Радончић у ЗГ: Ресетовали смо наше односе

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић састао се данас у Загребу с министром унутрашњих послова и потпредсједником Владе Републике Хрватске Давором Божиновићем.

Босна и Херцеговина 03.02.2020 | 13:03
Радончић у ЗГ: Ресетовали смо наше односе

На конференцији за новинаре након састанка, министар Радончић рекао је како је разговарано о наставку успјешне сарадње, која је у једном тренутку била дошла у деликатну позицију.

- Мислим да смо ресетовали односе и да ће наше агенције радити на најбољи могући начин - казао је Радончић.

Своје домаћине информисао је да се БиХ сусреће с изнимно великим и тешким проблемом мигрантске кризе.

- Ми смо једна од најсиромашнијих земаља Европе. Просјечна пензија је 200, плаћа 400 еура, 30-40 посто радно способног становништва нема посла, сваки шести становник нам иде на спавање гладан... – навео је Радончић.

Наглашава да је у том смислу замолио за помоћ свог колеге Божиновића и Хрватске да “упознају наше пријатеље из ЕУ да се стање велике мигрантске кризе више не третира само као хуманитарно”.

- Нажалост то више није избјегличка криза. Нама је највећи број долазака из Пакистана, који има више од 170 милиона становника, Алжира, Марока... Сви они сви желе у ЕУ. Имамо ситуацију да они прво уђу у ЕУ преко границе Грчке, па изађу, па онда дођу пред границу Хрватске. БиХ не може гарантовати чланицама ЕУ исти ниво сигурности, јер су наше сигурносне и обавјештајне службе на граници капацитета - додао је Радончић.

Подсјећа да је БиХ добила повратнике из Сирије и са других ратишта, као и екстремно велики број миграната чије је идентифицирање веома тешко.

- Нажалост мислим да смо имали ситуацију у БиХ да је неко преспавао три године мигрантске кризе, нисмо мијењали законе, подзаконске акте, а буџети за наше агенције су остали исти. Није примљен ниједан нови гранични полицајац. Стога је наша молба, и ми се ту заиста ослањамо на изванредну сарадњу са Хрватском и њено схватање проблема у којем се БиХ налази, да почнемо с једним озбиљним лобирањем и схватањем мигрантске кризе као превасходно сигурносне, а не као хуманитарне - напоменуо је Радончић.

Према његовим ријечима, 93 посто помоћи коју је БиХ добила из појединих земаља ЕУ иде на хуманитарни, а само седам посто на сигурносни аспект.

- Уколико желимо да имамо сигурну ЕУ И све наше земље велике партнере, очекујем да и они боље сагледавају све димензије кризе - рекао је Радончић, још једном захваливши Хрватској и њеној Влади на помоћи Босни и Херцеговини, те је позвао министра Божиновића да посјети БиХ.

(Вијести.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зика

03.02.2020 12:35

Сто не помогнеш сиротињи кад имаш такво богаство на којем би ти заводили и богати Сеици.Све сте попљачкали као и сви остали у власти.Срам вас било стићи ће вас Бозија казна кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лафф

03.02.2020 15:20

Сто недигнес плату ,срам те било границни полицајац ти има плату 570 км и 6 км топлиг иброка није ли вас стид а највисе посла управо они раде а не они по канцеларијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.02.2020 19:58

Јел и кељменди био на састанку?

ОДГОВОРИТЕ