Radončić u ZG: Resetovali smo naše odnose

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić sastao se danas u Zagrebu s ministrom unutrašnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske Davorom Božinovićem.

Bosna i Hercegovina 03.02.2020 | 13:03
Radončić u ZG: Resetovali smo naše odnose

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, ministar Radončić rekao je kako je razgovarano o nastavku uspješne saradnje, koja je u jednom trenutku bila došla u delikatnu poziciju.

- Mislim da smo resetovali odnose i da će naše agencije raditi na najbolji mogući način - kazao je Radončić.

Svoje domaćine informisao je da se BiH susreće s iznimno velikim i teškim problemom migrantske krize.

- Mi smo jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope. Prosječna penzija je 200, plaća 400 eura, 30-40 posto radno sposobnog stanovništva nema posla, svaki šesti stanovnik nam ide na spavanje gladan... – naveo je Radončić.

Naglašava da je u tom smislu zamolio za pomoć svog kolege Božinovića i Hrvatske da “upoznaju naše prijatelje iz EU da se stanje velike migrantske krize više ne tretira samo kao humanitarno”.

- Nažalost to više nije izbjeglička kriza. Nama je najveći broj dolazaka iz Pakistana, koji ima više od 170 miliona stanovnika, Alžira, Maroka... Svi oni svi žele u EU. Imamo situaciju da oni prvo uđu u EU preko granice Grčke, pa izađu, pa onda dođu pred granicu Hrvatske. BiH ne može garantovati članicama EU isti nivo sigurnosti, jer su naše sigurnosne i obavještajne službe na granici kapaciteta - dodao je Radončić.

Podsjeća da je BiH dobila povratnike iz Sirije i sa drugih ratišta, kao i ekstremno veliki broj migranata čije je identificiranje veoma teško.

- Nažalost mislim da smo imali situaciju u BiH da je neko prespavao tri godine migrantske krize, nismo mijenjali zakone, podzakonske akte, a budžeti za naše agencije su ostali isti. Nije primljen nijedan novi granični policajac. Stoga je naša molba, i mi se tu zaista oslanjamo na izvanrednu saradnju sa Hrvatskom i njeno shvatanje problema u kojem se BiH nalazi, da počnemo s jednim ozbiljnim lobiranjem i shvatanjem migrantske krize kao prevashodno sigurnosne, a ne kao humanitarne - napomenuo je Radončić.

Prema njegovim riječima, 93 posto pomoći koju je BiH dobila iz pojedinih zemalja EU ide na humanitarni, a samo sedam posto na sigurnosni aspekt.

- Ukoliko želimo da imamo sigurnu EU I sve naše zemlje velike partnere, očekujem da i oni bolje sagledavaju sve dimenzije krize - rekao je Radončić, još jednom zahvalivši Hrvatskoj i njenoj Vladi na pomoći Bosni i Hercegovini, te je pozvao ministra Božinovića da posjeti BiH.

(Vijesti.ba)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zika

03.02.2020 12:35

Sto ne pomogneš sirotinji kad imaš takvo bogastvo na kojem bi ti zavodili i bogati Seici.Sve ste popljačkali kao i svi ostali u vlasti.Sram vas bilo stići će vas Bozija kazna kad tad.

ODGOVORITE
Name

Laff

03.02.2020 15:20

Sto nedignes platu ,sram te bilo granicni policajac ti ima platu 570 km i 6 km toplig ibroka nije li vas stid a najvise posla upravo oni rade a ne oni po kancelarijama.

ODGOVORITE
Name

Xl

03.02.2020 19:58

Jel i keljmendi bio na sastanku?

ODGOVORITE