У В. Британији се о злочинима над Србима ћути

Директор лондонске Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст Драгана Томашевић изјавила је да се у енглеским медијима догађаји у Сребреници приказују као "најгнуснији злочин на европској територији послије 1945. године", док се уопште не помињу хрватска операција "Олуја" и погром који су починиле муслиманске снаге над Србима у Братунцу и Подрињу.

Босна и Херцеговина 16.02.2020 | 10:34
У В. Британији се о злочинима над Србима ћути

"Дан сећања на жртве Холокауста у Лондону обухвата и све геноциде после Другог светског рата, а на централној комеморацији овог 27. јануара, нажалост, нису поменуте српске жртве усташког геноцида, али су зато помињани Срби који су починили `геноцид` у Сребреници", рекла је Томашевићева за београдску "Политику".

Томашевићева, која је 7. фебруара у Лондону организовала обиљежавање Дана сјећања на српске жртве усташког злочина у Независној Држави Хрватској (НДХ), истакла је да је српској дијаспори све теже да се носи са овим видом дискриминације и све веће србофобије на Западу у медијима, али и школској лектири.

Истичући да мала и самоникла удружења, попут ове фондације, нису у стању да се носе са овим проблемима, без институционалне помоћи, Томашевићева је предложила да се прекопира матрица Јевреја и Јермена, који су створили веома солидну конструкцију за очување културе сјећања.

"За почетак држава би могла основати институцију за прикупљање, архивирање, приказивање, истраживање и едуковање, која би била на државном буџету и независна од било које владајуће странке и политичке власти", рекла је Томашевићева. 

(Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Крле

16.02.2020 10:06

Није ово изненадјење, веца је опасност од Срба -„зла домацега“! Сад је добро одрадјена стратегија — Србе на Србе. Ем је јефтинија, ем се висе сеири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.02.2020 11:27

Тачно Крле. Највећи ударац Србима задао је СДС када је 2005 године верификован Извјештај о догађајима у и око Сребренице у јулу 1995 године Извјештај је диктирао Смаил Чекић, а прихватио га тадашњи Предсједник Републике Српске и СДС-а Драган Чавић.

Name

Постовалац

16.02.2020 11:32

Клањам се свим недузним зртвама било које народа и вјероисповјести али престаните висе нон стоп спомињати олују а да се претходно не присјетите гдје и како је нестао не Србски зиваљ пар година прије Олује. Посматрајте цитава десавања од прије 30 година у реалном свјетлу. Врло добро знате на којим принципима је била постављена еx Југа. Лијепо је написано да је свака Република Дрзава и да ИМА право на самоопредјељење до отцјепљења. Та васа филозофија да гдје један Србин зиви ту је Србија требао би се примјењивати и на остале народе па и територију Србије. Та догматска прица не треба висе ником. Срби изадјите вец једном из средњег вијека и поцните градити нормално ,демократско и толерантно друство. Након социјализма досао је средњи вијек на ове просторе гдје је вера у некакве богове и светце послала нај вазнија ствар. Кад ово казем не мислим само ма Србе. Изадјите из затуцаности и схватите да вера слузи само онима коју себе називају бозијим слугама који зиве у незамисливом луксузу на рацун обицног цовјека.

Name

Роналд

16.02.2020 12:34

Ма ко оно (пре) даде Јасеновачку граду? Неки Марсовци ....???

Name

Неђо.16.2.2020

16.02.2020 13:03

Поштовалац-у екс Yуги свису имали више права од Срба,сада се више помиње Сребраница што нико није доказао даје 6000 жртви,идасу све жртве Муслиманске.Који су ти експерти били при обдукцији.Шта а треба дасе заборави усташки прогон срба из Хрваске. 700.000 ЖРТАВА несме се помињати у Јасеновцу.За време распада Yугославије истерано је 400.000 Срба са својих вековни огништа.Шта а сви имају право на живот само не Срби.Шта ради сада Црногорска Држава са Србима,29% Срба несму своју црвкву имати а остале нације могу имати.Ако у Србији нема демократије,онда је нема нигде.Хрвати у србији имају латинично писмо,књиге на Хрваском,Срби несму имати ћириличне натпесе у Хрваској.Кад је тако слабо националним мањинама у Србији ,што ненапустају?Штоби напустили кад у Србији ради ко шта хо,е и а штаму падне напамет.Шта мислите дасу Срби у Сарајеву рекли као у Сулејман Угљанин даје Србија геноцидна држава,дасу то срби рекли у Сарајеву.Свиби били позатварани.Врши се тортура над Србима у бошњачким срединама у НДХ,Ц Гори,С Македонији.

