На Дунаву се појавили пеликани након 100 година

Дунав је ове године права оаза за птице. Поред лабудова, сиве чапље и патака од скоро су почели да стижу и пеликани.

Србија 16.02.2020 | 12:13
На Дунаву се појавили пеликани након 100 година

Ријеч је о кудравим пеликанима који су на овим просторима посљедњи пут виђени прије стотинак година. Како јавља Замедиателевизија, има их дуж Дунава на више локација а неколицина њих уточиште је нашла код Михајловца.

Пеликан је једна од најугроженијих врста птица. То је познати кудрави пеликан, чије је научно име Пелецанус цриспус.

Кудрави пеликан је највећи од свих пеликана. Изванредан летач, одличан пливач, ненадмашан риболовац. Испод више од пола метра дугог кљуна виси необична кеса, јединствена у птичјем свијету. Вјерује се да ту пеликан чува залихе уловљене рибе. Заправо, кеса је прије свега “риболовачки алат”, помоћу ње птица лови рибу у плиткој води, пошто је пеликан једина птица-пловуша која не може заронити. Из кесе храни младе, њоме се хлади за вријеме врућих љетњих дана, пише Каледиоскоп медиа.

Истраживања су показала да пеликани гнезде искључиво на малим пловећим тресетним острвима, познатим као “арбуноси”. Острва су настајала зими, од одумрлих трсова барске траве и трске, дејством вјетра и таласа. На одабраном острвцету или на више њих, пеликани граде своја гнијезда. Након завршеног гнежђења, плодна тресетна подлога, додатно нађубрена изметом пеликана, одмах обрасте бујном трском, тако да острвце више није погодно за пеликане и они догодине морају да траже ново.

Величанствена појава пеликана, њихова приврженост гнездилиштима, мирно и безазлено понашање, као и вјештина у риболову, условили су да они буду веома омиљени. Нарочито њихов труд код исхране младих буди племенита осећања код људи. Зато су пеликани веома присутни у свакодневном животу човјека.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Радојло

16.02.2020 11:32

Вратиле се "роде"... Нека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивјела Србија

16.02.2020 11:56

И пеликани су схватили да Србија напредује из дана у дан!

Name

Марко

16.02.2020 17:57

Цули пеликани да је досло "златно доба"??

Name

дрина

16.02.2020 15:05

зезнули се у правцу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сергије

17.02.2020 08:13

Допустио ПреЦедник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

18.02.2020 14:04

Навигација заказала.