Buktinja iz Crne Gore može se proširiti na region

Dešavanja u Crnoj Gori, prouzrokovana donošenjem Zakona o sobodi vjeroispovijesti, bila je tema večerašnje emisije "Globalno" u programu BN TV. Svi učesnici su se složili da se ne smije zanemariti zapaljiva situacija u Crnoj Gori, koja može da se prenese i na cijeli region.

Region 05.02.2020 | 22:05
Buktinja iz Crne Gore može se proširiti na region

- Spoljni faktor naveo je Crnu Goru da donese novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, čak i protiv njenih interesa, smatra politikolog Aleksandar Pavić.

On je u emisiji “Globalno”, u programu BN TV, istakao da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kako kaže, zarad očuvanja vlasti pristao na ovu geopolitičku igru koja ima za cilj da izbaci ruski uticaj na Balkanu.

Međutim, mišljenja je da nije računao na glas srpskog naroda koji je stao u odbranu Srpske pravoslavne crkve i njenih svetinja.

“Mislim da ga je neko pritisnuo da ovo uradi iz nekih drugih razloga, a prema meni, to je da se zaokruži kontrola NATO pakta nad ovim dijelom Evrope, da se Srbija potpuno opkoli i da se istisne ruski uticaj odavde,da bi se mogao konsolidovati front prema Rusiji”, kaže Pavić.

Prema njegovim riječima jedino rješenje je da Ustavni sud Crne Gore poništi ovaj zakon ili da vlast u razgovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom dođe do dogovora u što je teško povjerovati.

Pavić smatra da se ne može zanemariti zapaljiva situacija u Crnoj Gori.

“Ono što mene brine je da neko spolja može da destabilizuje stvar iz nekih svojih interesa, da neko napravi incident, pod nekim lažnim zastavama”, kaže Pavić i dodaje da se ta buktinja, ako se na vrijeme ne ugasi, može vrlo lako proširiti i na region.

Drugačije mišljenje u emisiji je zastupao Đorđo Žujović, član Predsjedništva LDP-a, koji kaže da ga pogađa licemjerstvo.

On tvrdi da su optužbe da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi oduzima imovina potpuno neargumentovane i da mnogi i nisu ni pročitali taj zakon, te da se iza svega krije rušenje sadašnje vlasti u Crnoj Gori.

“Istjerivaće sveštenike Srpske pravoslavne crkve i vjernike, koji će onda da uđu ako oni izađu. To su nebuloze. U Crnoj Gori se izgubila granica između vjere i politike”, smatra Žujović.

On tvrdi da pojedini političari iz regiona koriste krizu u Crnoj Gori, prozivajući crnogorsku vlast da je kriminalizovana na čelu sa Milom Đukanovićem, a nudeći priču o zaštiti srpskih interesa.

U tom fonu, kako kaže, djeluje i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji "jednom rukom diže tri prsta, a druga je u našem džepu i on se predstavlja kao patriota".

Osvrćući se na optužbe na račun crnogorskog predsjednika, Žujović, u emisiji "Globalno", kaže da ne može da prihvati licemjesrtvo koje je, kako je naveo prisutno u javnosti.

“U cijelom ovom regionu postoji jedan kriminalac, jedan koji krade izbore, jedan koji krade imovinu, jedan koji krade, jedan koji laže, jedan koji je sve najgore na svijetu, a Dodik, koji diže tri prsta, uvaženi je član društva. To što je izidao pola Banjaluke i Novog Sada, to nema veze, on je naš patriota. Znači, ako si lopov, nema veze, naš si i patriota si. To licemjerje ne mogu da prihvatim”, kazao je Žujović.

Izlaz iz sadašnje situacije u Crnoj Gori, Žujović vidi u dijalogu koji treba da napravi vlast u Podgorici sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Krize u Crnoj Gori ne bi bilo da nije dirnuto u ono što je ljudima najvažnije, a to su vjera i njene svetinje. Srbi i Crnogorci su jedan narod i tako treba i da ostane, kaže Srđan Lalić iz Udruženja Crnogoraca “Ostrog” iz Bijeljine.

