Хрватска повлачи дипломату због прања новца

Хрватска је покренула опозив свог почасног конзула у Барселони након што је каталонска полиција отворила истрагу над њиме сумњичећи га за „прање новца“ за локалну групу криминалаца.

Регион 22.02.2020 | 19:33
Хрватска повлачи дипломату због прања новца

Конзул Јули Бáрцена Сан Јосé осумњичен је да је примао новац добијен од продаје дроге па га онда улагао у некретнине и скупоцјене аутомобиле чиме је за криминалну групу прикривао траг незаконито стеченог новца, преноси Хина.

"Почасни конзули не дају оставке већ се могу повући с дужности или бити опозвани од државе која их именује. У овом случају, Република Хрватска је одлучила покренути опозив почасног конзула“, навело је хрватско Министарствоспољних послова у одговору е-маилом посланом Хини.

"Процедура је у току, а након окончања РХ нема никаквих обвеза према господину Барселони. Све могуће истражне и правосудне радње у искључивој су надлежности Краљевине Шпаније, чији је господин Барцена држављанин“, стоји у одговору.

На том је мјесту од 2002. године Бáрцена Сан Јосé је подузетник, а на мјесту почасног хрватског конзула је од маја 2002. године, од времена предсједника Стјепана Месића и премијера Ивице Рачана.

Почасни конзули обично нису националности државе коју представљају него држављани територија на којем се налазе што је у овом случају Каталонија, односно Шпанија То су особе с престижем у заједници гдје живе, а њихове задаће су углавном потицање господарске и културне сурадње двије земље те помагање држављанима земље коју заступају.

Каталонска полиција Моссос д’Есqуадра каже како је истрагу отворила 2017. године након што је ухапсила мушкарца повезаног с породичним кланом који је успоставио купопродају луксузних аутомобила у Барселони.

Полиција је 18. септембра прошле године саопштила како је ухапсила „четири члана једног познатог породичног клана из Каталоније због прања новца и трговине дрогом“. Даљом истрагом полиција је установила да су пословно повезани с почасним конзулима.

„Под истрагом су три почасна конзула стационирана у Барцелони“, извијестила је каталонска полиција у саопштењу.

(Вијести.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

анте

22.02.2020 19:59

Мозели се иста процитати да крадезе нема прсте у томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

сто га повлаце

22.02.2020 20:28

вјероватно користио лос прасак

ОДГОВОРИТЕ