Буктиња из Црне Горе може се проширити на регион

Дешавања у Црној Гори, проузрокована доношењем Закона о сободи вјероисповијести, била је тема вечерашње емисије "Глобално" у програму БН ТВ. Сви учесници су се сложили да се не смије занемарити запаљива ситуација у Црној Гори, која може да се пренесе и на цијели регион.

Регион 05.02.2020 | 22:05
Буктиња из Црне Горе може се проширити на регион

- Спољни фактор навео је Црну Гору да донесе нови Закон о слободи вјероисповијести, чак и против њених интереса, сматра политиколог Александар Павић.

Он је у емисији “Глобално”, у програму БН ТВ, истакао да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, како каже, зарад очувања власти пристао на ову геополитичку игру која има за циљ да избаци руски утицај на Балкану.

Међутим, мишљења је да није рачунао на глас српског народа који је стао у одбрану Српске православне цркве и њених светиња.

“Мислим да га је неко притиснуо да ово уради из неких других разлога, а према мени, то је да се заокружи контрола НАТО пакта над овим дијелом Европе, да се Србија потпуно опколи и да се истисне руски утицај одавде,да би се могао консолидовати фронт према Русији”, каже Павић.

Према његовим ријечима једино рјешење је да Уставни суд Црне Горе поништи овај закон или да власт у разговору са Српском православном црквом дође до договора у што је тешко повјеровати.

Павић сматра да се не може занемарити запаљива ситуација у Црној Гори.

“Оно што мене брине је да неко споља може да дестабилизује ствар из неких својих интереса, да неко направи инцидент, под неким лажним заставама”, каже Павић и додаје да се та буктиња, ако се на вријеме не угаси, може врло лако проширити и на регион.

Другачије мишљење у емисији је заступао Ђорђо Жујовић, члан Предсједништва ЛДП-а, који каже да га погађа лицемјерство.

Он тврди да су оптужбе да се Српској православној цркви одузима имовина потпуно неаргументоване и да многи и нису ни прочитали тај закон, те да се иза свега крије рушење садашње власти у Црној Гори.

“Истјериваће свештенике Српске православне цркве и вјернике, који ће онда да уђу ако они изађу. То су небулозе. У Црној Гори се изгубила граница између вјере и политике”, сматра Жујовић.

Он тврди да поједини политичари из региона користе кризу у Црној Гори, прозивајући црногорску власт да је криминализована на челу са Милом Ђукановићем, а нудећи причу о заштити српских интереса.

У том фону, како каже, дјелује и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који "једном руком диже три прста, а друга је у нашем џепу и он се представља као патриота".

Осврћући се на оптужбе на рачун црногорског предсједника, Жујовић, у емисији "Глобално", каже да не може да прихвати лицемјесртво које је, како је навео присутно у јавности.

“У цијелом овом региону постоји један криминалац, један који краде изборе, један који краде имовину, један који краде, један који лаже, један који је све најгоре на свијету, а Додик, који диже три прста, уважени је члан друштва. То што је изидао пола Бањалуке и Новог Сада, то нема везе, он је наш патриота. Значи, ако си лопов, нема везе, наш си и патриота си. То лицемјерје не могу да прихватим”, казао је Жујовић.

Излаз из садашње ситуације у Црној Гори, Жујовић види у дијалогу који треба да направи власт у Подгорици са Српском православном црквом.

- Кризе у Црној Гори не би било да није дирнуто у оно што је људима најважније, а то су вјера и њене светиње. Срби и Црногорци су један народ и тако треба и да остане, каже Срђан Лалић из Удружења Црногораца “Острог” из Бијељине.

“Ми увијек волимо да кажемо да је име Црногорац, а презиме Србин и то говори да смо не само браћа, већ један народ”, нагласио је Лалић у емисији "Глобално" БН ТВ.

 

БН ТВ

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

израелац

05.02.2020 22:34

Мило зна шта ради и није ни мало наиван.. данашње државе су секуларне одвојене од религија.. устав то гарантује слободама и правима и то је међународно право. српска црква је државотворна српске државе. а црна гора није српска држава на тај начин. прије да ће попови на суфу морати доказивати да је црна гора српска а не црногорска.. још црква служи у монархијама за крунисање краљева а данас тога нема. нема краљева и улога цркве је само вјеровање и помоћ вјерницима да испуне потребе за богослужењем у оквиру обреда. значи црква ничему не служи сем да задовољи вјернике. ал нису ни сви срби вјерници и ту почиње правј српски фашизам. ја србин нпр ниса вјерник а одма ћете рећи нисам праву србин.. а мени устав то дозвољава.. значи ви насјецате нови вјерски рат у 21 вијеку ало. доста је крсташких ратова.. нема од тог ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дајте

06.02.2020 00:46

Совинизам је гори од комунизма. Наси попови су постали среброљупци. Бизнисмени и нарко дилери. Огавно.

Name

Рр

06.02.2020 03:39

У ЦГ се затире српски идентитет или јед желе конвертовати српско у црногорско што је тотално лудило. СПЦ им ту смета. Глупост је тврдити да закон није селективан када се зна све, а и провјерено је да се циља на имовину.

