Удружење новинара осуђује пријетње редакцији "Капитала"

Удружење новинара Републике Српске најоштрије осуђује поступке шефа Представништва Републике Српске у Русији Душка Перовића и пријетње које је упутио редакцији портала "Капитал" и главном и одговорном уреднику Синиши Вукелићу.

Република Српска 21.02.2020 | 16:47
Удружење новинара осуђује пријетње редакцији "Капитала"

Саопштење преносимо у цјелости:

"Удружење новинара Републике Српске најоштрије осуђује поступке шефа Представништва Републике Српске у Русији Душка Перовића и упућне пријетње редакцији портала „Капитал“ и главном и одговорном уреднику Синиши Вукелићу, због објављивања приче о руском инвеститору Рашиду Сердарову и компанији „Комсар Енерџи“.

Наиме, Перовић је поручио да ће „затворити сајт“ те да ће главни и одговорни уредник портала „Капитал“ Синиша Вукелић имати „великих проблема у животу“, настави ли да се бави комапнијом која је у овом случају предмет новинарске пажње, оптужујући истовремено редакцију за изнуђивање новца. 

Удружење новинара Републике Српске поручује Перовићу да Устав Републике Српске, коју он представља у Русији, чланом 26. гарантује „слободу штампе и других средстава јавног обавјештавања“.

Уз све његове мањкавости, исте гаранције даје и Закон о јавном информисању, али и низ других аката и конвенција на чије поштовање се обавезала Република Српска, а тиме и њени званичници међу којима је и сам Перовић. 

Овим путем подсјећамо и Перовића, али и друге појединце који сматрају да су оштећени радом медија, да своју заштиту могу да потраже у важећим прописима, а никако у сопственој сили или утицају који је стечен током обављања дужности у име свих грађана Републике Српске. 

Недопустивим сматрамо коришћење политичке моћи, положаја и овлашћења које су појединцу дате у име Републике Српске, за обрачуне са медијима и медијским радницима", саопштено је из Удружења новинара Републике Српске.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

21.02.2020 16:08

ХОСТАПЛЕР . АКО ПОСТОЈИ ПРАВНА ДРЗАВА ТАЈ ИДЕ ОДМАХ У ЗАТВОР . ОВГЈЕ НЕМА СУМЊЕ , ДОКАЗИ СНИМЉЕНИХ ПРИЈЕТЊИ . СТА ЈЕ САД СА СУДОМ И ТУЗИЛАСТВОМ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

21.02.2020 17:04

Правда за мицу мицица

Name

Кунтакинте

21.02.2020 16:17

Све је вец распродано, а сто није овиси о коруптивним и мафијаским пословима владајуце олигархије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мато

21.02.2020 16:31

Одприлике је република српска власниство милокрада додика И Гарнитур снсд а федерација бакир ова И цовицева Онда народе пакујете своје кофере И напусцај тосе висе неподрзаје

ОДГОВОРИТЕ