“Mi uvijek volimo da kažemo da je ime Crnogorac, a prezime Srbin i to govori da smo ne samo braća, već jedan narod”, naglasio je Lalić u emisiji "Globalno" BN TV.

 

BN TV

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

izraelac

05.02.2020 22:34

Milo zna šta radi i nije ni malo naivan.. današnje države su sekularne odvojene od religija.. ustav to garantuje slobodama i pravima i to je međunarodno pravo. srpska crkva je državotvorna srpske države. a crna gora nije srpska država na taj način. prije da će popovi na sufu morati dokazivati da je crna gora srpska a ne crnogorska.. još crkva služi u monarhijama za krunisanje kraljeva a danas toga nema. nema kraljeva i uloga crkve je samo vjerovanje i pomoć vjernicima da ispune potrebe za bogosluženjem u okviru obreda. znači crkva ničemu ne služi sem da zadovolji vjernike. al nisu ni svi srbi vjernici i tu počinje pravj srpski fašizam. ja srbin npr nisa vjernik a odma ćete reći nisam pravu srbin.. a meni ustav to dozvoljava.. znači vi nasjecate novi vjerski rat u 21 vijeku alo. dosta je krstaških ratova.. nema od tog ništa

ODGOVORITE
Name

Ma dajte

06.02.2020 00:46

Sovinizam je gori od komunizma. Nasi popovi su postali srebroljupci. Biznismeni i narko dileri. Ogavno.

Name

Rr

06.02.2020 03:39

U CG se zatire srpski identitet ili jed žele konvertovati srpsko u crnogorsko što je totalno ludilo. SPC im tu smeta. Glupost je tvrditi da zakon nije selektivan kada se zna sve, a i provjereno je da se cilja na imovinu.

Name

RE IZRAELAC

06.02.2020 04:10

Bravo na komentaru.

Name

borac

06.02.2020 04:54

Slazem se imam lose iskustvo sa crkvom u poslednjem ratu.

Name

re

06.02.2020 06:52

Bravo, svaka ti čast za komentar. Svaka na mjestu.

Name

re Izraelac

06.02.2020 07:58

Odličan komentar, države jesu sekularne ali samo na papiru, sama Srbija drastično krši ustavni sekualrizam, predsjednik Srbije malo malo ide na konsultacije u patrijaršiju i kod patrijarha Irineja, to me neodoljivo podsjeća na Iran i njihovu vlast koja jeste takva kava je. Nije mi jasno zašto se Srbija predstavlja sekularnom kada nije ni "S" od sekularne, zašto se ne proglasi "Ujedinjena Srpska pravoslavna džamahirija", sa vrhovnim "ajatolahom" patrijarhom srpskim.

Name

Re Ma dajte

06.02.2020 08:04

Milo ti je uzeo sve funkcije:predsjednika, popa, doktora, đenerala i budale...

Name

Gavrilo

06.02.2020 09:49

Pa narode moj i milo i burle su po istom receptu opljackali narod i drzavu.

Name

Kaljavo pozorište za Izraelca

06.02.2020 10:39

Prazna prica floskula do floskule. Procitaj ponesto knjiga ne ujeda i demagogija nije zabranjena ali ti se bas unio u stivo. Oladi malo nisi najpametniji na svijetu.

Name

Ne cudi

06.02.2020 13:04

Cinjenice su uvijek jace od puke manipulacije.

Name

Ne cudi

07.02.2020 19:52

Sto se izraelac nema zakaciti za sto potkrepljeno cinjenicama.

Name

Šuplja

06.02.2020 01:15

Priča kao i oko Nato ulaska...bla bla bla.. Al nešto se mora raditi ...