Name

Одговор Недји

16.02.2020 15:01

Недјо како то Срби имали најмања права у еx Југославији де ми објасни. Узми само структуру ЈНА. Недјо де ми објасни засто су по теби сви против Срба. Па Недјо Срби су сами криви. Демократија у Србији постоји али ниста висе ни боље него у бивсим Републикама. Недјо де замисли да Мадјари казу гдје зиви један Мадјар ту је Мадјарска. Оде војводина. Недјо највеци проблем на Балкану није Српски народ вец Српска политика. Недјо ако тако размисљас да је Српски народ угњетаван у свим Републикама бивсе Југославије размисли сто је тако. Јер Недјо поставио сам ти питање гдје су нестали Хрвати са територија у Хрватској који су контролисали Срби. Недјо вјероватно су ти исти Хрвати онако отисли јер им се није свидјало ту да зиве а Срби су их испратили са свим поцастима па су онда нама након неколико година организовали испрацај у облику олује. Недјо престани лупетати и поцни размисљати. Надаље Недјо цињеница је да је у Јасеновцу нестало мислим 700000 људи Недјо могао бих поставити исто питање као и ти за Сребреницу ко је све побијен . Али Недјо схвати да је то прослост и као сто сам рекао треба стварати модерна , толерантна и демократска друства . Дај Недјо престани висе сапирати нормалан свијет са том прицом о угњетавању Срба. Сит сам висе глупости Недјо хоцу да моја дјеца зиве у миру и слободи без икаквих супљих прица о цетницима , утасама и балијама хоцу конацно да зивим са људима.

Name

Соррy 007!

16.02.2020 10:43

На залост једни од најактивнијих протагониста медјународне сатанизације Срба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска посла

16.02.2020 10:45

Па кад и српски политичари пљувају по Србима зашто то не би радили и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.02.2020 12:21

Заборавила се олује и олује јер су приватне ствари оних који сте бирали и изабрали важније него народ који је све то морао да продје. МД је најбољи пријатељ Хрватске. Са генералима ХВ које су учествовали у олуји склапа послове . Са ХДЗ је се побратимио..О Јасеновачкој градји нећу писат..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мица

16.02.2020 13:40

Разних злоцина је било на све стране и немогуце је пребројати све али генооцид је несто сто се ријетко десава и остаје вјецна мрља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

16.02.2020 14:07

Да управо тако али једини геноцид на овим просторима је почињен на Србима (Јасеновац)

Name

Има ту сваста

16.02.2020 14:42

Многи геноциди су табу, затим злоцини се квалификују као геноцид,затим наградјени злоцини и злоцинци који су врсили геноцид, злоцини као "милосрдни андјео", колонијалистицки геноциди и злоцини, економски и окупаторски злоцини... Све селективно.... зависи ко је цинио и над коме је цињено, а политицки суд о томе брине.

Name

Дејан

16.02.2020 15:52

@има ту сваста Одлицно рецено, не треба цак ни тако далеко ици, довољно је процитати дефиницију геноцида и схватити да је суд који је донио такву пресуду, суд само у називу и никакве везе са правом у правдом нема. Осим тога, јако је битно и како се финансира, па је и то аргумент висе, да се кристално јасно разумије сустина свега...

Name

Медјународни суд

16.02.2020 14:44

Се подругљиво исмијава праву и правди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

16.02.2020 21:27

Ћуте, јер су сауцесници у злочинима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Природне катастрофе

17.02.2020 06:49

Може неко бити најјачи над народима на Земљи, и понашати се силеџијски, али, Бог све види и на крају се испуни она народна: "Све се плаћа, све се враћа."

ОДГОВОРИТЕ