U V. Britaniji se o zločinima nad Srbima ćuti

Direktor londonske Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust Dragana Tomašević izjavila je da se u engleskim medijima događaji u Srebrenici prikazuju kao "najgnusniji zločin na evropskoj teritoriji poslije 1945. godine", dok se uopšte ne pominju hrvatska operacija "Oluja" i pogrom koji su počinile muslimanske snage nad Srbima u Bratuncu i Podrinju.

Bosna i Hercegovina 16.02.2020 | 10:34
U V. Britaniji se o zločinima nad Srbima ćuti

"Dan sećanja na žrtve Holokausta u Londonu obuhvata i sve genocide posle Drugog svetskog rata, a na centralnoj komemoraciji ovog 27. januara, nažalost, nisu pomenute srpske žrtve ustaškog genocida, ali su zato pominjani Srbi koji su počinili `genocid` u Srebrenici", rekla je Tomaševićeva za beogradsku "Politiku".

Tomaševićeva, koja je 7. februara u Londonu organizovala obilježavanje Dana sjećanja na srpske žrtve ustaškog zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), istakla je da je srpskoj dijaspori sve teže da se nosi sa ovim vidom diskriminacije i sve veće srbofobije na Zapadu u medijima, ali i školskoj lektiri.

Ističući da mala i samonikla udruženja, poput ove fondacije, nisu u stanju da se nose sa ovim problemima, bez institucionalne pomoći, Tomaševićeva je predložila da se prekopira matrica Jevreja i Jermena, koji su stvorili veoma solidnu konstrukciju za očuvanje kulture sjećanja.

"Za početak država bi mogla osnovati instituciju za prikupljanje, arhiviranje, prikazivanje, istraživanje i edukovanje, koja bi bila na državnom budžetu i nezavisna od bilo koje vladajuće stranke i političke vlasti", rekla je Tomaševićeva. 

(Srna)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Krle

16.02.2020 10:06

Nije ovo iznenadjenje, veca je opasnost od Srba -„zla domacega“! Sad je dobro odradjena strategija — Srbe na Srbe. Em je jeftinija, em se vise seiri.

ODGOVORITE
Name

Re

16.02.2020 11:27

Tačno Krle. Najveći udarac Srbima zadao je SDS kada je 2005 godine verifikovan Izvještaj o događajima u i oko Srebrenice u julu 1995 godine Izvještaj je diktirao Smail Čekić, a prihvatio ga tadašnji Predsjednik Republike Srpske i SDS-a Dragan Čavić.

Name

Postovalac

16.02.2020 11:32

Klanjam se svim neduznim zrtvama bilo koje naroda i vjeroispovjesti ali prestanite vise non stop spominjati oluju a da se prethodno ne prisjetite gdje i kako je nestao ne Srbski zivalj par godina prije Oluje. Posmatrajte citava desavanja od prije 30 godina u realnom svjetlu. Vrlo dobro znate na kojim principima je bila postavljena ex Juga. Lijepo je napisano da je svaka Republika Drzava i da IMA pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Ta vasa filozofija da gdje jedan Srbin zivi tu je Srbija trebao bi se primjenjivati i na ostale narode pa i teritoriju Srbije. Ta dogmatska prica ne treba vise nikom. Srbi izadjite vec jednom iz srednjeg vijeka i pocnite graditi normalno ,demokratsko i tolerantno drustvo. Nakon socijalizma dosao je srednji vijek na ove prostore gdje je vera u nekakve bogove i svetce poslala naj vaznija stvar. Kad ovo kazem ne mislim samo ma Srbe. Izadjite iz zatucanosti i shvatite da vera sluzi samo onima koju sebe nazivaju bozijim slugama koji zive u nezamislivom luksuzu na racun obicnog covjeka.

Name

Ronald

16.02.2020 12:34

Ma ko ono (pre) dade Jasenovačku gradu? Neki Marsovci ....???

Name

Neđo.16.2.2020

16.02.2020 13:03

Poštovalac-u eks Yugi svisu imali više prava od Srba,sada se više pominje Srebranica što niko nije dokazao daje 6000 žrtvi,idasu sve žrtve Muslimanske.Koji su ti eksperti bili pri obdukciji.Šta a treba dase zaboravi ustaški progon srba iz Hrvaske. 700.000 ŽRTAVA nesme se pominjati u Jasenovcu.Za vreme raspada Yugoslavije isterano je 400.000 Srba sa svojih vekovni ogništa.Šta a svi imaju pravo na život samo ne Srbi.Šta radi sada Crnogorska Država sa Srbima,29% Srba nesmu svoju crvkvu imati a ostale nacije mogu imati.Ako u Srbiji nema demokratije,onda je nema nigde.Hrvati u srbiji imaju latinično pismo,knjige na Hrvaskom,Srbi nesmu imati ćirilične natpese u Hrvaskoj.Kad je tako slabo nacionalnim manjinama u Srbiji ,što nenapustaju?Štobi napustili kad u Srbiji radi ko šta ho,e i a štamu padne napamet.Šta mislite dasu Srbi u Sarajevu rekli kao u Sulejman Ugljanin daje Srbija genocidna država,dasu to srbi rekli u Sarajevu.Svibi bili pozatvarani.Vrši se tortura nad Srbima u bošnjačkim sredinama u NDH,C Gori,S Makedoniji.

