Inauguracija na Pantovčaku bez velike svečanosti

Inauguracija izabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića održaće se 18. februara tačno u 12 sati u svečanoj dvorani predsjedničkog Kabineta na Pantovčaku, na njoj će biti oko 50 ljudi, a sve bi trebalo da traje oko 45 minuta do sat vremena.

Region 05.02.2020 | 09:01
Inauguracija na Pantovčaku bez velike svečanosti

Na inauguraciju Zorana Milanovića biće pozvano 38 zvaničnika, 13 sudija Ustavnog suda, premijer Andrej Plenković i četvorica njegovih potpredsjednika, kao i Predsjedništvo Hrvatskog sabora, na čelu sa predsjednikom Gordanom Jandrokovićem, prenio je Jutarnji list.

Inauguraciji će prisustvovati i bivši predsjednici Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović i Stjepan Mesić, predsjednik HAZU Velimir Neidhardt, a od članova porodice prisutni će biti njegova supruga, majka i bar jedan od dvojice sinova.

Milanović bi na kraju ceremonije trebalo da svoju prethodnicu doprati do automobila kojim će se odvesti s Pantovčaka, a najvjerovatnije će isti dan da se obavi primopredaja dužnosti i koktel za zvaničnike u Južnom salonu.

Dio svečanosti podrazumijeva polaganje zakletve nad Ustavom Hrvatske i pred predsjednikom Ustavnog suda, a Milanović će izgovoriti rečenicu “Tako mi Bog pomogao” i intoniraće se državna himna.

Kako se navodi, Milanović je odlučio da se čin inauguracije obavi bez pompe čime je ukinuta tradicija uvedena još od Franje Tuđmana da se održavaju velike svečanosti, ali zadržao je dio tradicije da se svečanost održi tačno u podne.

(Tanjug) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vlad Tepeš

05.02.2020 08:21

Primjer kako normalno dolazi do smjene vlasti. A ovima našima je prosto nezamislivo da neko drugi dođe na vlast i podmitili bi i ubili, i predali RS Natu, unitarizovali BiH i obesmislili borbu i žrtve.

ODGOVORITE
Name

baja veliki

05.02.2020 18:13

Ovi na zapadu neki mnogo fini..

Name

mir svima

05.02.2020 18:27

Prijatelju na vlast se dolazi izborima a ovi koje bi ti volio da dodju te izbore brutalno gube već godinama

Name

re mir svima

07.02.2020 14:08

Gube ili su pokradeni?