Акцизе: Обећали свашта нешто, а добили смо кредите

Двије године акциза: Обећани нам аутопутеви, а добили смо кредите и пад наталитета

Босна и Херцеговина 01.02.2020 | 22:49
Акцизе: Обећали свашта нешто, а добили смо кредите

Прије тачно двије године Босна и Херцеговина је својим грађанима увела повећање намета у народу познатог као "акциза" који се убире преко плаћања горива. Јавност је убјеђивана да ће прикупљена нова средства бити усмјерена ка градњи аутопутева, али у 24 мјесеца нити једна дионица није финансирана из те гомиле новца.

Како сматра економски аналитичар Фарук Хаџић, од 1. фебруара 2018. године до данас растом акциза осигурано је додатних 550 милиона конвертибилних марака који би иначе, у ове двије године, грађани самостално потрошили.

Укупни износ сакупљен у двије године, укључујући постојеће акцизе и путарине, већи је од двије милијарде КМ.

"Све оно што сам упозоравао са колегама, које чине прогресивни дио струке, као и апеловао прије повећања, али и касније да ће доћи до раста цијена горива, хране, превоза, повећања трошкова живота, а да неће доћи до цестоградње, показало се тачним. Додуше, отворено је неколико дионица, али на YоуТубеу", навео је Хаџић.

Све тренутне дионице у изградњи, те оне које ће ускоро почети да се граде, финансијски смо осигурали преко кредита Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке и појединих мањих банака из арапског свијета.

Нити један метар није финансиран од новца којег су грађани БиХ осигурали точењем горива.

С обзиром да су власти грађанима обећали и "рађање дјеце" ако се акцизе повећају, Хаџић наводи податак да је 2018. године, у мјесецима након поскупљења горива, рођено 603 мање дјеце него у 2017. години. Такође, наводи Хаџић, за само првих девет мјесеци 2019. године рођено је 835 дјеце мање у односу на исти период 2018. године.

Економски аналитичар наглашава и чињеницу о масовном исељавању грађана у вријеме када су политичари најављивали побољшање стања управ због акциза.

"Нису уложене у цестоградњу, али јесу зато подигнути кредити, а питање је ко ће те кредите враћати, јер нам људи масовно напуштају државу сваки дан. Да ли је случајност или не, али од 2018. године, када су повећане путарине (акцизе), кренуло је масовно исељавање из БиХ. Само у тој години је издато рекордних 53.000 дозвола за наше грађане у ЕУ", написао је Хаџић на свом Фацебоок профилу.

Подсјетимо се шта је заправо стајало у приједлогу закона који је донио поскупљење горива:

"Стога не би било утемељено да се увећање акциза и путарина посматра као удар на становништво, јер циљ због којег се уводи у потпуности оправдава разлоге увођења, а наведене предности које изградња ове врсте инфраструктуре носи са собом указују на то да је реално очекивати побољшање стандарда становништва кроз нова запошљавања, стварање нових прихода, изградњу додатне инфраструктуре у виду изградње вртића, школа, болнице, домова за старе и изнемогле особе и друго, и у крајње очекивани раст стандарда становништва ће можда потакнути и наталитет, што је изузетно важно за БиХ с демографске тачке гледишта".

Подсјетимо, Од 1.2.2018. године се примјењују Измјене и допуне Закона о акцизама, којима је уведена посебна путарина/акциза у износу од 0,25 КМ по литри деривата који се прода на тржишту БиХ.

Прије измјене закона овај намет износио је 0,10 КМ по литри.

Акцизе је изгласала садашња тројка на власти СДА, СНСД и ХДЗ, коју су тада прозвали акцизна коалиција.

(БН/Клиx)

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мило

01.02.2020 23:59

Невјероватно је да ове владајуце мафијаске странке годинама трују и униставају ово друство због интереса уског круга незаситих и да народ иде на изборе и гласа за њих?Несто није у реду,или са народом или се избори краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

02.02.2020 01:51

Зулум паше смо изабрали ,па шта смо друго могли добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бели

02.02.2020 04:12

управо оно сто сам и ја мојој мајци говорио ста це се десити са овим парама а она мени реце ниста се ти небрини видјецес ти ста це Додик урадит и какве це путеве направити па ето и сада говори слусајуци РТРС како це то вец кренути .а просле године јос један јахац овога заузданог народа у емисији Код МАТЕ РТРС био је ФАХРУДИН РАДОНЦИЦ и тада је рекао цитирам и ја сам гласао за овај закан и скупили смо преко 500 милиона км а тек це те да видите какво це градилисте бити БИХ за двије три године. па јос један крјњналац који сједи на врху свог небодера Аваз и прује пк раји. овдје се НИКАД неце ниста промијенити они мисле да су богкви а народу несмета да и даље за њих гласа па ето омладино знате ста вам је радити. небојте се ако сте радни тамо се ради али и заради и има се кад одморити ја сам био осам година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

02.02.2020 06:47

стаце ови урадити када пола кредита себи застекасе а враца јадни сиромасни народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

02.02.2020 06:52

Узимамо вам из дјепа а бице вам боље,гдје су паре ако су потросене на несто друго ко је одговоран ко је потписао има ли одговорности у овој БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

02.02.2020 07:12

нормалан човјек неможе вјеровати да се толико пљачка властити народ и уништава властита држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напред папци!

02.02.2020 07:16

Јел то оно као у народној скупстини: "Преведени програм реформи је аутентицан (тврдим то одговорно), једино сто фали јесу некакве табеле, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рома

02.02.2020 07:26

Кад је у питању пљачка народа све странке се усагласе и прије предложеног намета. У корист грђана се не ради скоро ништа а то је оно што би требало да буде приоритет а пљачку оставити за крај, кад се стандард живота доведе до нормалног стања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан БЛ

02.02.2020 08:38

Паметном је доста ,2 милијарде прихода од акциза за 24 мјесеца. А када це се укинути нека акциза у босни и херцеговини. Јели могуце да толико се узима од овог народа,а када се томе дода јос плацене путарине на регистрацијама,мајко мила па само замајавате овај народ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

02.02.2020 09:21

АААААААХАХАХАХАХАХАХА само ПИШАЈ по сиротињи !!!! ТАКО, ТАКО, ТАКООООО !!!! Браво за владајуце странке и ухљебе!!! Мало је 15 иои 18 фенинга, све то треба најмање јос 1КМ по литри опорезовати, не би се нико бунио

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

02.02.2020 09:42

Само опорезуј малоумнике до истребљења! Сад ће избори биће ћевапа и фанте па малоумници нека навале под шаторе.

Name

Док Холидеј

02.02.2020 10:03

Ја као обични грађанин сам то примјетио ово о чему говори господин Фарукх Хаџић чуди ме да то нико од опозиције не пита власт милу и бакира и човића намјерно малим словима, гдје су народне паре гдје их је банда склонила или припремају нове акцизе имам предлог да уведу акцизе на зрак на љекове су већ увели гориво јефтиније у Аустрији него код нас. Па предлажем народу кад немогне виоше трпјети да се организује да се то са врата скине , ако неби ишли на изборе они имају своје листиће и наше паре да купе папке .

Name

Средство

02.02.2020 10:00

За папке, од ЦИКА па до локала. Градјани финансирају мафијаске папке, који це им осигурати пљацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

02.02.2020 10:49

Багра, парама од акциза купују изборе и користе новац за личну корист, а дижу кредите за путеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

02.02.2020 11:44

Кад зивите у нази—дрзави и не буните се како треба Зивјела ЕУ и слобода

ОДГОВОРИТЕ