Name

РЕ ИЗРАЕЛАЦ

06.02.2020 04:10

Браво на коментару.

Name

борац

06.02.2020 04:54

Слазем се имам лосе искуство са црквом у последњем рату.

Name

ре

06.02.2020 06:52

Браво, свака ти част за коментар. Свака на мјесту.

Name

ре Израелац

06.02.2020 07:58

Одличан коментар, државе јесу секуларне али само на папиру, сама Србија драстично крши уставни секуалризам, предсједник Србије мало мало иде на консултације у патријаршију и код патријарха Иринеја, то ме неодољиво подсјећа на Иран и њихову власт која јесте таква кава је. Није ми јасно зашто се Србија представља секуларном када није ни "С" од секуларне, зашто се не прогласи "Уједињена Српска православна џамахирија", са врховним "ајатолахом" патријархом српским.

Name

Ре Ма дајте

06.02.2020 08:04

Мило ти је узео све функције:предсједника, попа, доктора, ђенерала и будале...

Name

Гаврило

06.02.2020 09:49

Па народе мој и мило и бурле су по истом рецепту опљацкали народ и дрзаву.

Name

Каљаво позориште за Израелца

06.02.2020 10:39

Празна прица флоскула до флоскуле. Процитај понесто књига не уједа и демагогија није забрањена али ти се бас унио у стиво. Олади мало ниси најпаметнији на свијету.

Name

Не цуди

06.02.2020 13:04

Цињенице су увијек јаце од пуке манипулације.

Name

Не цуди

07.02.2020 19:52

Сто се израелац нема закацити за сто поткрепљено цињеницама.

Name

Шупља

06.02.2020 01:15

Прича као и око Нато уласка...бла бла бла.. Ал нешто се мора радити ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.02.2020 01:33

Исти сценарио цека РС. Додик је потписао улазтак у НАТО, а зна ако изгуби власт да це морати у затвор, и зато це он све урадиити да остане на васти па цак и по цијену да БиХ претвори у унитарну а НАТО-вци це то тразити од њега и то све због руса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха патриота

06.02.2020 02:03

Лакташенко је прије три године додијелио награду Милу за личност године.Лажни патриота Лакташенко учествовао 1994 са Урошем Гостићем на првој сједници федерације заједно са Алијом Изетбеговићем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.02.2020 04:51

Пусти Дјукановица имас ти свог Милета који те увео у НАТО а како сам тврдис следе и остали потези-Направи реда у својој куци.Цесто браните србе у другим дрзавама а наси полако нестају бјезеци куд ко.Типицно србски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

06.02.2020 05:14

Синоц СПЦ-поп и Мађаре напо у Кањижи, да и они УГРОЖАВАЈУ Србе! Дали то идемо и у Мађарску да протестирамо и шетамо ко у Ц. Гори. Још само фали Румунија и Бугарска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

06.02.2020 06:29

Сви смо ми иста *говна, тамо Мило, овдје Милокрад, а измедју Баки! Зато порука младима бјезанија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банана-Дрзава

06.02.2020 07:09

Знаци боли када се банана гули!? Треба видјети има ли дрзавотворних народа на Балкану и који су то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Архе

06.02.2020 10:59

А највеће је у Београду и његово се име не смије ни поменути...

Name

гуз

06.02.2020 08:21

Ако се просири "на регион"неце Срби добро проци.НАТО је опколио Србију,у БиХ,Косову,је присутан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста би

06.02.2020 13:07

Са ЕУ? Ста казу из НАТО?

Name

Неце

06.02.2020 08:27

Неће се прошири. Нашем народу је добро, што доказује на сваким изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

06.02.2020 08:29

Добро знам, гдје дођу хоџе и попови за њима иду топови...то смо већ прошли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана

06.02.2020 10:26

БејХа напред - ми смо оптимисти, уф, уф..

Name

Србин

06.02.2020 11:36

Засто су сви против нас Срба ? Никоме ниста не радимо!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А добро плацени

06.02.2020 13:01

С обзиром да јако лосе пролазе те манупулације,против аргументованих цињеница, Зујиц се запетљао сам са собом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босиљка

06.02.2020 20:39

историја на овим просторима се стално понавља, само мало другачије упакована, а суштина иста. Са запада никад ништа добро, само интересни пројекти вијековима, од отровних стријела Ватикана па надаље. Између осталог православна Црна Гора одавно на нишану и сметња, а географски на Јадрану. Жестоко су заиграли Милови западни метори са овим Законом, ал нису добро процијенили све ризике који их могу омести у намјерама. Штошта су успјели одкад Милу поставише на чело државе, ал на овом Закону се жестоко спотакнуше и јасну поруку добише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмммм

08.02.2020 09:42

Слобода вероисповести, некако ми звуци, делује, бас као и "милосрдни Андјео". Не знам засто али асоцијација је огромна.

ОДГОВОРИТЕ