Udruženje novinara osuđuje prijetnje redakciji "Kapitala"

Udruženje novinara Republike Srpske najoštrije osuđuje postupke šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duška Perovića i prijetnje koje je uputio redakciji portala "Kapital" i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću.

Republika Srpska 21.02.2020 | 16:47
Udruženje novinara osuđuje prijetnje redakciji "Kapitala"

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Udruženje novinara Republike Srpske najoštrije osuđuje postupke šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duška Perovića i upućne prijetnje redakciji portala „Kapital“ i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću, zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji „Komsar Enerdži“.

Naime, Perović je poručio da će „zatvoriti sajt“ te da će glavni i odgovorni urednik portala „Kapital“ Siniša Vukelić imati „velikih problema u životu“, nastavi li da se bavi komapnijom koja je u ovom slučaju predmet novinarske pažnje, optužujući istovremeno redakciju za iznuđivanje novca. 

Udruženje novinara Republike Srpske poručuje Peroviću da Ustav Republike Srpske, koju on predstavlja u Rusiji, članom 26. garantuje „slobodu štampe i drugih sredstava javnog obavještavanja“.

Uz sve njegove manjkavosti, iste garancije daje i Zakon o javnom informisanju, ali i niz drugih akata i konvencija na čije poštovanje se obavezala Republika Srpska, a time i njeni zvaničnici među kojima je i sam Perović. 

Ovim putem podsjećamo i Perovića, ali i druge pojedince koji smatraju da su oštećeni radom medija, da svoju zaštitu mogu da potraže u važećim propisima, a nikako u sopstvenoj sili ili uticaju koji je stečen tokom obavljanja dužnosti u ime svih građana Republike Srpske. 

Nedopustivim smatramo korišćenje političke moći, položaja i ovlašćenja koje su pojedincu date u ime Republike Srpske, za obračune sa medijima i medijskim radnicima", saopšteno je iz Udruženja novinara Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

PRAVDA

21.02.2020 16:08

HOSTAPLER . AKO POSTOJI PRAVNA DRZAVA TAJ IDE ODMAH U ZATVOR . OVGJE NEMA SUMNJE , DOKAZI SNIMLJENIH PRIJETNJI . STA JE SAD SA SUDOM I TUZILASTVOM .

ODGOVORITE
Name

Semberija

21.02.2020 17:04

Pravda za micu micica

Name

Kuntakinte

21.02.2020 16:17

Sve je vec rasprodano, a sto nije ovisi o koruptivnim i mafijaskim poslovima vladajuce oligarhije!

ODGOVORITE
Name

Mato

21.02.2020 16:31

Odprilike je republika srpska vlasnistvo milokrada dodika I Garnitur snsd a federacija bakir ova I coviceva Onda narode pakujete svoje kofere I napuscaj tose vise nepodrzaje

ODGOVORITE