Život komisije za NATO stao kada je SNSD ušao u SM?

- Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković /SDA/, prema svim procjenama, još nije svjesna da je život Кomisije za NATO integracioni proces stao onog momenta kada je SNSD ušao u Savjet ministara, piše "Кliks", a prenosi Srna.

Bosna i Hercegovina 18.02.2020 | 14:04
Život komisije za NATO stao kada je SNSD ušao u SM?

Podsjetivši da je Turkovićeva juče pozvala nadležne institucije da delegiraju članove u Кomisiju za NATO integracioni proces, ovaj portal podsjeća da je riječ o komisiji koja postoji od 2012. godine i u čijem je djelokrugu rada "utvrđivanje prioriteta u realizaciji obaveza BiH koje proizlaze iz učešća BiH u NATO programu Partnerstvo za mir, kao i u vezi s prijemom u punopravno članstvo NATO saveza".

Isti izvor navodi da je uspostavljanje Кomisije za NATO integracioni proces BiH u nadležnosti Savjeta ministara, te da bi ona bila uspostavljenja potrebno je da za nju glasaju članovi Savjeta ministara.

"U prevodu, ne postoji ni teroretska šansa da se imenovanje komisije nađe na sjednici Savjeta ministara ukoliko se s tim ne složi predsjedavajući Zoran Tegeltija iz SNSD-a isto kao što ne postoji ni teroretska šansa da ova komisija bude formirana ako SNSD bude protiv nje", ističe se u tekstu.

U tekstu se podsjeća da je predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije nekoliko dana izjavio da BiH neće napraviti nijedan korak ka članstvu u NATO-u, tako da je, ističe se u tekstu, nemoguće očekivati da će ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara pristati na formiranje komisije u čijem je djelokrugu rada "realizaciji obaveza u vezi sa prijemom u punopravno članstvo NATO saveza".

"Кliks" navodi da je jedno sigurno - SNSD će od SDA, DF-a, SBB-a, pa i HDZ-a BiH tražiti da se umjesto Кomisije za NATO integracioni proces formira neka nova u kojoj neće stajati "realizacija obaveza u vezi s prijemom u punopravno članstvo NATO saveza" i "NATO integracijski proces BiH".

Šef Кluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać rekla je da je SNSD dosljedan u tome da poštuje samo ono u čemu je učestvovao i šta je potpisao.

"Ono što neko modifikuje prema svojim političkim stajalištima, a ne prema važećim aktima, naravno da u tom nećemo učestvovati. Nije isto da učestvujemo u stvarima koje su svima potrebne, odnosno da unapređujemo stanje na bazi reformi potrebnih svima i koje smo svi usaglasili. Mi se nismo usaglasili o nikakvom NATO integracijskom procesu već o reformama", rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da će i to, kako god, morati da pričeka s obzirom na novonastalu situaciju u BiH u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Na pitanje o eventualnom zahtjevu za promjenu imena komisije, ona je odgovorila da se zna tačan naziv dokumenta koje je usvojilo Predsjedništvo BiH i da je riječ o Programu reformi.

"Logično bi bilo da i sve akte usklađujemo u skladu s tim dokumentom. Ne vjerujemo uopšte u želju da se ijedna stvar u ovoj zemlji popravi. Naša odluka je iznuđena i u narednom periodu neće biti propusnosti odluka", poručila je Bursaćeva, prenosi Srna pisanje Kliksa.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Boban

18.02.2020 13:40

Pa naravno. O tome je Dodik i govorio.

ODGOVORITE
Name

Ja

18.02.2020 14:11

Tješi se. Da li ti je upalo za oko da se danas nijedna ambasada a ni ohr ne javljaju. Imam osjećaj da se nešto veliko sprema.

Name

Nostradamus

18.02.2020 14:14

Znaci ne koci Nato Srbi nego samo Snsd.Koja budala moze u to da povjeruje.

Name

Vuk

18.02.2020 14:24

E moj Bobane :D..... ti se još nadaš.... plitak si ti za ovakve igre ;) Lijep pozdrav

Name

japaja

18.02.2020 14:28

Bobane hoče li biti investicija u RS Kredita para.......treba parlament BIH da odobri MMF .............ne može samostalno RS jer nije država......A ovaj "JA" dobro primječuje...nešto se kuha u međunarodnim krugovima....sigurne ne kolači.......

Name

Nenad

18.02.2020 14:35

Ma bas si mi ti Boban.Upravo ce Covic da glasa protiv Natoa kako bi Hrvati bili kontra Hrvatske koja je u Nato-u.Da ne znam koliko se slazu Dodik i Covic Dodiku ne vjerujem,ali kada bi zaista Dodik bio protiv Natoa tu bi ga Covic izdao.A kao sto kazem Nato je izabrao Dodika da napravi granicu na Drini i on ce to da uradi .

Name

oo7

18.02.2020 13:58

Drago mo je kada to prizna vrh SDA.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

18.02.2020 14:00

Ajme meni likova kao iz Mapet soa

ODGOVORITE
Name

Dzoo

18.02.2020 14:16

Samo vi uzivaj te Covic je za Nato i ostalo je prica za malu decu!

ODGOVORITE
Name

Piggy

18.02.2020 17:42

Nemoj vrijeđati marionete...

Name

guz

18.02.2020 14:41

Gdje to ima da manjina diriguje vecini?Nece to jos dugo,,,strpljenje sa Srbima je pri kraju...

ODGOVORITE
Name

4d

18.02.2020 16:32

Pa odvoji se of Srba,proglasite nezavisnost fbih,jeßi to mislio ili pretis Srbima

Name

borac

18.02.2020 15:16

Promijeni ime da nezna narod i napred u NATO.

ODGOVORITE