Hrvatska povlači diplomatu zbog pranja novca

Hrvatska je pokrenula opoziv svog počasnog konzula u Barseloni nakon što je katalonska policija otvorila istragu nad njime sumnjičeći ga za „pranje novca“ za lokalnu grupu kriminalaca.

Region 22.02.2020 | 19:33
Hrvatska povlači diplomatu zbog pranja novca

Konzul Juli Bárcena San José osumnjičen je da je primao novac dobijen od prodaje droge pa ga onda ulagao u nekretnine i skupocjene automobile čime je za kriminalnu grupu prikrivao trag nezakonito stečenog novca, prenosi Hina.

"Počasni konzuli ne daju ostavke već se mogu povući s dužnosti ili biti opozvani od države koja ih imenuje. U ovom slučaju, Republika Hrvatska je odlučila pokrenuti opoziv počasnog konzula“, navelo je hrvatsko Ministarstvospoljnih poslova u odgovoru e-mailom poslanom Hini.

"Procedura je u toku, a nakon okončanja RH nema nikakvih obveza prema gospodinu Barseloni. Sve moguće istražne i pravosudne radnje u isključivoj su nadležnosti Kraljevine Španije, čiji je gospodin Barcena državljanin“, stoji u odgovoru.

Na tom je mjestu od 2002. godine Bárcena San José je poduzetnik, a na mjestu počasnog hrvatskog konzula je od maja 2002. godine, od vremena predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana.

Počasni konzuli obično nisu nacionalnosti države koju predstavljaju nego državljani teritorija na kojem se nalaze što je u ovom slučaju Katalonija, odnosno Španija To su osobe s prestižem u zajednici gdje žive, a njihove zadaće su uglavnom poticanje gospodarske i kulturne suradnje dvije zemlje te pomaganje državljanima zemlje koju zastupaju.

Katalonska policija Mossos d’Esquadra kaže kako je istragu otvorila 2017. godine nakon što je uhapsila muškarca povezanog s porodičnim klanom koji je uspostavio kupoprodaju luksuznih automobila u Barseloni.

Policija je 18. septembra prošle godine saopštila kako je uhapsila „četiri člana jednog poznatog porodičnog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom“. Daljom istragom policija je ustanovila da su poslovno povezani s počasnim konzulima.

„Pod istragom su tri počasna konzula stacionirana u Barceloni“, izvijestila je katalonska policija u saopštenju.

(Vijesti.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ante

22.02.2020 19:59

Mozeli se ista procitati da kradeze nema prste u tome

ODGOVORITE
Name

sto ga povlace

22.02.2020 20:28

vjerovatno koristio los prasak

ODGOVORITE