladi RS koristilo tu privilegiju, što je koštalo oko 600.000 KM budžetskih sredstava, odnosno i više s porezima i doprinosima.

U nastavku sjednice poslanici bi trebalo da se izjasne o prijedlozima strategija razvoja elektronske uprave te unapređenja i zaštite prava pripradnika nacionalnih manjina i borbe protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj do 2024.

Tokom prvog dijela devete redovne sjednice koja je prekinuta prošle sedmice, usvojeno je pet zakona, među kojima o Gradu Istočno Sarajevo, izmjene Izbornog zakona Republike Srpske, te o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača – po hitnom postupku.

Očekuje se i zakazivanje posebne sjednice, jer je kabinet predsjedika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića dobio zahtjev člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika, koji traži da se parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes Republike Srpske.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ovce za sisanje

24.02.2020 09:58

Od ovih sto sjede narod nema nista osim da se pljacka i pune vlastiti dzepovi.Zaduzili su narod unistili privredu a sebe napunili ko brod da im ne znam koje koljeno osigurano. Kumove i porodice zaposlili na dobro placenim poslovima iz budzeta ....Opis zadataka je da btrane Srbe od nesrba i da cuvaju svoja radna mjesta Srbovanjem..

ODGOVORITE
Name

Kruzni Tok

24.02.2020 11:21

Ima nekoliko godina da se o tome diskutuje. Ko sjedi u NSRS, razumni ljudi ili lizoguzci i papcine?

Name

BL

24.02.2020 10:24

HITNO UKINUTI BJELI HLJEB ONI IONAKO IMAJU ENORMNO VELIKE PLATE I SVI SU DOSLI IZ NEKI FIRMO I TAMO SE VRACAJU JOS DA DOB8JAJU PARE ZA NERAD SEST MJESECI SRAMOTA

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

24.02.2020 23:16

Često mlate praznu slamu. Da je sreće i pameti nebi ga nikad ni uvodili. Sramota. Ja njima nebi da ni bajati hljeb akamo li bijeli

Name

Xl

24.02.2020 11:29

Vecina poslanika su direktori u drzavnim firmama,poslanici,par odbora jos ako nesto privatno drze. To je 4-5 plata. Boze malo im je i hoce beli hleb.

ODGOVORITE
Name

drina

24.02.2020 11:29

plate u javnom sektoru treba ogranicit na 80% realnog sektora.. pa cete vidit kako ce radit za ekonomiju i razvoj..

ODGOVORITE
Name

oo7

24.02.2020 12:03

Nije ga trebalo ni uvoditi.

ODGOVORITE
Name

re

24.02.2020 13:37

Tko ga je uveo-SNSD????

Name

TEŠKO NAMA

24.02.2020 16:58

Nema od toga ništa. A ko to kao treba izglasati zakon o ukidanju bijelog hljeba ili zakon o porijeklu imovine. Oni koji bi bili prvi na udaru. Samo pričate prazne priče.

ODGOVORITE