Живот комисије за НАТО стао када је СНСД ушао у СМ?

- Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић /СДА/, према свим процјенама, још није свјесна да је живот Комисије за НАТО интеграциони процес стао оног момента када је СНСД ушао у Савјет министара, пише "Кликс", а преноси Срна.

Босна и Херцеговина 18.02.2020 | 14:04
Живот комисије за НАТО стао када је СНСД ушао у СМ?

Подсјетивши да је Турковићева јуче позвала надлежне институције да делегирају чланове у Комисију за НАТО интеграциони процес, овај портал подсјећа да је ријеч о комисији која постоји од 2012. године и у чијем је дјелокругу рада "утврђивање приоритета у реализацији обавеза БиХ које произлазе из учешћа БиХ у НАТО програму Партнерство за мир, као и у вези с пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза".

Исти извор наводи да је успостављање Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ у надлежности Савјета министара, те да би она била успостављења потребно је да за њу гласају чланови Савјета министара.

"У преводу, не постоји ни тероретска шанса да се именовање комисије нађе на сједници Савјета министара уколико се с тим не сложи предсједавајући Зоран Тегелтија из СНСД-а исто као што не постоји ни тероретска шанса да ова комисија буде формирана ако СНСД буде против ње", истиче се у тексту.

У тексту се подсјећа да је предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прије неколико дана изјавио да БиХ неће направити ниједан корак ка чланству у НАТО-у, тако да је, истиче се у тексту, немогуће очекивати да ће министри из Републике Српске у Савјету министара пристати на формирање комисије у чијем је дјелокругу рада "реализацији обавеза у вези са пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза".

"Кликс" наводи да је једно сигурно - СНСД ће од СДА, ДФ-а, СББ-а, па и ХДЗ-а БиХ тражити да се умјесто Комисије за НАТО интеграциони процес формира нека нова у којој неће стајати "реализација обавеза у вези с пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза" и "НАТО интеграцијски процес БиХ".

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ рекла је да је СНСД досљедан у томе да поштује само оно у чему је учествовао и шта је потписао.

"Оно што неко модификује према својим политичким стајалиштима, а не према важећим актима, наравно да у том нећемо учествовати. Није исто да учествујемо у стварима које су свима потребне, односно да унапређујемо стање на бази реформи потребних свима и које смо сви усагласили. Ми се нисмо усагласили о никаквом НАТО интеграцијском процесу већ о реформама", рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да ће и то, како год, морати да причека с обзиром на новонасталу ситуацију у БиХ у вези са одлуком Уставног суда БиХ.

На питање о евентуалном захтјеву за промјену имена комисије, она је одговорила да се зна тачан назив документа које је усвојило Предсједништво БиХ и да је ријеч о Програму реформи.

"Логично би било да и све акте усклађујемо у складу с тим документом. Не вјерујемо уопште у жељу да се иједна ствар у овој земљи поправи. Наша одлука је изнуђена и у наредном периоду неће бити пропусности одлука", поручила је Бурсаћева, преноси Срна писање Кликса.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Бобан

18.02.2020 13:40

Па наравно. О томе је Додик и говорио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

18.02.2020 14:11

Тјеши се. Да ли ти је упало за око да се данас ниједна амбасада а ни охр не јављају. Имам осјећај да се нешто велико спрема.

Name

Нострадамус

18.02.2020 14:14

Знаци не коци Нато Срби него само Снсд.Која будала мозе у то да повјерује.

Name

Вук

18.02.2020 14:24

Е мој Бобане :Д..... ти се још надаш.... плитак си ти за овакве игре ;) Лијеп поздрав

Name

јапаја

18.02.2020 14:28

Бобане хоче ли бити инвестиција у РС Кредита пара.......треба парламент БИХ да одобри ММФ .............не може самостално РС јер није држава......А овај "ЈА" добро примјечује...нешто се куха у међународним круговима....сигурне не колачи.......

Name

Ненад

18.02.2020 14:35

Ма бас си ми ти Бобан.Управо це Цовиц да гласа против Натоа како би Хрвати били контра Хрватске која је у Нато-у.Да не знам колико се слазу Додик и Цовиц Додику не вјерујем,али када би заиста Додик био против Натоа ту би га Цовиц издао.А као сто казем Нато је изабрао Додика да направи границу на Дрини и он це то да уради .

Name

оо7

18.02.2020 13:58

Драго мо је када то призна врх СДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

18.02.2020 14:00

Ајме мени ликова као из Мапет соа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

18.02.2020 14:16

Само ви узивај те Цовиц је за Нато и остало је прица за малу децу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиггy

18.02.2020 17:42

Немој вријеђати марионете...

Name

гуз

18.02.2020 14:41

Гдје то има да мањина диригује вецини?Неце то јос дуго,,,стрпљење са Србима је при крају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

18.02.2020 16:32

Па одвоји се оф Срба,прогласите независност фбих,јеßи то мислио или претис Србима

Name

борац

18.02.2020 15:16

Промијени име да незна народ и напред у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