Na Dunavu se pojavili pelikani nakon 100 godina

Dunav je ove godine prava oaza za ptice. Pored labudova, sive čaplje i pataka od skoro su počeli da stižu i pelikani.

Srbija 16.02.2020 | 12:13
Na Dunavu se pojavili pelikani nakon 100 godina

Riječ je o kudravim pelikanima koji su na ovim prostorima posljednji put viđeni prije stotinak godina. Kako javlja Zamediatelevizija, ima ih duž Dunava na više lokacija a nekolicina njih utočište je našla kod Mihajlovca.

Pelikan je jedna od najugroženijih vrsta ptica. To je poznati kudravi pelikan, čije je naučno ime Pelecanus crispus.

Kudravi pelikan je najveći od svih pelikana. Izvanredan letač, odličan plivač, nenadmašan ribolovac. Ispod više od pola metra dugog kljuna visi neobična kesa, jedinstvena u ptičjem svijetu. Vjeruje se da tu pelikan čuva zalihe ulovljene ribe. Zapravo, kesa je prije svega “ribolovački alat”, pomoću nje ptica lovi ribu u plitkoj vodi, pošto je pelikan jedina ptica-plovuša koja ne može zaroniti. Iz kese hrani mlade, njome se hladi za vrijeme vrućih ljetnjih dana, piše Kaledioskop media.

Istraživanja su pokazala da pelikani gnezde isključivo na malim plovećim tresetnim ostrvima, poznatim kao “arbunosi”. Ostrva su nastajala zimi, od odumrlih trsova barske trave i trske, dejstvom vjetra i talasa. Na odabranom ostrvcetu ili na više njih, pelikani grade svoja gnijezda. Nakon završenog gnežđenja, plodna tresetna podloga, dodatno nađubrena izmetom pelikana, odmah obraste bujnom trskom, tako da ostrvce više nije pogodno za pelikane i oni dogodine moraju da traže novo.

Veličanstvena pojava pelikana, njihova privrženost gnezdilištima, mirno i bezazleno ponašanje, kao i vještina u ribolovu, uslovili su da oni budu veoma omiljeni. Naročito njihov trud kod ishrane mladih budi plemenita osećanja kod ljudi. Zato su pelikani veoma prisutni u svakodnevnom životu čovjeka.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Radojlo

16.02.2020 12:32

Vratile se "rode"... Neka...

ODGOVORITE
Name

Zivjela Srbija

16.02.2020 12:56

I pelikani su shvatili da Srbija napreduje iz dana u dan!

Name

Marko

16.02.2020 18:57

Culi pelikani da je doslo "zlatno doba"😂😂

Name

drina

16.02.2020 16:05

zeznuli se u pravcu..

ODGOVORITE
Name

Сергије

17.02.2020 09:13

Допустио ПреЦедник

ODGOVORITE
Name

Brzi

18.02.2020 15:04

Navigacija zakazala.