Name

Odgovor Nedji

16.02.2020 15:01

Nedjo kako to Srbi imali najmanja prava u ex Jugoslaviji de mi objasni. Uzmi samo strukturu JNA. Nedjo de mi objasni zasto su po tebi svi protiv Srba. Pa Nedjo Srbi su sami krivi. Demokratija u Srbiji postoji ali nista vise ni bolje nego u bivsim Republikama. Nedjo de zamisli da Madjari kazu gdje zivi jedan Madjar tu je Madjarska. Ode vojvodina. Nedjo najveci problem na Balkanu nije Srpski narod vec Srpska politika. Nedjo ako tako razmisljas da je Srpski narod ugnjetavan u svim Republikama bivse Jugoslavije razmisli sto je tako. Jer Nedjo postavio sam ti pitanje gdje su nestali Hrvati sa teritorija u Hrvatskoj koji su kontrolisali Srbi. Nedjo vjerovatno su ti isti Hrvati onako otisli jer im se nije svidjalo tu da zive a Srbi su ih ispratili sa svim pocastima pa su onda nama nakon nekoliko godina organizovali ispracaj u obliku oluje. Nedjo prestani lupetati i pocni razmisljati. Nadalje Nedjo cinjenica je da je u Jasenovcu nestalo mislim 700000 ljudi Nedjo mogao bih postaviti isto pitanje kao i ti za Srebrenicu ko je sve pobijen . Ali Nedjo shvati da je to proslost i kao sto sam rekao treba stvarati moderna , tolerantna i demokratska drustva . Daj Nedjo prestani vise sapirati normalan svijet sa tom pricom o ugnjetavanju Srba. Sit sam vise gluposti Nedjo hocu da moja djeca zive u miru i slobodi bez ikakvih supljih prica o cetnicima , utasama i balijama hocu konacno da zivim sa ljudima.

Name

Sorry 007!

16.02.2020 10:43

Na zalost jedni od najaktivnijih protagonista medjunarodne satanizacije Srba!

ODGOVORITE
Name

Srpska posla

16.02.2020 10:45

Pa kad i srpski političari pljuvaju po Srbima zašto to ne bi radili i drugi.

ODGOVORITE
Name

Re

16.02.2020 12:21

Zaboravila se oluje i oluje jer su privatne stvari onih koji ste birali i izabrali važnije nego narod koji je sve to morao da prodje. MD je najbolji prijatelj Hrvatske. Sa generalima HV koje su učestvovali u oluji sklapa poslove . Sa HDZ je se pobratimio..O Jasenovačkoj gradji neću pisat..

ODGOVORITE
Name

mica

16.02.2020 13:40

Raznih zlocina je bilo na sve strane i nemoguce je prebrojati sve ali genoocid je nesto sto se rijetko desava i ostaje vjecna mrlja

ODGOVORITE
Name

Рв

16.02.2020 14:07

Да управо тако али једини геноцид на овим просторима је почињен на Србима (Јасеновац)

Name

Ima tu svasta

16.02.2020 14:42

Mnogi genocidi su tabu, zatim zlocini se kvalifikuju kao genocid,zatim nagradjeni zlocini i zlocinci koji su vrsili genocid, zlocini kao "milosrdni andjeo", kolonijalisticki genocidi i zlocini, ekonomski i okupatorski zlocini... Sve selektivno.... zavisi ko je cinio i nad kome je cinjeno, a politicki sud o tome brine.

Name

Dejan

16.02.2020 15:52

@ima tu svasta Odlicno receno, ne treba cak ni tako daleko ici, dovoljno je procitati definiciju genocida i shvatiti da je sud koji je donio takvu presudu, sud samo u nazivu i nikakve veze sa pravom u pravdom nema. Osim toga, jako je bitno i kako se finansira, pa je i to argument vise, da se kristalno jasno razumije sustina svega...

Name

Medjunarodni sud

16.02.2020 14:44

Se podrugljivo ismijava pravu i pravdi.

ODGOVORITE
Name

Boki

16.02.2020 21:27

Ćute, jer su saucesnici u zločinima.

ODGOVORITE
Name

Prirodne katastrofe

17.02.2020 06:49

Može neko biti najjači nad narodima na Zemlji, i ponašati se siledžijski, ali, Bog sve vidi i na kraju se ispuni ona narodna: "Sve se plaća, sve se vraća."

ODGOVORITE