ODGOVORITE
Name

Dragan

06.02.2020 01:33

Isti scenario ceka RS. Dodik je potpisao ulaztak u NATO, a zna ako izgubi vlast da ce morati u zatvor, i zato ce on sve uradiiti da ostane na vasti pa cak i po cijenu da BiH pretvori u unitarnu a NATO-vci ce to traziti od njega i to sve zbog rusa

ODGOVORITE
Name

Ha patriota

06.02.2020 02:03

Laktašenko je prije tri godine dodijelio nagradu Milu za ličnost godine.Lažni patriota Laktašenko učestvovao 1994 sa Urošem Gostićem na prvoj sjednici federacije zajedno sa Alijom Izetbegovićem.

ODGOVORITE
Name

borac

06.02.2020 04:51

Pusti Djukanovica imas ti svog Mileta koji te uveo u NATO a kako sam tvrdis slede i ostali potezi-Napravi reda u svojoj kuci.Cesto branite srbe u drugim drzavama a nasi polako nestaju bjezeci kud ko.Tipicno srbski.

ODGOVORITE
Name

Milutin

06.02.2020 05:14

Sinoc SPC-pop i Mađare napo u Kanjiži, da i oni UGROŽAVAJU Srbe! Dali to idemo i u Mađarsku da protestiramo i šetamo ko u C. Gori. Još samo fali Rumunija i Bugarska!

ODGOVORITE
Name

realnost

06.02.2020 06:29

Svi smo mi ista *govna, tamo Milo, ovdje Milokrad, a izmedju Baki! Zato poruka mladima bjezanija!

ODGOVORITE
Name

Banana-Drzava

06.02.2020 07:09

Znaci boli kada se banana guli!? Treba vidjeti ima li drzavotvornih naroda na Balkanu i koji su to!

ODGOVORITE
Name

Arhe

06.02.2020 10:59

A najveće je u Beogradu i njegovo se ime ne smije ni pomenuti...

Name

guz

06.02.2020 08:21

Ako se prosiri "na region"nece Srbi dobro proci.NATO je opkolio Srbiju,u BiH,Kosovu,je prisutan.

ODGOVORITE
Name

Sta bi

06.02.2020 13:07

Sa EU? Sta kazu iz NATO?

Name

Nece

06.02.2020 08:27

Neće se proširi. Našem narodu je dobro, što dokazuje na svakim izborima

ODGOVORITE
Name

Miloš

06.02.2020 08:29

Dobro znam, gdje dođu hodže i popovi za njima idu topovi...to smo već prošli...

ODGOVORITE
Name

Bubana

06.02.2020 10:26

BejHa napred - mi smo optimisti, uf, uf..

Name

Srbin

06.02.2020 11:36

Zasto su svi protiv nas Srba ? Nikome nista ne radimo!!

ODGOVORITE
Name

A dobro placeni

06.02.2020 13:01

S obzirom da jako lose prolaze te manupulacije,protiv argumentovanih cinjenica, Zujic se zapetljao sam sa sobom....

ODGOVORITE
Name

Bosiljka

06.02.2020 20:39

istorija na ovim prostorima se stalno ponavlja, samo malo drugačije upakovana, a suština ista. Sa zapada nikad ništa dobro, samo interesni projekti vijekovima, od otrovnih strijela Vatikana pa nadalje. Između ostalog pravoslavna Crna Gora odavno na nišanu i smetnja, a geografski na Jadranu. Žestoko su zaigrali Milovi zapadni metori sa ovim Zakonom, al nisu dobro procijenili sve rizike koji ih mogu omesti u namjerama. Štošta su uspjeli odkad Milu postaviše na čelo države, al na ovom Zakonu se žestoko spotaknuše i jasnu poruku dobiše.

ODGOVORITE
Name

Hmmmm

08.02.2020 09:42

Sloboda veroispovesti, nekako mi zvuci, deluje, bas kao i "milosrdni Andjeo". Ne znam zasto ali asocijacija je ogromna.

ODGOVORITE