Инаугурација на Пантовчаку без велике свечаности

Инаугурација изабраног хрватског предсједника Зорана Милановића одржаће се 18. фебруара тачно у 12 сати у свечаној дворани предсједничког Кабинета на Пантовчаку, на њој ће бити око 50 људи, а све би требало да траје око 45 минута до сат времена.

Регион 05.02.2020 | 09:01
Инаугурација на Пантовчаку без велике свечаности

На инаугурацију Зорана Милановића биће позвано 38 званичника, 13 судија Уставног суда, премијер Андреј Пленковић и четворица његових потпредсједника, као и Предсједништво Хрватског сабора, на челу са предсједником Горданом Јандроковићем, пренио је Јутарњи лист.

Инаугурацији ће присуствовати и бивши предсједници Колинда Грабар-Китаровић, Иво Јосиповић и Стјепан Месић, предсједник ХАЗУ Велимир Неидхардт, а од чланова породице присутни ће бити његова супруга, мајка и бар један од двојице синова.

Милановић би на крају церемоније требало да своју претходницу допрати до аутомобила којим ће се одвести с Пантовчака, а највјероватније ће исти дан да се обави примопредаја дужности и коктел за званичнике у Јужном салону.

Дио свечаности подразумијева полагање заклетве над Уставом Хрватске и пред предсједником Уставног суда, а Милановић ће изговорити реченицу “Тако ми Бог помогао” и интонираће се државна химна.

Како се наводи, Милановић је одлучио да се чин инаугурације обави без помпе чиме је укинута традиција уведена још од Фрање Туђмана да се одржавају велике свечаности, али задржао је дио традиције да се свечаност одржи тачно у подне.

(Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Влад Тепеш

05.02.2020 08:21

Примјер како нормално долази до смјене власти. А овима нашима је просто незамисливо да неко други дође на власт и подмитили би и убили, и предали РС Нату, унитаризовали БиХ и обесмислили борбу и жртве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја велики

05.02.2020 18:13

Ови на западу неки много фини..

Name

мир свима

05.02.2020 18:27

Пријатељу на власт се долази изборима а ови које би ти волио да додју те изборе брутално губе већ годинама

Name

ре мир свима

07.02.2020 14:08

Губе или су покрадени?